7 pomysłów na ciepłe kolacje
Przyszła jesień. Ten przeskok z lata w jesień jest na pewno trudny! Krótszy dzień, mniej słońca, deszczowa pogoda, więcej czasu spędzanego w domu, mniejsza aktywność na świeżym powietrzu. To wszystko sprawia, że energii jest trochę mniej. W takim czasie pomaga mi rutyna. Jesień i zima to okres, gdy więcej czasu możesz poświęcić zadbaniu o siebie, dlatego przypominam Ci o rutynowych badaniach (m.in. badania krwi, cytologia, mammografia), aktywności fizycznej czy czasie dla siebie.
Gdy dziewczyny są w przedszkolu, swój czas najczęściej poświęcam pracy, a gdy wracają do domu, planujemy wspólne popołudnie. Najczęściej są to zabawy, jesienne porządki albo gotowanie! Jedną z ulubionych części mojej jesiennej rutyny są właśnie ciepłe kolacje i dziś poddam Ci trochę inspiracji!
Dlaczego warto jeść wspólne ciepłe kolacje z rodziną?
W okresie jesienno-zimowym chętniej jemy coś ciepłego. Ciepła herbata, gorąca zupa, rozgrzewający jednogarnkowiec. To naturalny odruch naszego organizmu, który chce się rozgrzać od środka. Jesienno-zimowy okres może być również czasem, kiedy mamy mniej sił i chęci do działania. Ograniczony dostęp do światła i krótkie dni sprawiają, że ten czas jest bardziej przygnębiający, a ciepła kolacja z rodziną może okazać się miłą odskocznią. To również okres zwiększonej ilości przeziębień, gryp i innych chorób, a wtedy dużo łatwiej jest zjeść posiłek na ciepło.
I dlatego chciałam zaproponować Ci kilka pomysłów na ciepłe kolacje! W okresie jesienno-zimowym jest to zdecydowanie moja ulubiona część dnia, gdy możemy najpierw coś dobrego przygotować, a następnie zjeść posiłek. Bardzo często razem gotujemy i jest to forma wspólnego spędzania czasu. A dlaczego warto gotować z dziećmi? O tym przeczytacie tutaj. Wspólne gotowanie jest elementem edukacji żywieniowej i oswajania się z różnymi produktami, także zachęcam Cię do spróbowania! A co możemy przygotować razem z dziećmi na kolację?
Frytki warzywne
Składniki:
- bataty,
- ziemniaki,
- buraki,
- marchewki,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Warzywa obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 30 minut. Przed podaniem możesz posypać startym parmezanem. Podawaj z dipem jogurtowym albo keczupem.
Pizza na cieście francuskim
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- passata pomidorowa,
- mozzarella,
- warzywa, np. cukinia, bakłażan, oliwki.
Przygotowanie:
Warzywa obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 30 minut. Przed podaniem możesz posypać startym parmezanem. Podawaj z dipem jogurtowym albo keczupem.
Domowe burgery
Składniki:
- dobrej jakości kotlety 100% wołowe albo roślinne,
- bułki grahamki,
- ogórki kiszone,
- ser żółty,
- plastry pomidora,
- jogurt grecki + majonez.
Przygotowanie:
Kolety ugrilluj na patelni, dodając na koniec plasterek sera. Bułki podpiecz w tosterze lub na patelni po kotletach. Ogórki i pomidora pokrój w plasterki. Ze wszystkich składników złóż burgera.
Makaron ze szpinakiem i mascarpone
Składniki:
- dowolny makaron,
- mrożony szpinak,
- cebula,
- czosnek,
- suszone pomidory w proszku,
- mascarpone.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pokrojoną cebulkę i czosnek. Dorzuć szpinak i poczekaj, aż się rozmrozi. Następnie dodaj mascarpone i suszone pomidory. Gotowy sos wymieszaj z makaronem lub podawaj osobno
Placuszki owsiane z cukinią
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 jajko,
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych,
- ⅓ szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z resztą składników. Usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku (ok. 20 min, 180°C).
Tosty z pieczarkami
Składniki:
- pieczarki,
- chleb tostowy,
- ser żółty,
- surowe warzywa pokrojone w słupki.
Przygotowanie:
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, podsmaż na patelni na maśle. Wyłóż na chleb tostowy, przykryj plasterkami sera i zapiecz w piekarniku. Podawaj ze świeżymi dowolnymi warzywami.
Racuchy z jabłkami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 2 jabłka pokrojone w małą kostkę,
- 2 jajka,
- ¾ szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj i usmaż na patelni.
Jeśli jesteś zmarzluchem, to pomocne mogą być również przyprawy rozgrzewające dodawane do posiłków. Należą do nich: pieprz, cynamon, goździki, kminek, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa. Możesz dodawać je do kawy, herbaty, owsianek, placuszków, deserów, ale również do dań wytrawnych.
A co gdy nie mam czasu na przygotowywanie kolejnego ciepłego posiłku?
Tu z pomocą przychodzi planowanie posiłków! Kiedy nie masz czasu, zaplanuj proste i szybkie dania. Możesz też wcześniej przygotować półprodukty, a wieczorem tylko usmażyć placuszki czy wrzucić do piekarnika jakieś danie.
Jaka jest Twoja ulubiona rutyna na długie jesienne wieczory?
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁