Wracacie do domu ze szkoły/przedszkola, w brzuchach burczy i znów trzeba coś wymyślać. Zastanawiasz się jak robić szybkie, smaczne i łatwe podwieczorki dla dzieci? Można wrzucić na talerz owoce, orzechy czy podać mus i już mamy przekąskę. Jogurt? No, ale ile można? Owsianka była na śniadanie, kanapki mam wrażenie, że też jemy cały czas. No ale co innego?
Znasz to? Też miewam momenty, gdzie mam wrażenie, że jemy ciągle to samo. Szczególnie w czasie choroby czy natłoku obowiązków, dlatego chciałam Ci podrzucić kilka inspiracji przepisowych. Ale najpierw zastanówmy się…
Dlaczego w ogóle warto jeść podwieczorki?
- Dodatkowa energia na popołudnie – idealna, by dziecko mogło bawić się, uczyć lub po prostu dobrze funkcjonować do wieczora.
- Unikanie podjadania wieczorem – odpowiednio skomponowany posiłek w środku dnia pomaga uniknąć głodu w nocy.
- Źródło witamin i minerałów – podwieczorek to świetny moment na zaproponowanie warzyw, owoców czy zdrowych tłuszczów w postaci orzechów, nasion.
- Budowanie dobrych nawyków – regularne posiłki uczą dzieci regularności w diecie i kształtują ich podejście do jedzenia.
- Eksperymentowanie z nowymi smakami – luźna atmosfera podwieczorku sprzyja wprowadzaniu nowych produktów, co może pomóc w trakcie neofobii żywieniowej.
Zalecenia żywieniowe mówią o spożywaniu 4-5 posiłków dziennie, ale oczywiście można dostosowywać tę ilość indywidualnie, wedle własnych potrzeb.
Domowy vs kupiony podwieczorek - co lepsze?
Warto przygotowywać podwieczorki w domu, bo możemy urozmaicać składniki, dopasowywać je do własnych potrzeb, dobierać indywidualny skład przekąsek. Można też do bezpiecznych baz i ulubionych produktów dzieci dodawać inne – oswajając tym samym mniej znane produkty. Jest to szczególnie przydatne w okresie neofobii. Poza tym przygotowując podwieczorki w domu, możemy wiele zaoszczędzić, w porównaniu do tych kupowanych. 🙂
Mimo to nie zapominaj, że da się przeżyć zbilansowany dzień na gotowcach, a kupiony podwieczorek od czasu do czasu nie jest niczym złym! A po inspiracje produktowe i odpowiedź, czym się kierować przy ich wyborze, zerknij tutaj: Czy gotowce są zdrowe? Jak je wykorzystać z głową?
Zanim przejdziemy do przepisów, to chciałabym Ci przypomnieć dlaczego warto zaprosić dzieci do wspólnego gotowania oraz jak można je do tego zaangażować. No dobra, to teraz lecimy z inspiracjami!
Przepisy na szybkie, łatwe i smaczne podwieczorki dla dzieci
1. Chia pudding z musem owocowym
Składniki:
- jogurt naturalny,
- chia,
- ulubione owoce (mogą być mrożone).
Przygotowanie: Jogurt wymieszaj z chia, przełóż do pucharków i odstaw do napęcznienia (najlepiej przez całą noc). Owoce zblenduj na mus i udekoruj pudding.
2. Domowe gofry z jogurtem i owocami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (można przygotować w proporcji 1:1 z mąką pełnoziarnistą),
- 1 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie),
- szczypta soli,
- dodatki: jogurt naturalny, ulubione owoce, słodzidło.
Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj – powinny mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Gofrownicę lekko posmaruj tłuszczem. Wlej porcję ciasta i piecz gofry na złoty kolor. Na gotowe gofry nałóż jogurt naturalny, dodaj owoce i słodzidło.
P.S. Sekretem chrupiących gofrów jest odpowiednia gofrownica! A jeśli potrzebujesz więcej wskazówek, jak zrobić gofry, to e-book Placki, gofry, naleśniki to coś dla Ciebie.
3. Babeczki bananowe bez cukru
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej – możesz wymieszać z mąką pełnoziarnistą,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
- garść posiekanych orzechów, np. włoskich.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce rozgnieć banany na gładką masę. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Przełóż ciasto do kokilek (3/4 wysokości foremki, bo babeczki urosną).
- Piecz przez około 20-25 minut.
4. Kulki z daktyli i orzechów
Składniki:
- 1 szklanka daktyli,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżka masła orzechowego,
- szczypta soli,
- wiórki kokosowe do obtoczenia.
Przygotowanie: Daktyle namaczaj we wrzątku przez 10 minut. Do miksera wrzuć daktyle, kakao, masło orzechowe i sól, a następnie zblenduj na gładką masę. Jeśli potrzebujesz, możesz dodać trochę wody spod daktyli. Z masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.
A jeśli nie masz czasu i siły na obtaczanie daktyli, to możesz je przekroić na połówki, wysmarować masłem orzechowym, a następnie polać roztopioną czekoladą i posypać kokosem.
Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, to zajrzyj tu: 5 pomysłów na słodkości z warzywami, 5 pomysłów na słodkości z płatków owsianych.
A jak można oszczędzić czas, przygotowując przekąski?
- Planuj posiłki – bo wiedząc, co będziecie przygotowywać, nie musisz o tym myśleć, możesz zrobić zakupy wcześniej i sprawdzić, co macie w domu, ograniczając marnowanie jedzenia.
- Przygotuj większą porcję i zamroź – gofry, muffinki czy daktyle śmiało możesz zamrozić i wyciągnąć, gdy ich potrzebujesz.
- Używaj dobrej jakości półproduktów – chyba nie muszę Cię do tego przekonywać
- Uzupełniaj spiżarnię – tak, żebyś zawsze miała tam coś na szybko do przygotowania.
Po więcej trików oszczędzających czas w kuchni zerknij do: 10 trików, które oszczędzają czas w kuchni – część 1.
A Ty?
Masz jakieś ulubione szybkie przepisy na podwieczorek dla całej rodziny?