dietetykgolonka.pl
  • O mnie
  • Blog
  • Sklep
26 listopada 2020 przez Alicja Golonka

Menu na tydzień Mikołajkowy 30.11 – 6.12

Menu na tydzień Mikołajkowy 30.11 – 6.12
26 listopada 2020 przez Alicja Golonka

planowanie posiłków

czyli kolejne menu 30.11 - 6.12

Kolejny tydzień i kolejna akcja #planujezgolnka.

W tym tygodniu bazuję na obiadach gotowanych co drugi dzień. Ponadto posiłki zaplanowane są tak, aby w tygodniu pojawiło się mięso, ryby oraz strączki. Co więcej! W tym tygodniu stawiam bardziej na opcję wege i daję Wam również roślinną alternatywę obiadu z mięsem. 

Menu nr 3 #planujezgolonka czas start!

Nasze menu na tydzień 30.11 - 6.12

Założenie na ten tydzień – szybkie i nieskomplikowane posiłki w wersji wege! Niedzielę zostawiamy jako dzień czyszczenia lodówki. 

Wspólne budowanie nawyków i wsparcie jest bardzo ważne, dlatego podam Ci gotowe menu, listę zakupów i przepisy. Tak, aby jak najbardziej ułatwić Ci gotowanie w całym tygodniu.

No i pamiętaj, kulisy #planujezgolonka znajdziesz u mnie na Instastory

planowanie posiłków

PONIEDZIAŁEK

OBIAD: Nuggetsy z kurczaka 

OBIAD WEGE: Nuggetsy z kalafiora

Obiad w dwóch wersjach, bo staramy się od jakiegoś czasu ograniczyć mięso.  

PRZYGOTOWANIE NUGGETSÓW Z KURCZAKA:

  • Filety pokroić małe kawałki i doprawić solą, pieprzem. Wymieszać.
  • Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z owsianymi.
  • W misce zmiksować na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Filety włożyć do masy i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Kawałki kurczaka wyjmować z ciasta i obtaczać w płatkach.
  • Układać na blaszce do pieczenia. Piec przez 15 minut.

PRZYGOTOWANIE NUGGETSÓW Z KALAFIORA:

  • Kalafiora pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie do momentu, aż będą lekko miękkie.
  • Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z owsianymi.
  • W misce zmiksować na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Kalafiora włożyć do masy i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Kawałki kalafiora wyjmować z ciasta i obtaczać w płatkach.
  • Układać na blaszce do pieczenia. Piec przez 10 minut.

KOLACJA: Naleśniki szpinakowe z mascarpne

PRZEPIS NA NALEŚNIKI znajdziecie tutaj – Wszystko do musicie wiedzieć o naleśnikach:

Jedyna zmiana to taka, aby do masy dodać około 2 łyżek rozmrożonego szpinaku, albo 2 spore garście świeżego.  Polecam najpierw zmiksować mleko ze szpinakiem, a później dodać pozostałe składnik. 

 

DODATKI: 

Idealnie pasuje do nich serek mascarpone i to niekoniecznie na słodko. Spokojnie możecie podać po prostu naleśniki posmarowane serkiem. Jeżeli chcecie bardziej zaszaleć, to do tej kolacji będą również pasować różnego rodzaju owoce (nie, nie musicie się obawiać owoców po godzinie 18:00). 

KURCZAK

PŁATKI KUKURYDZIANE

PŁATKI OWSIANE BŁYSKAWICZNE

JAJKO

MLEKO

MĄKA ORKISZOWA

SEREK MASCARPONE

PRZYPRAWY: papryka czerwona

 

WTOREK

OBIAD: To samo co w poniedziałek

KOLACJA: Aksamitny budyń jaglany ze śliwkami w cynamonie

Tutaj odsyłam Was do mojej ukochanej Jarzynovej, która jest mistrzem budyniu jaglanego. Po prostu musicie go spróbować. 

JAGLANY BUDYŃ IDEALNY
2 – 4 porcje

– 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2 szklanki tłustego mleka kokosowego
– 1/2 łyżeczki soli
– miód lub syrop klonowy

Kaszę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na 8h. Namoczoną kaszę dokładnie wypłucz na sicie i przełóż do garnka. Zalej mlekiem, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 30 minut i mieszaj, pilnując by kasza nie przywarła do dna. Gorącą kaszę (bardzo ważne!) zmiksuj z odrobiną miodu na jednolity, muślinowy krem. Najlepszy będzie do tego celu blender kielichowy o dużej mocy. Budyń przelej do miseczek i zjedz od razu lub przelej do słoików i zakręć. Wystudź i trzymaj w lodówce do 3 dni.

UWAGI:

1. Do budyniu użyj tłustego mleka kokosowego 10% tłuszczu, ma to wpływ na smak i kremową konsystencję. Ja używam wyłącznie mleka Real Thai. Moim zdaniem budyń wychodzi najsmaczniejszy właśnie na tym mleku.

2. Zamiast 2 szklanek mleka możesz użyć 1 szklanki mleka kokosowego i 1 szklanki wody.

3. Zamiast mleka kokosowego możesz użyć tłustego mleka krowiego lub innego mleka roślinnego. Jeśli robisz budyń na mleku roślinnym innym niż kokosowe koniecznie dodaj 2 łyżki masła lub oleju o neutralnym smaku.

4. Zamiast pomarańczy możesz użyć innych owoców, np. mango lub malin. Ten z mango z obrazka najlepiej smakuje z marakują. Dla mnie pychaaaa! ♥️

A śliwki? 

  1. usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. 
  2. wrzucić do garnka, podgrzewać i wymieszać z cynamonem. 

KASZA JAGLANA

MLECZKO KOKOSOWE 

ŚLIWKI 

CYNAMON 

MIÓD

ŚRODA

OBIAD: Makaron z wędzonym łososiem, cukinią i marchewką

PRZEPIS:

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce albo pokroić w mikserze. 
  • Cukinię zetrzeć, albo również zmiksować na drobne kawałki. 
  • Na patelni rozgrzać olej/oliwę i podsmażyć marchewkę z cukinią. 
  • Dodać rozdrobnionego łososia, pozostały serek mascarpone i doprawić solą i pierzem. 
  • W między czasie ugotować makaron. 
  • Sos idealnie komponuje się ze świeżym koperkiem. 

KOLACJA: Pieczone bataty z hummusem

PRZEPIS:

  1. Bataty umyć i pokroić w łódeczki. Wymieszać z oliwą, słodką papryką, solą i pieprzem. 
  2. Rozgrzać piekarnik, bataty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Piec około 20-30 minut. 
  4. w tym czasie przygotować hummus z przepisu z zeszłego tygodnia, albo ponownie zajrzeć do Jadłonomii. 
 

ŁOSOŚ WĘDZONY

MAKARON

CUKINIA

MARCHEWKA 

BATATY

CIECIERZYCA

PASTA TAHINI 

CZOSNEK

SOK Z CYTRYNY

PANOWANIE POSIŁKÓW

CZWARTEK

OBIAD: To samo co we środę

KOLACJA: Racuszki orkiszowe z gruszką

SKŁADNIKI:

  1. 1 szklaka mąki orkiszowej
  2. 2 jajka
  3. pół szklanki kefiru 
  4. 1/4 łyżeczki suchych drożdży 
  5. gruszka
  6. miód 
  7. cukier 
 

PRZEPIS:

  1. Gruszkę obrać i pokroić na małą kostkę. 
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami i odrobiną cukru. 
  3. Kefir wymieszać z roztrzepanymi jajkami.
  4. Suche składniki mieszamy z mokrymi  oraz z pokrojoną gruszką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15–20 minut. 
  5. Rozgrzewamy patelnię i smażymy racuszki z każdej strony, aż do zarumienienia. 
 

MĄKA ORKISZOWA

JAJA

KEFIR

GRUSZKA

SUCHE DROŻDŻE  

PIĄTEK

OBIAD: Soczewicowe leczo od Rozkosznego 

Nie wiem czy znacie Michała Korkosza, czyli tytułowego Rozkosznego.  Jego książka z przepisami wege z elementami kuchni polskiej jest fantastyczna, a wertując każdą stronę nabiera się co raz większego apetytu. 

Na początek wybrałam Soczewicowe leczo, które na pewno zasmakuje naszej rodzinie. 

rozkoszny

KOLACJA: Pasta twarogowa z awokado

Specjalnie na dzisiejszą kolacje idziemy w proste rozwiązanie. Piątek, piąteczek, piątuniu – dzisiaj odpoczywamy.

CEBULA

SCZEWICA ZIELONA

DYNIA 

CUKINIA

BULION WARZYWNY

2 PUSZKI POMIDORÓW

WĘDZONA PAPRYKA W PROSZKU 

SER TWAROGOWY

AWOKADO

SOBOTA

OBIAD: Ten sam co w piątek

KOLACJA: Babeczki kefirowe z jabłkami

SKŁADNIKI:

  1. 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  2. pół szklanki miodu 
  3. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. 2 jajka 
  5. 1 szklanka kefiru naturalnego 
  6. 1/2 szklanki oleju
  7.  jabłko
  8. cynamon
 

PRZEPIS:

  1. jabłko obrać i zetrzeć na tarce. 
  2. wszystkie składniki zmiksować i wlać do foremek.
  3. piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

Akurat w ten dzień przypadają Mikołajki, więc możecie pokusić się o ozdobienie babeczek wg niektórych pomysłów z Pintresta. 
 
 

MĄKA PSZENNA PEŁNOZIARNISTA

JAJKA

KEFIR

MIÓD

OLEJ

PROSZEK DO PIECZENIA

 

NIEDZIELA

Niedziela, czyli dzień czyszczenia lodówki. Jemy to co nam zostało po całym tygodniu i staramy się być #zerowaste.

Jeżeli chcecie przyłączyć się do akcji, to dajcie znać! Podzielcie się przepisami i inspiracjami.

No i pamiętacie, że zapraszam Was do wspólnego planowania i gotowania.  

Dołącz do mnie na Instagramie i podglądaj mój dzień. Pokaże Ci, jak przygotowuje wszystkie posiłki z dwójką dzieci i pracą na boku.  Masz pytania? Napisz!

To co, za tydzień kolejne menu i kolejne planowanie! Do zobaczenia😊.

PANOWANIE POSIŁKÓW
Poprzedni wpisKurczak curry w sosie pomarańczowymobiady w 20 minutNastępny wpis Kolejny tydzień, kolejne menu 7.12-13.12planowanie posiłków

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne

Jak szybko ugotować obiad?4 comments
Wszystko co musisz wiedzieć o naleśnikach1 comment
Słodkie wypieki ze strączkami – sprawdzone przepisy1 comment
10 pomysłów na szybkie śniadania w biegu0 comments
15 sposobów jak oszczędzić na jedzeniu 300 zł miesięcznie.0 comments

Polub mnie na FB

Śledź mnie na Insta

dietetyk_golonka

dietetyk_golonka
Co jakiś czas dostaję od Was pytania – Ala, il Co jakiś czas dostaję od Was pytania – Ala, ile w końcu mam jeść tych warzyw i owoców?! Te 4 – 5 porcji dotyczą tylko warzyw? Czy owoców też? A co to właściwie jest porcja?! No i w końcu – jak jeść więcej warzyw i owoców?

❤️Trzeba jednak przyzna, że obecne zalecenia są dość ogólne. Wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), zalecana dzienna ilość spożywanych owoców i warzyw to 400 g. Łącznie – podkreślam. Jest również wzmianka, że to warzywa powinny stanowić większą część zalecanej porcji. I podobne podejście ma również Instytut Żywności i Żywienia. 

❤️Jednak jak zagłębimy się dokładniej w Normy żywienia dla populacji Polski, to nie znajdziemy większej ilości konkretów. 

❤️Dlatego dzisiaj mam dla Was krótką ściągę, która powstała na podstawie świetnego opracowania, czyli Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. Zebrane są tam praktyczne informacje dotyczące żywienia i co najważniejsze - wszystkie z nich opierają się na badaniach naukowych. 

❤️No i przede wszystkim - o wiele jaśniej tłumaczą ile i co tak na prawdę powinniśmy jeść przez cały dzień. 

To co, udaje Wam się zjeść zalecaną porcję warzyw i owoców przez cały dzień?💪💪💪
_______
#zdroweprzepisy #zdrowie #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #warzywa #owoce #macierzyństwobezlukru #ryba #mamapracuje #zdrowepodejście #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
JAK JESĆ WIĘCEJ WARZYW? Ten temat wraca, jak bu JAK JESĆ WIĘCEJ WARZYW?

Ten temat wraca, jak bumerang. Dlatego dzisiaj krótkie zestawienie, jak możecie zwiększyć spożycie warzyw i gdzie upchnąć dodatkowe sztuki. 

1. KOKTAJLE - tak, tak! Do owocowych szejków spokojnie możecie dorzucić zielone liście szpinaku, jarmuż czy marchewkę! 

2. ZUPY KREM - zupy krem przyjmą wszystko. Mrożone warzywa, które zalegają w zamrażarce od kilku tygodni, kawałek cukinii, papryki, pokrojoną cebulę niedojedzoną po kolacji. Opcji jest bardzo dużo!

3. PASTY DO CHLEBA - podobnie jak zupy, mogą powstać z najróżniejszych warzyw. Potraktujcie ciecierzycę lub ser twarogowy jako bazę, którą zmiksujecie z grillowanymi, warzywami. 

4. PIECZONE - pieczesz kawałek mięsa lub rybę? Dorzuć na blaszkę dodatkową porcję warzyw - marchewkę, bataty, buraki na kształt frytek i po prostu zjedz je razem z mięsem, kaszą, ryżem!

5. SŁODKIE WYPIEKI - nie wiem czy wiesz, ale do słodkich ciast również możesz dodać warzywa! Chlebek marchewkowy, z cukinii, brownie z batatów lub babka pomidorowa to kilka z warzyno słodkich propozycji. 

6. SOSY DO MAKARONU - dorzuć do klasycznego spaghetti czerwoną soczewicę i więcej włoszczyzny zamiast standardowej porcji mięsa. Masz dzięki temu dwie korzyści - jesz więcej warzyw i ograniczasz spożycie mięsa!

7. KANAPKI - potraktuj kanapki, jako dodatek do góry świeżych warzyw. Zamiast plastra ogórka, pokrój go w słupki, a zamiast kilku plasterków pomidora, zjedz go w całości skropionego oliwą. 

8. PUDEŁKA - oj ile razy słyszałam tą wymówkę "ale ja nie mam czasu kroić rano warzyw do kanapek"! Jeżeli nie masz czsu kroić ich w biegu w trakcie posiłku, to zrób to wcześniej! Zapakuj do pudełek, zalej odrobiną wody i przechowuj w lodówce. 

To co, zaczynasz razem ze mną jeść więcej warzyw? A może masz swoje sposoby?

#zdroweprzepisy #zdrowie #instamama #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #pomysłnarybę #czarnuszka #macierzyństwobezlukru #mamapracuje #warzywa  #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ RYBĘ❤️❤️❤️ A PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ RYBĘ❤️❤️❤️

A jeżeli powiem Ci, że jesteś w stanie zrobić pyszny obiad, z rybą, w 5 minut? Uwierzysz? 

Dzisiaj lecę do Was z przepisem na genialnie szybki, smaczny i prosty obiad. Ryba zapiekana w sosie beszamelowym z brokułami

Składniki na 2 dni dla rodziny 2+2:
✅500 g białej ryby (dorsz, morszczuk, może być mrożona)
✅500 ml mleka albo napoju roślinnego 
✅40 g masła
✅40 g mąki (zadecydujcie, czy idziecie w zdrowszą wersję, czyli mąkę pełnoziarnistą, graham, czy celujecie w klasyka, czyli mąkę pszenną)
✅szczypta soli 
✅szczypta gałki muszkatołowej 
✅mrożone brokuły 
✅płatki migdałów

Wykonanie:
1. Zacznij od rozgrzania piekarnika - 180 stopni 
2. W garnku rozpuść masło (jeżeli masz Thermomixa, to wszystko możesz robić w naczyniu miksującym), dodaj mąkę i smaż, aż uzyska lekko brązowy kolor. 
3. Dodaj mleko i przyprawy.
4. Zagotuj cały czas mieszając.
5. Rybę wyłóż do naczynia żaroodpornego, zalej beszamelem i ułóż na górę różyczki brokułów i płatki migdałów. 
6. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut. 

Proste, co nie? A jak u Was z rybami? Jecie, lubicie? Jak Wasze dzieci? Team ryba, czy team mięso? 

_______
#zdroweprzepisy #instamama #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #pomysłnarybę #czarnuszka #macierzyństwobezlukru #ryba #mamapracuje #obiadzrybą #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
JAK WZBOGACIĆ POSIŁEK I PRZENIEŚĆ GO NA WYŻSZ JAK WZBOGACIĆ POSIŁEK I PRZENIEŚĆ GO NA WYŻSZY POZIOM ZDROWIA?

Nie wiem czy wiecie, ale wystarczy kilka małych zmian i szybki, klasyczny kurczak z ryżem i brokułami, może stać się wypasionym posiłkiem pełnym zdrowotnych smaczków. 

A jak to zrobić? Wystarczy dodać kilka elementów z poniższej listy i przenieść danie na wyższy poziom zdrowia. 

NATKA PIETRUSZKI - świetne źródło witaminy C, którą warto łączyć z produktami bogatymi w żelazo. Tym samym zwiększamy jego biodostępność, czyli po prostu lepiej się wchłania. Dodajemy ją do kanapek, kremów, past do pieczywa.

TAHINI - pasta sezamowa, która zrobiona z niełuskanych ziaren, jest świetnym źródłem wapnia (tak, tak weganie, to coś dla Was!). Fajne połączenie na II śniadanie to np. tahini z pokrojonymi owocami. 

KURKUMA - do najważniejszych prozdrowotnych działań
kurkumy zaliczamy działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe
i antyoksydacyjne. Idealnie sprawdzi się jako przyprawa do zupy, czy warzywnych potrawek.

OLEJ LNIANY - skarbnica cudownych tłuszczy, w tym kwasów omega 3 (ważne info dla wegan i osób jedzących małe ilości tłustych ryb morskich). Skrapiamy nim warzywa, kasze, ryż, makaron. I uwaga! Używamy go tylko na zimno!

PESTKI - słonecznika, dyni, maku, czarnuszki, sezamu. Wszystkie mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Po prostu - fajnie wyrobić sobie nawyk dodania łyżeczki pestek do każdego swojego posiłku. Pasują do zdrowych wypieków, zup, potrawek, past do pieczywa. 

ORZECHY - bomba zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych! Dla małych dzieci możemy je zmielić i pospać nimi kaszkę, owsiankę, jaglankę, kanapki, frytki warzywne. Tylko ważna uwaga - jemy je od razu po rozdrobnieniu, aby zapobiec utlenianiu kwasów tłuszczowych i wycisnąć z nich jak najwięcej zdrowych właściwości. 

A ty, jaki masz swój sposób na wyniesienie swojej potrawy na wyższy poziom zdrowia?
_______
#zdroweprzepisy #zdrowie #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #ekologia #czarnuszka #macierzyństwobezlukru #wegan #mamapracuje #eko #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki
JAK NAUCZYĆ SIĘ PIĆ WODĘ? 🥛🥛🥛 ❤️ JAK NAUCZYĆ SIĘ PIĆ WODĘ? 🥛🥛🥛

❤️W tym miesącu razem z Mistrzyniami Planowania budujemy nawyk picia wody. Dlatgo spodziewajcie się, kilku postów w tym temacie 

💙Pamiętaj, nauka picia wody trochę trwa. Tym bardziej, jeżeli w ogóle nie posiadałaś takiego nawyku. Zacznij od małych kroków. 

💙Szklanka wody zaraz po przebudzeniu, szklanka wody do każdej kawy, szklanka przed pójściem spać. Z takich małych elementów, może nam się uzbierać niezła ilość. 

💙Rano miej od razu przygotowaną butelkę z wodą, którą zabierzesz do miejsca pracy, postawisz na biurku albo w innym widocznym miejscu. 

💙Możesz wspomóc się również dostępnymi aplikacjami, które ułatwiają budowane nawyku picia wody. Np. Hydro pij wodę. 

💙Zwykły budzik, nastawiony co 30 minut, również nam się sprawdzi. Jest wiele sposobów. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada. 

❤️A jak jest u Ciebie? Pamiętasz o wypiciu odpowiedniej ilości wody?

_______
#zdroweprzepisy #nawyk #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #ekologia #piciewody #macierzyństwobezlukru #wegan #mamapracuje #eko #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć  #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
ZDROWA NUTELLA🍫🍫🍫 ❤️Ile byście dał ZDROWA NUTELLA🍫🍫🍫

❤️Ile byście dały, żeby Nutella była esencją zdrowia? Wiecie, zrobiona z samym zdrowych, dobrych jakościowo składników? Oj, ja sporo! Lubię Nutellę. Ale czy to znaczy, że ją często kupuję i jem? Nie! To znaczy, że szukam jakiś zdrowych alternatyw i rozwiązań, które przybliża mnie do jej smaku. 

❤️I tak było tym razem. Przed Wami CIECIORELLA! Nie idealna, bo tak jak mi pisałyście - idealna jest jak doda się do niej jeszcze trochę masła z orzechów laskowych. Przepis?

Składniki: 
✅1 puszka ciecierzycy
✅Garść daktyli 
✅Kakao (jeżeli rozszerzanie dietę, to zamiast kakao dajcie korab)

Przepis:
✅Ciecierzycę dokładnie odsączyć, przepłukać (zostawcie aquafabę - może Wam się przydać jak nie macie jajek i jak chcecie zrobić np. naleśniki, no albo tip dla alergików).
✅Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odsączyć zachowując odrobinę wody - może się przydać, jeżeli będziecie chciały zmienić konsystencję cieciorelli 
✅Wszystko wrzucić do miski i zmiksować na gładki krem 
A no i dodajcie jeszcze to masło orzechowe - może być zwykłe z orzechów arachidowych, migdałowe lub z orzechów laskowych

❤️No to co, przyznajecie się, która z Was uwielbia Nutellę? 
_______
#zdroweprzepisy #zdrowanutella #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #ekologia #nutella #macierzyństwobezlukru #mamapracuje #eko #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #jemytosamo #dieta #zdrowie #zdrowadieta
Śledź mnie na Insta
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

dietetykgolonka.pl | Polityka prywatności
| Regulamin sklepu

Koszyk

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności