10 faktów o marnowaniu żywności

Freeganizm, skipy, ratowanie jedzenia!

Słyszałaś o czymś takim? Gdy pierwszy raz pokazałam moje łowy ze sklepowego śmietnika, to temat okazał się być gorący i rozpalający do czerwoności moją skrzynkę z wiadomościami. Co pokażę Wam na strories moje śmietnikowe łupy, dostaję masę pytań:


❤️Ale skąd ty bierzesz te wszystkie warzywa i owoce?

❤️Czy to jakaś zorganizowana akcja ratowania żywności?

❤️Czemu sklepy wyrzucają tyle jedzenia?!


Otóż dziewczyny! Akcja jest na tyle zorganizowana, że praktycznie co jestem rano na spacerze z psem, to po prostu sprawdzam kosz obok sklepu spożywczego, czy nie ma tam czegoś do uratowania. I tym sposobem często z samego rana mam do posiłków: kilka dobrych papryk, jabłka, banany, zielone ogórki, awokado, bo niestety to są te rzeczy, które najczęściej są wyrzucane przez sklepy.

A dlaczego dobre produkty znajdują się w koszu?

Bardzo często nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, bo najczęściej te warzywa i owoce naprawdę nie mają żadnych cech zepsucia! Jedynie do czego można się przyczepić, to zmarszczona lekko skórka od papryki, brązowe plamki na bananach, lekkie obicia na jabłkach i tyle. To też daje do myślenia, żebyśmy nie podchodzili tak restrykcyjnie do kupowanych warzyw i owoców, bo to są zupełnie naturalne zmiany.

Z waszych wiadomości wiem też, że polityka sklepów jest dość skomplikowana, a my, konsumenci macający z wielką ochotą wszystkie warzywa i owoce, również dokładamy do tych strat swoje 5 groszy!

Tak więc przedstawię Wam kilka faktów o marnowaniu żywności, które dają do myślenia. Mamy możliwości, żeby nasze lodówki były wypełnione po brzegi, ale czy jest to tak naprawdę potrzebne? 

Fakt 1 

Rocznie w Polsce wyrzucamy do kosza prawie 5 milionów ton jedzenia! 

Fakt 2 

Najwięcej żywności marnujemy my, gospodarstwa domowe, i jest to prawie 60% z tych 5 milionów ton. 

Fakt 3 

Prawie 63% Polaków deklaruje, że najczęściej wyrzuca pieczywo. 

Fakt 4 

Połowa Polaków przyznaje się, że nie kupuje warzyw i owoców, które są małe, niekształtne lub w pogniecionych opakowaniach. 

Fakt 5 

Marnowanie jedzenia to również marnowanie pieniędzy, energii, wody, pracy i czasu drugiego człowieka. 

Fakt 6

Najczęstszym powodem wyrzucania przez nas jedzenia jest psucie się żywności. 

Fakt 7 

Drugim powodem jest przeoczenie daty przydatności do spożycia

Fakt 8 

Sklepy spożywcze marnują raptem 7% żywności. 

Fakt 9 

Tylko 4 na 10 osób deklaruje, że przed zakupami robi przegląd tego, co ma w lodówce i w szafkach. 

Fakt 10 

Planowanie posiłków REALNIE zmniejsza ilość marnowanego jedzenia w gospodarstwach domowych! 

Szokujące, prawda ale nie martwcie się, nasze małe ruchy mają znaczenie i zmieniając własne gospodarstwa, możemy zmienić wiele! A jak? Małymi krokami. 🙂 Jeśli dopiero zaczynacie, to koniecznie przeczytajcie artykuł na blogu: Jak nie marnować jedzenia? Pomysły na oszczędzanie. Przygotowałam też serię artykułów o tym, jak nie marnować poszczególnych grup produktów spożywczych: 

  • nabiału,
  • warzywa i owoców,
  • kasz. 

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

1 thought on “10 faktów o marnowaniu żywności”

  1. Bardzo fajny wpis! Myslę, że faktycznie planowanie jedzenia pozwoli na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia. Nie kupimy wtedy nic niepotrzebnego, zaoszczedzimy pieniądze i będziemy bardziej eko 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top