dietetykgolonka.pl
  • O mnie
  • Blog
  • Sklep
6 grudnia 2020 przez dietetykgolonka

Kolejny tydzień, kolejne menu 7.12-13.12

Kolejny tydzień, kolejne menu 7.12-13.12
6 grudnia 2020 przez dietetykgolonka

planowanie posiłków

czyli nasze tygodniowe menu

Kolejny tydzień planowania przed nami i kolejny za nami. Powiem Wam, że bardzo się cieszę, że to dla Was robię. Po pierwsze, mocno mnie to mobilizuje do trzymania się założonego planu, a tym samym nasze menu rodzinne jest na prawdę dzięki temu urozmaicone. Po drugie – jest nas co raz więcej pod #planjezgolonka, więc tym bardziej lecimy z tematem! 

Nasze menu na tydzień 7.12 - 13.12

Założenia pozostają bez zmian. 

  • gotujemy raz na 2 dni,
  • tydzień zaczynamy od mięsa, później lecimy z rybą, 
  • piątek i sobota jemy strączki, 
  • a niedziela to luz i spontan :). 

Tym sposobem:

  • jemy więcej warzyw 
  • mamy urozmaicone posiłki 
  • jemy mniej mięsa
  • marnujemy mniej żywności 
  • wydajemy mniej pieniędzy na jedzenie 
  • i w ogóle jest super :). 
No i w tym tygodniu dalej zaprzyjaźniamy się z Rozkosznym i wracamy do klasyków Ottolengi i mojej ulubionej książki Prosto i smakujemy odrobinę Jadłonomii po polsku. 

PONIEDZIAŁEK

OBIAD: Stir fry z wołowiną i warzywami 

Składniki:

  • wołowina 
  • marchewka pokrojona w słupki 
  • papryka pokrojona w słupki 
  • cebula pokrojona w piórka 
  • SOS zainspirowany z Kwestii Smaku: 3 ząbki czosnku, imbir wielkości połowy kciuka, 2 łyżki cukru, 5 łyżek sosu sojowego, pół szklanki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej. 

Przepis:

  • Super patent na cieniutkie kawałki mięsa – wołowinę włożyć wcześniej na ok. pół godziny do zamrażarki (mocno schłodzone będzie się lepiej kroiło).
  • Warzywa pokroić
  • Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składniki sosu, odstawić.
  • Rozgrzać wok lub głęboką patelnię, dodać 1/2 łyżki oleju. Włożyć warzywa, doprawić szczyptą soli i co chwilę mieszając smażyć przez 1 – 2 minuty. Następnie dolewać co chwilę po kilka łyżek wody i “gotować” w ten sposób warzywa przez ok. 7 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Wyjąć mięso z zamrażarki i pokroić je na cieniutkie paseczki.
  • Do tej samej patelni dodać łyżkę oleju. Gdy będzie gorący włożyć mięso i smażyć przez 1 minutę na dużym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Wlać sos i zagotować. Gotować przez 2 – 3 minuty, dodać warzywa i wymieszać. 
Jeżeli chodzi o dodatki, to tutaj pewnie zjemy to z ryżem. 

KOLACJA: Cebularze z karmelizowaną cebulką i jabłkiem 

WOŁOWINA

WARZYWA DO OBIADU 

CZOSNEK 

IMBIR 

SOS SOJOWY 

OLEJ 

MĄKA 

DROŻDŻE 

CUKIER

OLEJ 

MLEKO 

MASŁO 

CEBULE

JAJKO 

MAK 

 

WTOREK

OBIAD: To samo co w poniedziałek

KOLACJA: Placuszki z serka wiejskiego i daktyli 

Składniki: 

  • 1 opakowanie serka wiejskiego 
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki 
  • garść daktyli posiekanych

Przepis: 

  • Wszystkie składniki (oprócz daktyli) zmiksować, wymieszać z posiekanymi daktylami. 
  • Rozgrzać patelnię. Nakładać po sporej łyżce ciasta. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. 

SEREK WIEJSKI 

JAJKA

MĄKA ORKISZOWA 

DAKTYLE

ŚRODA

OBIAD: Paluszki rybne w kokosowej panierce z parmezanem

SKŁADNIKI na 2 dni dla rodziny 2+2

  • 500 g ryby białej
  • 2 łyżki z soku cytryny
  • 60 ml jogurtu greckiego
  • 150g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki parmezanu

PRZEPIS

  • Rybę włożyć do miski, dodać z sok z cytryny, jogurt i ¼ łyżeczki soli.
  • Wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki (nie dłużej, bo mięso będzie się rozpadać).
  • W tym czasie podprażyć wiórki kokosa, około 6 minut, aż się zarumienią. Przełożyć do miski i odczekać aż ostygną. Wymieszać ze starym parmezanem i ½ łyżeczki soli.
  • Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Każdy kawałek ryby wymieszać w kokosowej panierce i położyć na kratce na blaszce do pieczenia.
  • Paluszki wstawić do piekarnika na opcję grill i opiekać 5-6 minut z każdej strony.

Jakie dodatki węglowodanowe będą pasować?

  • Pieczone frytki z ziemniaków
  • Pieczone bataty
  • Pieczona marchewka
  • Pieczona pietruszka

Pamiętaj również o dodatkowej porcji warzyw. Do tego obiadu idealnie będą pasować:

  • Surówka z białej kapusty
  • Surówka z kiszonej kapusty
  • Surówka z czerwonej kapusty

KOLACJA: Zapiekanki z pieczarkami i mozzarellą 

Klasyczne grzanki z piekarnika z dodatkami – idealny sposób na czerstwe pieczywo i #zerowaste. 

Przepis? 

  1. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, podsmażyć na patelni na maśle (można z cebulką). 
  2. Wykładać na kromki chleba. Na wierz kłaść plastry mozzarelli. 
  3. Zapiec. 

RYBA

JOGURT GRECKI

WIÓRKI KOKOSOWE 

PIECZYWO 

PIECZARKI 

MOZZARELLA

DODATKI DO WARZYWNE DO OBIADU 

DODATKI WĘGLOWODANOWE DO OBIADU

CZWARTEK

OBIAD: To samo co we środę

KOLACJA: Risotto z jabłkami od Jadłonomi 

Przepis:

  1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Tylko zamiast bulionem, podlewać go mlekiem. Można roślinnym. 
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do garnka. Dodać cynamon i sok z cytryny. Podgrzewać około 8 minut. 
  3. Gdy ryż będzie miękki, podawać go razem z jabłkami. 

 

RYŻ DO RISOTTO 

JABŁKA 

MLEKO 

CYNAMON 

PIĄTEK

OBIAD: Spaghetti Bolognese z zieloną soczewicą

SKŁADNIKI na 2 dni dla rodziny 2+2 plus ewentualnie do zamrożenia:

  • 3 marchewki
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g przecieru pomidorowego
  • Puszka pomidorów
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • Makaron

Przepis:

  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Suszone pomidory posiekać.
  2. Marchewkę, suszone pomidory, i czosnek wrzucić do dużego garnka.
  3. Dodać pomidory z puszki, przecier, soczewicę i 1 ½ szklanki wody.
  4. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 45-60 minut. Pod koniec doprawić wg uznania.
  5. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

KOLACJA: Pasta rogalowa od Jadłonomi

SKŁADNIKI: 

  • sezam 
  • mak 
  • puszka białej fasoli 
  • olej rzepakowy 

PRZEPIS: 

  • na rozgrzanej patelni podprażyć mak i sezam.
  • fasolę odcedzić i zmiksować na gładką pastę razem z olejem. 
  • wymieszać z ziarnami i doprawić solą i pieprzem. 

MARCHEWKI 

SUSZONE POMIDORY 

CZOSNEK

PRZECIER POMIDOROWY 

MAKARON 

ZIELONA SOCZEWICA

FASOLA BIAŁA PUSZKA

MAK

SEZAM

Makaron

SOBOTA

OBIAD: Ten sam co w piątek

KOLACJA: Ziemniaki faszerowane szpinakiem i gorgonzolą

Przepis z PROSTO 

SKŁADNIKI:

  • 2 duże i 2 małe ziemniaki
  • 25g masła
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 80g gorgonzoli
  • 200g szpinaku
  • 20 g orzechów włoskich
PRZEPIS:
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  • Ziemniaki ponakłuwać widelcem i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę lub dłużej – ziemniaki powinny być miękkie.
  • Wyjąć z piekarnika i przekroić wzdłuż na połówki. Łyżką wybrać miąższ i przełożyć do średniej miski, a skórki odłożyć na bok. Do miąższu dodać 20g masła, jogurt, gorgonzolę i ½ łyżeczki soli. Ugnieść i odstawić na bok.
  • Resztę masła dodać po równo do skórek, posypać solą i wstawić na 8 minut do piekarnika, aż będą chrupiące. Wyjąć i odstawić na bok.
  • Szpinak przelać wrzątkiem, odcedzić i wycisnąć jak największą ilość wody. Wymieszać go z ziemniaczanym farszem i nałożyć do ziemniaczanych skórek.
  • Piec około 15 minut, aż farsz będzie chrupiący z wierzchu. Wyjąc i posypać posiekanymi orzechami.

ZIEMNIAKI 

MASŁO 

JOGURT GRECKI 

GORGONZOLA 

SZPINAK

ORZECHY WŁOSKIE

NIEDZIELA

Niedziela, czyli dzień czyszczenia lodówki. Ostatnio naleśniki zmieniły formę i od 2 tygodni jedliśmy na śniadanie Szakszukę. Ale #pizzazgolonka została. 

ŚNIADANIE: Szakszuka

Świetny sposób na dostarczenie odpowiedniej ilości warzyw (bo pamiętacie, dzienna porcja to 400g!). Lecą tutaj: pomidory, cukinia, papryka, jajka i wielka szczypta kuminu. 

OBIAD: Pizza

Najczęściej P. robi ciasto dzień wcześniej. Ma swój sprawdzony przepis, który cały czas udoskonala. Na pewno kiedyś się nim z Wami podzielę. Na pizzy również ląduje to, co nie zostało zjedzone przez nas przez cały tydzień. Resztki warzyw, serów, wędlin. 

Dajcie znać, czy chcielibyście spróbować takiego menu? Czy widzicie u siebie planowanie posiłków?

A jeżeli jesteście chętni, to zapraszam Was do wspólnego planowania i gotowania.  Wiem, że czasem trudno wygospodarować czas na gotowanie.

Jednak jestem przekonana, że jeżeli zrobimy to wspólnie, to na pewno się uda. Dołącz do mnie na Instagramie i podglądaj mój dzień. Pokaże Ci, jak przygotowuje wszystkie posiłki z dwójką dzieci i pracą na boku.  Masz pytania? Napisz!

To co, za tydzień kolejne menu i kolejne planowanie! Do zobaczenia😊.

PANOWANIE POSIŁKÓW
Poprzedni wpisMenu na tydzień Mikołajkowy 30.11 - 6.12planowanie posiłkówNastępny wpis Nasze menu na tydzień 14.12 - 20.12

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne

Jak szybko ugotować obiad?4 comments
Wszystko co musisz wiedzieć o naleśnikach1 comment
Słodkie wypieki ze strączkami – sprawdzone przepisy1 comment
10 pomysłów na szybkie śniadania w biegu0 comments
15 sposobów jak oszczędzić na jedzeniu 300 zł miesięcznie.0 comments

Polub mnie na FB

Śledź mnie na Insta

dietetyk_golonka

dietetyk_golonka
Co jakiś czas dostaję od Was pytania – Ala, il Co jakiś czas dostaję od Was pytania – Ala, ile w końcu mam jeść tych warzyw i owoców?! Te 4 – 5 porcji dotyczą tylko warzyw? Czy owoców też? A co to właściwie jest porcja?! No i w końcu – jak jeść więcej warzyw i owoców?

❤️Trzeba jednak przyzna, że obecne zalecenia są dość ogólne. Wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), zalecana dzienna ilość spożywanych owoców i warzyw to 400 g. Łącznie – podkreślam. Jest również wzmianka, że to warzywa powinny stanowić większą część zalecanej porcji. I podobne podejście ma również Instytut Żywności i Żywienia. 

❤️Jednak jak zagłębimy się dokładniej w Normy żywienia dla populacji Polski, to nie znajdziemy większej ilości konkretów. 

❤️Dlatego dzisiaj mam dla Was krótką ściągę, która powstała na podstawie świetnego opracowania, czyli Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. Zebrane są tam praktyczne informacje dotyczące żywienia i co najważniejsze - wszystkie z nich opierają się na badaniach naukowych. 

❤️No i przede wszystkim - o wiele jaśniej tłumaczą ile i co tak na prawdę powinniśmy jeść przez cały dzień. 

To co, udaje Wam się zjeść zalecaną porcję warzyw i owoców przez cały dzień?💪💪💪
_______
#zdroweprzepisy #zdrowie #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #warzywa #owoce #macierzyństwobezlukru #ryba #mamapracuje #zdrowepodejście #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
JAK JESĆ WIĘCEJ WARZYW? Ten temat wraca, jak bu JAK JESĆ WIĘCEJ WARZYW?

Ten temat wraca, jak bumerang. Dlatego dzisiaj krótkie zestawienie, jak możecie zwiększyć spożycie warzyw i gdzie upchnąć dodatkowe sztuki. 

1. KOKTAJLE - tak, tak! Do owocowych szejków spokojnie możecie dorzucić zielone liście szpinaku, jarmuż czy marchewkę! 

2. ZUPY KREM - zupy krem przyjmą wszystko. Mrożone warzywa, które zalegają w zamrażarce od kilku tygodni, kawałek cukinii, papryki, pokrojoną cebulę niedojedzoną po kolacji. Opcji jest bardzo dużo!

3. PASTY DO CHLEBA - podobnie jak zupy, mogą powstać z najróżniejszych warzyw. Potraktujcie ciecierzycę lub ser twarogowy jako bazę, którą zmiksujecie z grillowanymi, warzywami. 

4. PIECZONE - pieczesz kawałek mięsa lub rybę? Dorzuć na blaszkę dodatkową porcję warzyw - marchewkę, bataty, buraki na kształt frytek i po prostu zjedz je razem z mięsem, kaszą, ryżem!

5. SŁODKIE WYPIEKI - nie wiem czy wiesz, ale do słodkich ciast również możesz dodać warzywa! Chlebek marchewkowy, z cukinii, brownie z batatów lub babka pomidorowa to kilka z warzyno słodkich propozycji. 

6. SOSY DO MAKARONU - dorzuć do klasycznego spaghetti czerwoną soczewicę i więcej włoszczyzny zamiast standardowej porcji mięsa. Masz dzięki temu dwie korzyści - jesz więcej warzyw i ograniczasz spożycie mięsa!

7. KANAPKI - potraktuj kanapki, jako dodatek do góry świeżych warzyw. Zamiast plastra ogórka, pokrój go w słupki, a zamiast kilku plasterków pomidora, zjedz go w całości skropionego oliwą. 

8. PUDEŁKA - oj ile razy słyszałam tą wymówkę "ale ja nie mam czasu kroić rano warzyw do kanapek"! Jeżeli nie masz czsu kroić ich w biegu w trakcie posiłku, to zrób to wcześniej! Zapakuj do pudełek, zalej odrobiną wody i przechowuj w lodówce. 

To co, zaczynasz razem ze mną jeść więcej warzyw? A może masz swoje sposoby?

#zdroweprzepisy #zdrowie #instamama #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #pomysłnarybę #czarnuszka #macierzyństwobezlukru #mamapracuje #warzywa  #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ RYBĘ❤️❤️❤️ A PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ RYBĘ❤️❤️❤️

A jeżeli powiem Ci, że jesteś w stanie zrobić pyszny obiad, z rybą, w 5 minut? Uwierzysz? 

Dzisiaj lecę do Was z przepisem na genialnie szybki, smaczny i prosty obiad. Ryba zapiekana w sosie beszamelowym z brokułami

Składniki na 2 dni dla rodziny 2+2:
✅500 g białej ryby (dorsz, morszczuk, może być mrożona)
✅500 ml mleka albo napoju roślinnego 
✅40 g masła
✅40 g mąki (zadecydujcie, czy idziecie w zdrowszą wersję, czyli mąkę pełnoziarnistą, graham, czy celujecie w klasyka, czyli mąkę pszenną)
✅szczypta soli 
✅szczypta gałki muszkatołowej 
✅mrożone brokuły 
✅płatki migdałów

Wykonanie:
1. Zacznij od rozgrzania piekarnika - 180 stopni 
2. W garnku rozpuść masło (jeżeli masz Thermomixa, to wszystko możesz robić w naczyniu miksującym), dodaj mąkę i smaż, aż uzyska lekko brązowy kolor. 
3. Dodaj mleko i przyprawy.
4. Zagotuj cały czas mieszając.
5. Rybę wyłóż do naczynia żaroodpornego, zalej beszamelem i ułóż na górę różyczki brokułów i płatki migdałów. 
6. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut. 

Proste, co nie? A jak u Was z rybami? Jecie, lubicie? Jak Wasze dzieci? Team ryba, czy team mięso? 

_______
#zdroweprzepisy #instamama #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #pomysłnarybę #czarnuszka #macierzyństwobezlukru #ryba #mamapracuje #obiadzrybą #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
JAK WZBOGACIĆ POSIŁEK I PRZENIEŚĆ GO NA WYŻSZ JAK WZBOGACIĆ POSIŁEK I PRZENIEŚĆ GO NA WYŻSZY POZIOM ZDROWIA?

Nie wiem czy wiecie, ale wystarczy kilka małych zmian i szybki, klasyczny kurczak z ryżem i brokułami, może stać się wypasionym posiłkiem pełnym zdrowotnych smaczków. 

A jak to zrobić? Wystarczy dodać kilka elementów z poniższej listy i przenieść danie na wyższy poziom zdrowia. 

NATKA PIETRUSZKI - świetne źródło witaminy C, którą warto łączyć z produktami bogatymi w żelazo. Tym samym zwiększamy jego biodostępność, czyli po prostu lepiej się wchłania. Dodajemy ją do kanapek, kremów, past do pieczywa.

TAHINI - pasta sezamowa, która zrobiona z niełuskanych ziaren, jest świetnym źródłem wapnia (tak, tak weganie, to coś dla Was!). Fajne połączenie na II śniadanie to np. tahini z pokrojonymi owocami. 

KURKUMA - do najważniejszych prozdrowotnych działań
kurkumy zaliczamy działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe
i antyoksydacyjne. Idealnie sprawdzi się jako przyprawa do zupy, czy warzywnych potrawek.

OLEJ LNIANY - skarbnica cudownych tłuszczy, w tym kwasów omega 3 (ważne info dla wegan i osób jedzących małe ilości tłustych ryb morskich). Skrapiamy nim warzywa, kasze, ryż, makaron. I uwaga! Używamy go tylko na zimno!

PESTKI - słonecznika, dyni, maku, czarnuszki, sezamu. Wszystkie mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Po prostu - fajnie wyrobić sobie nawyk dodania łyżeczki pestek do każdego swojego posiłku. Pasują do zdrowych wypieków, zup, potrawek, past do pieczywa. 

ORZECHY - bomba zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych! Dla małych dzieci możemy je zmielić i pospać nimi kaszkę, owsiankę, jaglankę, kanapki, frytki warzywne. Tylko ważna uwaga - jemy je od razu po rozdrobnieniu, aby zapobiec utlenianiu kwasów tłuszczowych i wycisnąć z nich jak najwięcej zdrowych właściwości. 

A ty, jaki masz swój sposób na wyniesienie swojej potrawy na wyższy poziom zdrowia?
_______
#zdroweprzepisy #zdrowie #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #ekologia #czarnuszka #macierzyństwobezlukru #wegan #mamapracuje #eko #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki
JAK NAUCZYĆ SIĘ PIĆ WODĘ? 🥛🥛🥛 ❤️ JAK NAUCZYĆ SIĘ PIĆ WODĘ? 🥛🥛🥛

❤️W tym miesącu razem z Mistrzyniami Planowania budujemy nawyk picia wody. Dlatgo spodziewajcie się, kilku postów w tym temacie 

💙Pamiętaj, nauka picia wody trochę trwa. Tym bardziej, jeżeli w ogóle nie posiadałaś takiego nawyku. Zacznij od małych kroków. 

💙Szklanka wody zaraz po przebudzeniu, szklanka wody do każdej kawy, szklanka przed pójściem spać. Z takich małych elementów, może nam się uzbierać niezła ilość. 

💙Rano miej od razu przygotowaną butelkę z wodą, którą zabierzesz do miejsca pracy, postawisz na biurku albo w innym widocznym miejscu. 

💙Możesz wspomóc się również dostępnymi aplikacjami, które ułatwiają budowane nawyku picia wody. Np. Hydro pij wodę. 

💙Zwykły budzik, nastawiony co 30 minut, również nam się sprawdzi. Jest wiele sposobów. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada. 

❤️A jak jest u Ciebie? Pamiętasz o wypiciu odpowiedniej ilości wody?

_______
#zdroweprzepisy #nawyk #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #ekologia #piciewody #macierzyństwobezlukru #wegan #mamapracuje #eko #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć  #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
ZDROWA NUTELLA🍫🍫🍫 ❤️Ile byście dał ZDROWA NUTELLA🍫🍫🍫

❤️Ile byście dały, żeby Nutella była esencją zdrowia? Wiecie, zrobiona z samym zdrowych, dobrych jakościowo składników? Oj, ja sporo! Lubię Nutellę. Ale czy to znaczy, że ją często kupuję i jem? Nie! To znaczy, że szukam jakiś zdrowych alternatyw i rozwiązań, które przybliża mnie do jej smaku. 

❤️I tak było tym razem. Przed Wami CIECIORELLA! Nie idealna, bo tak jak mi pisałyście - idealna jest jak doda się do niej jeszcze trochę masła z orzechów laskowych. Przepis?

Składniki: 
✅1 puszka ciecierzycy
✅Garść daktyli 
✅Kakao (jeżeli rozszerzanie dietę, to zamiast kakao dajcie korab)

Przepis:
✅Ciecierzycę dokładnie odsączyć, przepłukać (zostawcie aquafabę - może Wam się przydać jak nie macie jajek i jak chcecie zrobić np. naleśniki, no albo tip dla alergików).
✅Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odsączyć zachowując odrobinę wody - może się przydać, jeżeli będziecie chciały zmienić konsystencję cieciorelli 
✅Wszystko wrzucić do miski i zmiksować na gładki krem 
A no i dodajcie jeszcze to masło orzechowe - może być zwykłe z orzechów arachidowych, migdałowe lub z orzechów laskowych

❤️No to co, przyznajecie się, która z Was uwielbia Nutellę? 
_______
#zdroweprzepisy #zdrowanutella #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #ekologia #nutella #macierzyństwobezlukru #mamapracuje #eko #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #jemytosamo #dieta #zdrowie #zdrowadieta
Śledź mnie na Insta
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

dietetykgolonka.pl | Polityka prywatności
| Regulamin sklepu

Koszyk

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności