Gotowy plan posiłków nr 4

planowanie posiłków

czyli nasze tygodniowe menu

Kolejny tydzień planowania przed nami i kolejny za nami. Powiem Wam, że bardzo się cieszę, że to dla Was robię. Po pierwsze, mocno mnie to mobilizuje do trzymania się założonego planu, a tym samym nasze menu rodzinne jest na prawdę dzięki temu urozmaicone. Po drugie – jest nas co raz więcej pod #planjezgolonka, więc tym bardziej lecimy z tematem! Przekonaj się sama, że planowanie posiłków wcale nie musi być trudne!

Jak planuję posiłki?

Założenia pozostają bez zmian. 

  • gotujemy raz na 2 dni,
  • tydzień zaczynamy od mięsa, później lecimy z rybą, 
  • piątek i sobota jemy strączki, 
  • a niedziela to luz i spontan :). 

Tym sposobem:

No i w tym tygodniu dalej zaprzyjaźniamy się z Rozkosznym i wracamy do klasyków Ottolengi i mojej ulubionej książki Prosto i smakujemy odrobinę Jadłonomii po polsku. Te książki na prawdę ułatwiają mi planowanie posiłków!

Gotowy plan posiłków na PONIEDZIAŁEK

OBIAD: Stir fry z wołowiną i warzywami 

Składniki:

  • wołowina 
  • marchewka pokrojona w słupki 
  • papryka pokrojona w słupki 
  • cebula pokrojona w piórka 
  • SOS zainspirowany z Kwestii Smaku: 3 ząbki czosnku, imbir wielkości połowy kciuka, 2 łyżki cukru, 5 łyżek sosu sojowego, pół szklanki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej. 

Przepis:

  • Super patent na cieniutkie kawałki mięsa – wołowinę włożyć wcześniej na ok. pół godziny do zamrażarki (mocno schłodzone będzie się lepiej kroiło).
  • Warzywa pokroić
  • Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać w miseczce z pozostałymi składniki sosu, odstawić.
  • Rozgrzać wok lub głęboką patelnię, dodać 1/2 łyżki oleju. Włożyć warzywa, doprawić szczyptą soli i co chwilę mieszając smażyć przez 1 – 2 minuty. Następnie dolewać co chwilę po kilka łyżek wody i „gotować” w ten sposób warzywa przez ok. 7 minut. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Wyjąć mięso z zamrażarki i pokroić je na cieniutkie paseczki.
  • Do tej samej patelni dodać łyżkę oleju. Gdy będzie gorący włożyć mięso i smażyć przez 1 minutę na dużym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Wlać sos i zagotować. Gotować przez 2 – 3 minuty, dodać warzywa i wymieszać. 
Jeżeli chodzi o dodatki, to tutaj pewnie zjemy to z ryżem. 

KOLACJA: Cebularze z karmelizowaną cebulką i jabłkiem 

WOŁOWINA

WARZYWA DO OBIADU 

CZOSNEK 

IMBIR 

SOS SOJOWY 

OLEJ 

MĄKA 

DROŻDŻE 

CUKIER

OLEJ 

MLEKO 

MASŁO 

CEBULE

JAJKO 

MAK 

 

GOTOWY PLAN POSIŁKÓW NA WTOREK

OBIAD: To samo co w poniedziałek

KOLACJA: Placuszki z serka wiejskiego i daktyli 

Składniki: 

  • 1 opakowanie serka wiejskiego 
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki 
  • garść daktyli posiekanych

Przepis: 

  • Wszystkie składniki (oprócz daktyli) zmiksować, wymieszać z posiekanymi daktylami. 
  • Rozgrzać patelnię. Nakładać po sporej łyżce ciasta. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. 

SEREK WIEJSKI 

JAJKA

MĄKA ORKISZOWA 

DAKTYLE

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

GOTOWY PLAN POSIŁKÓW NA ŚRODĘ

OBIAD: Paluszki rybne w kokosowej panierce z parmezanem

SKŁADNIKI na 2 dni dla rodziny 2+2

  • 500 g ryby białej
  • 2 łyżki z soku cytryny
  • 60 ml jogurtu greckiego
  • 150g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki parmezanu

PRZEPIS

  • Rybę włożyć do miski, dodać z sok z cytryny, jogurt i ¼ łyżeczki soli.
  • Wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki (nie dłużej, bo mięso będzie się rozpadać).
  • W tym czasie podprażyć wiórki kokosa, około 6 minut, aż się zarumienią. Przełożyć do miski i odczekać aż ostygną. Wymieszać ze starym parmezanem i ½ łyżeczki soli.
  • Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Każdy kawałek ryby wymieszać w kokosowej panierce i położyć na kratce na blaszce do pieczenia.
  • Paluszki wstawić do piekarnika na opcję grill i opiekać 5-6 minut z każdej strony.

Jakie dodatki węglowodanowe będą pasować?

  • Pieczone frytki z ziemniaków
  • Pieczone bataty
  • Pieczona marchewka
  • Pieczona pietruszka

Pamiętaj również o dodatkowej porcji warzyw. Do tego obiadu idealnie będą pasować:

  • Surówka z białej kapusty
  • Surówka z kiszonej kapusty
  • Surówka z czerwonej kapusty
Pamiętaj, że planowanie posiłków daje CI też możliwość wprowadzenia dużego urozmaicenia dodatków do obiadu, takich jak kasze, makarony, ryż oraz warzywa.

KOLACJA: Zapiekanki z pieczarkami i mozzarellą 

Klasyczne grzanki z piekarnika z dodatkami – idealny sposób na czerstwe pieczywo i #zerowaste. 

Przepis? 

  1. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, podsmażyć na patelni na maśle (można z cebulką). 
  2. Wykładać na kromki chleba. Na wierz kłaść plastry mozzarelli. 
  3. Zapiec. 

RYBA

JOGURT GRECKI

WIÓRKI KOKOSOWE 

PIECZYWO 

PIECZARKI 

MOZZARELLA

DODATKI DO WARZYWNE DO OBIADU 

DODATKI WĘGLOWODANOWE DO OBIADU

GOTOWY PLAN POSIŁKÓW NA CZWARTEK

OBIAD: To samo co we środę

KOLACJA: Risotto z jabłkami od Jadłonomi 

Przepis:

  1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Tylko zamiast bulionem, podlewać go mlekiem. Można roślinnym. 
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do garnka. Dodać cynamon i sok z cytryny. Podgrzewać około 8 minut. 
  3. Gdy ryż będzie miękki, podawać go razem z jabłkami. 

 

RYŻ DO RISOTTO 

JABŁKA 

MLEKO 

CYNAMON 

GOTOWY PLAN POSIŁKÓW NA PIĄTEK

OBIAD: Spaghetti Bolognese z zieloną soczewicą

SKŁADNIKI na 2 dni dla rodziny 2+2 plus ewentualnie do zamrożenia:

  • 3 marchewki
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g przecieru pomidorowego
  • Puszka pomidorów
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • Makaron

Przepis:

  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Suszone pomidory posiekać.
  2. Marchewkę, suszone pomidory, i czosnek wrzucić do dużego garnka.
  3. Dodać pomidory z puszki, przecier, soczewicę i 1 ½ szklanki wody.
  4. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 45-60 minut. Pod koniec doprawić wg uznania.
  5. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

KOLACJA: Pasta rogalowa od Jadłonomi

SKŁADNIKI: 

  • sezam 
  • mak 
  • puszka białej fasoli 
  • olej rzepakowy 

PRZEPIS: 

  • na rozgrzanej patelni podprażyć mak i sezam.
  • fasolę odcedzić i zmiksować na gładką pastę razem z olejem. 
  • wymieszać z ziarnami i doprawić solą i pieprzem. 

MARCHEWKI 

SUSZONE POMIDORY 

CZOSNEK

PRZECIER POMIDOROWY 

MAKARON 

ZIELONA SOCZEWICA

FASOLA BIAŁA PUSZKA

MAK

SEZAM

Makaron

GOTOWY PLAN POSIŁKÓW NA SOBOTĘ

OBIAD: Ten sam co w piątek

KOLACJA: Ziemniaki faszerowane szpinakiem i gorgonzolą

Przepis z PROSTO 

SKŁADNIKI:

  • 2 duże i 2 małe ziemniaki
  • 25g masła
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 80g gorgonzoli
  • 200g szpinaku
  • 20 g orzechów włoskich
PRZEPIS:
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  • Ziemniaki ponakłuwać widelcem i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę lub dłużej – ziemniaki powinny być miękkie.
  • Wyjąć z piekarnika i przekroić wzdłuż na połówki. Łyżką wybrać miąższ i przełożyć do średniej miski, a skórki odłożyć na bok. Do miąższu dodać 20g masła, jogurt, gorgonzolę i ½ łyżeczki soli. Ugnieść i odstawić na bok.
  • Resztę masła dodać po równo do skórek, posypać solą i wstawić na 8 minut do piekarnika, aż będą chrupiące. Wyjąć i odstawić na bok.
  • Szpinak przelać wrzątkiem, odcedzić i wycisnąć jak największą ilość wody. Wymieszać go z ziemniaczanym farszem i nałożyć do ziemniaczanych skórek.
  • Piec około 15 minut, aż farsz będzie chrupiący z wierzchu. Wyjąc i posypać posiekanymi orzechami.

ZIEMNIAKI 

MASŁO 

JOGURT GRECKI 

GORGONZOLA 

SZPINAK

ORZECHY WŁOSKIE

GOTOWY PLAN POSIŁKÓW NA NIEDZIELĘ

Niedziela, czyli dzień czyszczenia lodówki. Ostatnio naleśniki zmieniły formę i od 2 tygodni jedliśmy na śniadanie szakszukę. Ale #pizzazgolonka została. Planowanie posiłków zmniejsza też ilości jedzenia, które wyrzucamy! Co uważam za ogromny plus :). 

ŚNIADANIE: Szakszuka

Świetny sposób na dostarczenie odpowiedniej ilości warzyw (bo pamiętacie, dzienna porcja to 400g!). Lecą tutaj: pomidory, cukinia, papryka, jajka i wielka szczypta kuminu. 

OBIAD: Pizza

Najczęściej P. robi ciasto dzień wcześniej. Ma swój sprawdzony przepis, który cały czas udoskonala. Na pewno kiedyś się nim z Wami podzielę. Na pizzy również ląduje to, co nie zostało zjedzone przez nas przez cały tydzień. Resztki warzyw, serów, wędlin. 

Pamiętaj, że planowanie posiłków to nie jest sztywne trzymanie się planu! Daj sobie akceptację na to, że czasem może coś pójść nie tak. 

poznaj mnie bliżej

na pewno mamy wiele wspólnego!

mgr
alicja golonka

Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.

Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.

Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.

Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.

Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!

ściskam mocno! Alicja

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top