planowanie posiłków
czyli nasze tygodniowe menu
Planowanie jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Planujemy skrupulatnie nasze wakacje, budżet domowy, wydatki, badania kontrolne, no i jedzenie. Dzisiaj pokaże Wam nasz gotowy plan posiłków na cały tydzień.
Nie raz już Wam wspominałam, że planowanie posiłków jest dla mnie podstawą przetrwania, jeżeli chodzi o wyżywienie naszej całej rodziny.
Oczywiście, nie zawsze idzie wszystko zgodnie z planem. Są dni, kiedy wjeżdżają obiady z zamrażarki, albo garmażerka z dobrym składem. Są dni, kiedy moje dzieci żywią się wyłącznie bułką z masłem i owocami. I to jest dla mnie okej.
W planowaniu naszego rodzinnego menu na cały tydzień daję sobie margines błędu, bo nie zawsze czas spina mi się z gotowaniem. Jednak wiedząc z tyłu głowy, że mam ogarnięte rzeczy w lodówce i przepisy na następny dzień, jest mi łatwiej. I szczerze zachęcam Was do tego, abyście przeznaczyli jeden dzień w tygodniu, aby zaplanować swoje menu.
A jak nie macie na to czasu, to przychodzę do Was z pomocą . Łapcie gotowy plan posiłków, ułożony przez dietetyka klinicznego!
gotowy plan posiłków tydzień
16.11 - 22.11
Dzisiaj przedstawiam Wam nasze menu na kolejny tydzień. W naszej domowej wersji jest ono nieco bardziej rozbudowane – mamy mniej więcej rozpisane dodatkowo śniadania i przekąski. Jednak na pierwszy ogień, chciałabym Wam pokazać nasze plany obiadowe i kolacyjne.
Założenie na ten tydzień to szybkie i nieskomplikowane posiłki. Oczywiście obiady gotujmy raz na dwa dni, a niedziela jest dniem czyszczenia lodówki. Nie bierzcie tego zbyt dosadnie, bo po przez czyszczenie lodówki rozumiem naleśniki na śniadanie i pizzę na obiad z dodatkami, które zostały nam po całym tygodniu.
Chciałabym, aby planowanie posiłków stało się u Was czymś naturalnym i dołożę wszelkich starań by Wam w tym pomóc. Zbudujmy ten nawyk razem. Dlatego, w pierwszym kroku zapraszam Cię do wspólnego planowania posiłków. Podam Ci gotowe menu, listę zakupów i przepisy. Tak, aby jak najbardziej ułatwić Ci gotowanie w całym tygodniu.
Zaczynamy zatem akcję #planujezgolonka !
gotowy jadłospis na poniedziałek
OBIAD: Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przepis:
- Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Doprawić je solą, pieprzem, suszonymi ulubionymi ziołami i oliwą. Jeżeli mamy czas, możemy zostawić mięso do zamarynowania w lodówce.
- Zamarynowane mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Po usmażeniu przełożyć do miski.
- Na patelnię wlać bulion (u nas jest to zamrożony rosół, jeżeli takim nie dysponujecie mogę Wam polecić ten z Winiary ), dodać pokrojone suszone pomidory i zagotować.
- Dodać śmietankę i szpinak. Zagotować, dodać mięso i odstawić.
KOLACJA: Frytki warzywne z fetą
Przepis:
- Warzywa pokroić w słupki, skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami.
- Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać pokruszonym serem feta.
- Upiec w piekarniku.
U nas będą to frytki z cukinii, batatów, buraków i ziemniaków. U Ciebie może być to inny zestaw warzyw.
MIĘSO Z PIERSI KURCZAKA
SZPINAK MROŻONY
SUSZONE POMIDORY
ŚMIETANKA 18%
WARZYWA DO OBIADU
KASZA DO OBIADU
WARZYWA NA FRYTKI: CUKINIA, BATATY, ZIEMNIAKI, BURAKI, SER FETA
gotowy jadłospis na WTOREK
OBIAD: To samo co w poniedziałek
KOLACJA: Serek wiejski z warzywami i pieczywem
Tutaj kulinarny dzień lenia.
SEREK WIEJSKI
WARZYWA
PIECZYWO
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁
gotowy jadłospis na ŚRODA
OBIAD: Ryba z pieca z brokułami i parmezanem
Przepis:
- Rybę doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Skropić oliwą i obroczyć w mące.
- Rybę ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Brokuły ugotować na parze.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i mleko. Mieszać energicznie, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać parmezan i gałkę muszkatołową.
- Na rybę wyłożyć brokuły a następnie sos. Posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut.
Jeżeli chodzi o rodzaj ryby, to zobaczę co będzie w sklepie. Bardziej celuję w chudą rybę, typu dorsz. Dodatki – ryż, albo kasza. Posiłek wzbogacę pewnie jeszcze surówką z kiszonej kapusty.
Co ważne! Jak będę piekła obiad, to wrzucę również część dyni, którą nie wykorzystam do zrobienia kolacji. Upieczoną dynię albo zamrożę, albo przygotuję z niej jakieś ciasto.
KOLACJA: Placuszki dyniowe
Przepis:
- Dynię obrać i zetrzeć na tarce.
- Jogurt, jajka oraz miód wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia.
- Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając.
- Smażyć placuszki na suchej patelni z dwóch stron.
RYBA
BROKUŁY
MĄKA
MASŁO
PARMEZAN
PŁATKI MIGDAŁÓW
DYNIA
JAJKA
gotowy jadłospis na CZWARTEK
OBIAD: To samo co we środę
KOLACJA: Tosty z awokado
Technika przygotowania dowolna. U nas pewnie będą tosty z żółtym serem z opiekacza z pastą z awokado. Możecie je również przygotować w piekarniku, zarówno z rozgniecionym awokado na ciepło jak i z plastrami na zimno.
Nasz gotowy plan posiłków często zawiera takiego typu kolacje.
CHLEB TOSTOWY
AWOKADO
SER ŻÓŁTY
gotowy jadłospis na PIĄTEK
OBIAD: Risotto z ciecierzycą, cukinią i papryką
Przepis:
- Warzywa pokroić na małe kawałki, skropić oliwą i wymieszać z uubionymi przyprawami. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i upiec co miękkości.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Pamiętajcie, by zostawić płyn! Przyda się on nam do jakiegoś ciasta, albo niedzielnych naleśników.
- W wysokim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną cebulkę. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę ciągle mieszając aż cały ryż się podgrzeje. Wlewać stopniowo gorący bulion porcjami po ½ szklanki.
- Dodawać kolejną porcję bulionu dopiero wówczas gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
- Odstawić risotto z ognia. Odczekać 1 – 2 minuty i po tym czasie dodać upieczone warzywa i parmezan. Wymieszać i doprawić w razie konieczności solą i pieprzem.
W trakcie pieczenia warzyw do obiadu, przygotuję od razu paprykę i cebulę do tarty na kolację. Oszczędzacie w ten sposób czas i energię. Gotowy plan posiłków jest świetny pod tym kątem!
KOLACJA: Tarta z pieczoną papryką, czerwoną cebulą i fetą
- Papryką i cebulę pokroić w paski i piórka. Wymieszać z oliwą, kuminem, mieloną kolendrą i solą. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia i upiec.
- Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, posmarować jogurtem, wyłożyć upieczone warzywa i posypać pokruszoną fetą.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.
- Na koniec posypać obficie natką pietruszki.
Tarta jest przepyszna również na drugi dzień. Jeżeli nie zostanie zjedzona, spokojnie może być jako drugie śniadanie.
RYŻ DO RISOTTO
CIECIERZYCA
BULION
CIASTO FRANCUSKIE
CZERWONA CEBULA
PAPRYKA
FETA
gotowy jadłospis na SOBOTę
OBIAD: Ten sam co w piątek
KOLACJA: Pudding chia
Przepis:
- Nasiona chia zalać mlekiem wymieszanym z mleczkiem kokosowym. Dodać miód i dokładnie wymieszać .
- Wstawić do lodówki na około 1 – 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Podawać z owocami i amarantusem.
NASIONA CHIA
MLECZKO KOKOSOWE
MLEKO
MALINY
gotowy jadłospis na NIEDZIELę
Niedziela, czyli dzień czyszczenia lodówki. Rozpiszę Wam dokładnie, jak to u nas wygląda.
ŚNIADANIE: Naleśniki
Jeżeli mamy wodę spod ciecierzycy z jakiegoś posiłku z tygodnia, to wykorzystuje ją zamiast jajek. Jeżeli nie, to robimy klasyczne naleśniki z różnych mąk. Dodatki to całkowity przegląd lodówki. Serki do smarowania pieczywa, twarożki, owoce. Czasem robimy również na szybko pastę z daktyli, banana i kakao.
OBIAD: Pizza
Najczęściej P. robi ciasto dzień wcześniej. Ma swój sprawdzony przepis, który cały czas udoskonala. Na pewno kiedyś się nim z Wami podzielę. Na pizzy również ląduje to, co nie zostało zjedzone przez nas przez cały tydzień. Resztki warzyw, serów, wędlin.
I jak, podoba Wam się nasz gotowy plan posiłków? Skorzystacie?
poznaj mnie bliżej
na pewno mamy wiele wspólnego!
mgr
alicja golonka
Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.
Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.
Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.
Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.
Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!
ściskam mocno! Alicja