Każdy z nas miał taką sytuację, gdy podczas szukania czegoś w lodówce znalazł warzywa i owoce, które leżały tam zdecydowanie za długo. Pomarszczone i zwiędłe wyglądają mniej apetycznie niż świeże, jednak nie warto ich wyrzucać! Na świecie wyrzucane są ogromne ilości jedzenia. Boston Consulting Group podaje, że w Unii Europejskiej wyrzucane jest średnio 174 kg jedzenia rocznie, natomiast Polska znacznie przekracza średnią (247 kg).
Argumentów dlaczego warto nie marnować żywności jest znacznie więcej, więc chyba nie muszę Cię dalej przekonywać, że po prostu WARTO.
Wydaje mi się, że świadomość konsumentów jest coraz większa, ale myślę, że warto poruszyć temat pleśni. Pamiętaj – gdy na produkcie pojawi się pleśń, to należy go wyrzucić w całości, nawet jeśli znajduje się tylko na małym kawałku. Niestety odkrojenie zapleśniałej części produktu nie wystarczy, ponieważ nie ma pewności czy usunęliśmy całość grzybni, w której mogą znaleźć się niebezpieczne dla zdrowia toksyny. Z tego powodu, gdy produkt jest spleśniały, należy po prostu wyrzucić go do kosza.
Zupa krem
To potrawa, która sprawdza się jako obiad, ale i ciepła kolacja na chłodne, jesienno-zimowe wieczory (więcej przepisów możesz znaleźć tutaj). Gęsta odżywczo, pożywna i banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że podsmażysz czosnek lub cebulę na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym, następnie wrzucisz zalegające warzywa, pogotujesz przez chwilę w bulionie i zblendujesz. Świetnie sprawdzą się tutaj kombinacje ziemniaków, batatów, dynii, selera, selera naciowego, pietruszki, marchewki, soczewicy, ciecierzycy, buraka, kalarepy, pomidora, jarmużu, szpianku, kalafiora, brokuła, groszku, kukurydzy, papryki, cukini, bakłażana i wielu innych!
Przepis, który może urozmaicić codzienną dietę i przy okazji posłużyć do kuchni recyklingowej. Możesz przygotować gofry w wersji na słodko i słono.
Na słodko
Możesz wykorzystać dowolne owoce: borówki, banany, truskawki, jabłko, pomarańczę, mango, ananasa, brzoskwinie, nektarynki, kiwi, wiśnie, mandarynki i inne.
Jeśli po pokrojeniu owoce te nie będą wyglądać apetycznie, zawsze możesz w kilka minut przerobić je na frużelinę.
Frużelina
Składniki:
Przygotowanie:
Owoce, słodzidło i sok z cytryny zagotuj w garnku. Odlej trochę powstałego płynu i dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Powstałą mieszankę wlej do garnka, ponownie zagotuj cały czas mieszając.
Na słono
Moim ulubionym sposobem na warzywne gofry jest dodanie do nich warzyw startych na tarce o grubych oczkach lub pokrojonych w drobną kostkę. Świetnie sprawdzi się tarta marchew, pietruszka, seler, cukinia, bakłażan, purée z dyni czy buraka, a także kukurydza, groszek, ciecierzyca, nać pietruszki.
Możesz też podsmażyć warzywa z czosnkiem oraz przyprawami i zaserwować je jako dodatek do gofrów.
A jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować gofry (ale także placki i naleśniki) oraz co jest sekretem ich chrupkości, to odsyłam do e-booka “Placki, gofry, naleśniki”.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.
Kolejny banalnie prosty sposób na zalegające warzywa, a zarazem coś, co przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w równej grubości słupki, obtocz w oleju rzepakowym i posyp przyprawami. Piecz około 30 minut w 185°C.
To jeden z tych przepisów, które możesz modyfikować na milion sposobów. Wystarczy zmienić rodzaj składnika bazowego, wymienić warzywa, dodatki lub dressing. Kombinacji jest tak wiele, że praktycznie każde warzywo się tutaj nada, a czasem nawet owoc. 🙂
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa i dodatki pokrój w kostkę lub inny dowolny kształt. Upiecz lub ugotuj na parze warzywa, które tego wymagają. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie polej przygotowanym wcześniej dressingiem.
Tutaj też możesz kombinować z wersją na słodko z dodatkiem warzyw, np. fasoli czy marchewki, ale możesz także spróbować przygotować babeczki na słono.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa ugotuj i zmiksuj na purée. W misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre. Gotową masę przelej do kokilek i piecz w 180°C przez 25-30 minut.
Uwaga! Jeśli masz ochotę, warzywa możesz po prostu zetrzeć na tarce.
Daj znać, który z pomysłów musisz koniecznie przetestować i jakie są Twoje sposoby na zalegające warzywa i owoce! 🙂
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁