Gdzieś o czymś takim słyszałaś. Jednak patrząc na swoją kuchnie to przez 20 minut będziesz co najwyżej szukała garnka i patelni. No właśnie – a może by tak zgłębić temat? Może w końcu doczytasz jak to możliwe, aby w pół godziny zrobić zupę i drugie danie? A resztę dnia poświecić tylko na swoje przyjemności?
Powie Ci tylko, że jest to możliwe. Dostaniesz ode mnie kilka wskazówek jak na szybko skomponować obiad idealny. Nie tylko pod względem smaku, ale i wartości odżywczych.
No dobra.
Ważne są trzy elementy, o których na pewno słyszałaś nie raz. A mianowicie białka, tłuszcze i węglowodany.
Białka w dużym skrócie to cegiełki do budowania naszego organizmu. Tak tak, to białkiem zajadają się wszyscy sportowcy, aby mieć mięśnie jak z okładki Men’s Healt. Białko jest potrzebne każdemu z nas, ponieważ organizm nie jest w stanie wyprodukować kompletu wszystkich potrzebnych nam cegiełek. Jest to szczególnie ważne w aspekcie żywienia dzieci i młodzieży. Źródłem białka na talerzu mogą być:
Węglowodany to energia. Im więcej się ruszamy, tym więcej węglowodanów potrzebujemy. Produkty zbożowe (obok warzyw) zgodnie z piramidą zdrowego żywienia powinny stanowić podstawę naszej diety.
Źródłami węglowodanów na naszych talerzach są:
I ostatnia grupa – czyli tłuszcze. Razem z węglowodanami wzbudzają strach u osób na dietach. Czy słusznie? Zdecydowanie nie! Tłuszcze są dla nas niezbędne i bardzo dużym błędem jest ograniczenie ich w diecie. O tłuszczach można by było pisać bez końca, jednak warto podkreślić, że tłuszcz tłuszczowi nie równy. Na pewno wśród nas są zwolennicy oleju kokosowego, margaryny, masła albo i smalcu. Jednak badania naukowe są zgodne – najzdrowszymi źródłami tłuszczów są między innymi:
Oprócz tego, tłuszcze występują też w orzechach, pestkach albo awokado.
OK – tylko ile czego mam zjeść? Ile mają zjeść moje dzieci??
Czy Tobie również jeszcze czegoś tutaj brakuje? Oczywiście – warzyw! Warzywami dopełniamy całe danie i to one powinny stanowić ½ objętości talerza. Korzystaj z warzyw sezonowych, nie bój się mrożonek (jednak czytaj składy!) i jedźcie sporo kiszonek.
Aha no i jeszcze przyprawy. Każdy z nas zna bazylię, oregano, tymianek. Ale czy wiesz, że są mieszanki przypraw, które nadadzą Twojemu daniu zupełnie innego charakteru? Od jakiegoś czasu w naszej kuchni królują:
*to nie jest żadna reklama sponsorowana 🙂
To właśnie dzięki nim, mogę zrobić obiad jeszcze w szybszym czasie. Tylko uwaga – czasem w niektórych mieszankach jest sporo soli. Wtedy doprawiając danie samą solą nie jesteśmy już tacy hojni.
No to jak w końcu ugotować obiad w 20 minut? Wykorzystaj kilka propozycji, które zdecydowanie Ci to ułatwią.
Jak widzisz zrobienie szybkiego obiadu jest realne. I wcale nie musisz posiadać zdolności kulinarnych rodem z Master Chefa. Wystarczy Ci podstawowy sprzęt w kuchni, smaczne produkty spożywcze i kawa, którą możesz wpić w spokoju jak obiad będzie SAM się gotował! .
Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.
Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.
Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.
Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.
Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!
ściskam mocno! Alicja