Menu na tydzień Mikołajkowy 30.11 – 6.12
Poprzedni wpisKurczak curry w sosie pomarańczowym
Następny wpis Kolejny tydzień, kolejne menu 7.12-13.12


Kolejny tydzień i kolejna akcja #planujezgolnka.
W tym tygodniu bazuję na obiadach gotowanych co drugi dzień. Ponadto posiłki zaplanowane są tak, aby w tygodniu pojawiło się mięso, ryby oraz strączki. Co więcej! W tym tygodniu stawiam bardziej na opcję wege i daję Wam również roślinną alternatywę obiadu z mięsem.
Menu nr 3 #planujezgolonka czas start!
Założenie na ten tydzień – szybkie i nieskomplikowane posiłki w wersji wege! Niedzielę zostawiamy jako dzień czyszczenia lodówki.
Wspólne budowanie nawyków i wsparcie jest bardzo ważne, dlatego podam Ci gotowe menu, listę zakupów i przepisy. Tak, aby jak najbardziej ułatwić Ci gotowanie w całym tygodniu.
No i pamiętaj, kulisy #planujezgolonka znajdziesz u mnie na Instastory
Obiad w dwóch wersjach, bo staramy się od jakiegoś czasu ograniczyć mięso.
Jedyna zmiana to taka, aby do masy dodać około 2 łyżek rozmrożonego szpinaku, albo 2 spore garście świeżego. Polecam najpierw zmiksować mleko ze szpinakiem, a później dodać pozostałe składnik.
Idealnie pasuje do nich serek mascarpone i to niekoniecznie na słodko. Spokojnie możecie podać po prostu naleśniki posmarowane serkiem. Jeżeli chcecie bardziej zaszaleć, to do tej kolacji będą również pasować różnego rodzaju owoce (nie, nie musicie się obawiać owoców po godzinie 18:00).
KURCZAK
PŁATKI KUKURYDZIANE
PŁATKI OWSIANE BŁYSKAWICZNE
JAJKO
MLEKO
MĄKA ORKISZOWA
SEREK MASCARPONE
PRZYPRAWY: papryka czerwona
Tutaj odsyłam Was do mojej ukochanej Jarzynovej, która jest mistrzem budyniu jaglanego. Po prostu musicie go spróbować.
JAGLANY BUDYŃ IDEALNY
2 – 4 porcje
– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2 szklanki tłustego mleka kokosowego
– 1/2 łyżeczki soli
– miód lub syrop klonowy
Kaszę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na 8h. Namoczoną kaszę dokładnie wypłucz na sicie i przełóż do garnka. Zalej mlekiem, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 30 minut i mieszaj, pilnując by kasza nie przywarła do dna. Gorącą kaszę (bardzo ważne!) zmiksuj z odrobiną miodu na jednolity, muślinowy krem. Najlepszy będzie do tego celu blender kielichowy o dużej mocy. Budyń przelej do miseczek i zjedz od razu lub przelej do słoików i zakręć. Wystudź i trzymaj w lodówce do 3 dni.
UWAGI:
1. Do budyniu użyj tłustego mleka kokosowego 10% tłuszczu, ma to wpływ na smak i kremową konsystencję. Ja używam wyłącznie mleka Real Thai. Moim zdaniem budyń wychodzi najsmaczniejszy właśnie na tym mleku.
2. Zamiast 2 szklanek mleka możesz użyć 1 szklanki mleka kokosowego i 1 szklanki wody.
3. Zamiast mleka kokosowego możesz użyć tłustego mleka krowiego lub innego mleka roślinnego. Jeśli robisz budyń na mleku roślinnym innym niż kokosowe koniecznie dodaj 2 łyżki masła lub oleju o neutralnym smaku.
4. Zamiast pomarańczy możesz użyć innych owoców, np. mango lub malin. Ten z mango z obrazka najlepiej smakuje z marakują. Dla mnie pychaaaa! ♥️
A śliwki?
KASZA JAGLANA
MLECZKO KOKOSOWE
ŚLIWKI
CYNAMON
MIÓD
PRZEPIS:
ŁOSOŚ WĘDZONY
MAKARON
CUKINIA
MARCHEWKA
BATATY
CIECIERZYCA
PASTA TAHINI
CZOSNEK
SOK Z CYTRYNY
SKŁADNIKI:
PRZEPIS:
MĄKA ORKISZOWA
JAJA
KEFIR
GRUSZKA
SUCHE DROŻDŻE
Nie wiem czy znacie Michała Korkosza, czyli tytułowego Rozkosznego. Jego książka z przepisami wege z elementami kuchni polskiej jest fantastyczna, a wertując każdą stronę nabiera się co raz większego apetytu.
Na początek wybrałam Soczewicowe leczo, które na pewno zasmakuje naszej rodzinie.
Specjalnie na dzisiejszą kolacje idziemy w proste rozwiązanie. Piątek, piąteczek, piątuniu – dzisiaj odpoczywamy.
CEBULA
SCZEWICA ZIELONA
DYNIA
CUKINIA
BULION WARZYWNY
2 PUSZKI POMIDORÓW
WĘDZONA PAPRYKA W PROSZKU
SER TWAROGOWY
AWOKADO
SKŁADNIKI:
PRZEPIS:
MĄKA PSZENNA PEŁNOZIARNISTA
JAJKA
KEFIR
MIÓD
OLEJ
PROSZEK DO PIECZENIA
Niedziela, czyli dzień czyszczenia lodówki. Jemy to co nam zostało po całym tygodniu i staramy się być #zerowaste.
Jeżeli chcecie przyłączyć się do akcji, to dajcie znać! Podzielcie się przepisami i inspiracjami.
No i pamiętacie, że zapraszam Was do wspólnego planowania i gotowania.
Dołącz do mnie na Instagramie i podglądaj mój dzień. Pokaże Ci, jak przygotowuje wszystkie posiłki z dwójką dzieci i pracą na boku. Masz pytania? Napisz!
To co, za tydzień kolejne menu i kolejne planowanie! Do zobaczenia.