Ciepłe kolacje – proste przepisy na jesienne wieczory
Przyszła jesień. Ten przeskok z lata w jesień jest na pewno trudny! Krótszy dzień, mniej słońca, deszczowa pogoda, więcej czasu spędzanego w domu, mniejsza aktywność na świeżym powietrzu. To wszystko sprawia, że energii jest trochę mniej. W takim czasie pomaga mi rutyna. Jesień i zima to okres, gdy więcej czasu możesz poświęcić zadbaniu o siebie, dlatego przypominam Ci o rutynowych badaniach (m.in. badania krwi, cytologia, mammografia), aktywności fizycznej czy czasie dla siebie.
Gdy dziewczyny są w przedszkolu, swój czas najczęściej poświęcam pracy, a gdy wracają do domu, planujemy wspólne popołudnie. Najczęściej są to zabawy, jesienne porządki albo gotowanie! Jedną z ulubionych części mojej jesiennej rutyny są właśnie ciepłe kolacje i dziś poddam Ci trochę inspiracji!
W okresie jesienno-zimowym chętniej jemy coś ciepłego. Ciepła herbata, gorąca zupa, rozgrzewający jednogarnkowiec. To naturalny odruch naszego organizmu, który chce się rozgrzać od środka. Jesienno-zimowy okres może być również czasem, kiedy mamy mniej sił i chęci do działania. Ograniczony dostęp do światła i krótkie dni sprawiają, że ten czas jest bardziej przygnębiający, a ciepła kolacja z rodziną może okazać się miłą odskocznią. To również okres zwiększonej ilości przeziębień, gryp i innych chorób, a wtedy dużo łatwiej jest zjeść posiłek na ciepło.
I dlatego chciałam zaproponować Ci kilka pomysłów na ciepłe kolacje! W okresie jesienno-zimowym jest to zdecydowanie moja ulubiona część dnia, gdy możemy najpierw coś dobrego przygotować, a następnie zjeść posiłek. Bardzo często razem gotujemy i jest to forma wspólnego spędzania czasu. A dlaczego warto gotować z dziećmi? O tym przeczytacie tutaj. Wspólne gotowanie jest elementem edukacji żywieniowej i oswajania się z różnymi produktami, także zachęcam Cię do spróbowania! A co możemy przygotować razem z dziećmi na kolację?
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 30 minut. Przed podaniem możesz posypać startym parmezanem. Podawaj z dipem jogurtowym albo keczupem.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 30 minut. Przed podaniem możesz posypać startym parmezanem. Podawaj z dipem jogurtowym albo keczupem.
Składniki:
Przygotowanie:
Kolety ugrilluj na patelni, dodając na koniec plasterek sera. Bułki podpiecz w tosterze lub na patelni po kotletach. Ogórki i pomidora pokrój w plasterki. Ze wszystkich składników złóż burgera.
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron ugotuj. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pokrojoną cebulkę i czosnek. Dorzuć szpinak i poczekaj, aż się rozmrozi. Następnie dodaj mascarpone i suszone pomidory. Gotowy sos wymieszaj z makaronem lub podawaj osobno
Składniki:
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z resztą składników. Usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku (ok. 20 min, 180°C).
Składniki:
Przygotowanie:
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, podsmaż na patelni na maśle. Wyłóż na chleb tostowy, przykryj plasterkami sera i zapiecz w piekarniku. Podawaj ze świeżymi dowolnymi warzywami.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj i usmaż na patelni.
Jeśli jesteś zmarzluchem, to pomocne mogą być również przyprawy rozgrzewające dodawane do posiłków. Należą do nich: pieprz, cynamon, goździki, kminek, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa. Możesz dodawać je do kawy, herbaty, owsianek, placuszków, deserów, ale również do dań wytrawnych.
A co gdy nie mam czasu na przygotowywanie kolejnego ciepłego posiłku?
Tu z pomocą przychodzi planowanie posiłków! Kiedy nie masz czasu, zaplanuj proste i szybkie dania. Możesz też wcześniej przygotować półprodukty, a wieczorem tylko usmażyć placuszki czy wrzucić do piekarnika jakieś danie.
Jaka jest Twoja ulubiona rutyna na długie jesienne wieczory?