Freeganizm, skipy, ratowanie jedzenia!
Słyszałaś o czymś takim? Gdy pierwszy raz pokazałam moje łowy ze sklepowego śmietnika, to temat okazał się być gorący i rozpalający do czerwoności moją skrzynkę z wiadomościami. Co pokażę Wam na strories moje śmietnikowe łupy, dostaję masę pytań:
❤️Ale skąd ty bierzesz te wszystkie warzywa i owoce?
❤️Czy to jakaś zorganizowana akcja ratowania żywności?
❤️Czemu sklepy wyrzucają tyle jedzenia?!
Otóż dziewczyny! Akcja jest na tyle zorganizowana, że praktycznie co jestem rano na spacerze z psem, to po prostu sprawdzam kosz obok sklepu spożywczego, czy nie ma tam czegoś do uratowania. I tym sposobem często z samego rana mam do posiłków: kilka dobrych papryk, jabłka, banany, zielone ogórki, awokado, bo niestety to są te rzeczy, które najczęściej są wyrzucane przez sklepy.
A dlaczego dobre produkty znajdują się w koszu?
Bardzo często nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, bo najczęściej te warzywa i owoce naprawdę nie mają żadnych cech zepsucia! Jedynie do czego można się przyczepić, to zmarszczona lekko skórka od papryki, brązowe plamki na bananach, lekkie obicia na jabłkach i tyle. To też daje do myślenia, żebyśmy nie podchodzili tak restrykcyjnie do kupowanych warzyw i owoców, bo to są zupełnie naturalne zmiany.
Z waszych wiadomości wiem też, że polityka sklepów jest dość skomplikowana, a my, konsumenci macający z wielką ochotą wszystkie warzywa i owoce, również dokładamy do tych strat swoje 5 groszy!
Tak więc przedstawię Wam kilka faktów o marnowaniu żywności, które dają do myślenia. Mamy możliwości, żeby nasze lodówki były wypełnione po brzegi, ale czy jest to tak naprawdę potrzebne?
Fakt 1
Rocznie w Polsce wyrzucamy do kosza prawie 5 milionów ton jedzenia!
Fakt 2
Najwięcej żywności marnujemy my, gospodarstwa domowe, i jest to prawie 60% z tych 5 milionów ton.
Fakt 3
Prawie 63% Polaków deklaruje, że najczęściej wyrzuca pieczywo.
Fakt 4
Połowa Polaków przyznaje się, że nie kupuje warzyw i owoców, które są małe, niekształtne lub w pogniecionych opakowaniach.
Fakt 5
Marnowanie jedzenia to również marnowanie pieniędzy, energii, wody, pracy i czasu drugiego człowieka.
Fakt 6
Najczęstszym powodem wyrzucania przez nas jedzenia jest psucie się żywności.
Fakt 7
Drugim powodem jest przeoczenie daty przydatności do spożycia.
Fakt 8
Sklepy spożywcze marnują raptem 7% żywności.
Fakt 9
Tylko 4 na 10 osób deklaruje, że przed zakupami robi przegląd tego, co ma w lodówce i w szafkach.
Fakt 10
Planowanie posiłków REALNIE zmniejsza ilość marnowanego jedzenia w gospodarstwach domowych!
Szokujące, prawda ale nie martwcie się, nasze małe ruchy mają znaczenie i zmieniając własne gospodarstwa, możemy zmienić wiele! A jak? Małymi krokami. 🙂 Jeśli dopiero zaczynacie, to koniecznie przeczytajcie artykuł na blogu: Jak nie marnować jedzenia? Pomysły na oszczędzanie. Przygotowałam też serię artykułów o tym, jak nie marnować poszczególnych grup produktów spożywczych:
- nabiału,
- warzywa i owoców,
- kasz.
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁
Bardzo fajny wpis! Myslę, że faktycznie planowanie jedzenia pozwoli na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia. Nie kupimy wtedy nic niepotrzebnego, zaoszczedzimy pieniądze i będziemy bardziej eko 🙂