4 propozycje ekspresowych obiadów

POMYSŁY NA SZYBKIE OBIADY

Są takie dni, kiedy gotowanie obiadu mogłabym porównać do relaksu w SPA. Serio! Są to dni, kiedy nigdzie się nie spieszę, kiedy jestem sama w kuchni i kiedy mogę oddać się pasji gotowania i dać się ponieść kreatywności.

A są dni, kiedy obiad traktuję czysto zadaniowo i chcę go zrobić dosłownie w 15 minut. I wtedy bardzo często ratuję się ekspresowymi przepisami. W ogóle drugie imię mojej kuchni, obok „PYSZNIE”, jest „ekspresowo!”. I co więcej, ekspresowe gotowanie wcale nie wyklucza dobrego smaku!

Dlatego w tym wpisie przygotowałam dla Was 4 pomysły na szybkie obiady z ogólnodostępnych składników! Większość produktów potrzebnych do ugotowania tych ekspresowych obiadów mam w spiżarni, dzięki czemu mogę je przyrządzić jeszcze szybciej.

Kurczak z suszonymi pomidorami

  • 600 g łososia,
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 100-150 ml wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • do podania: koperek.
Przygotowanie: Warzywa myję. Marchewkę i cukinię szatkuję. Podsmażam na oliwie, dodaję rozrobionego w palcach łososia, mascarpone i wodę. Mieszam i doprawiam do smaku. Duszę przez około 10-15 minut. Idealny do makaronu!

Dorsz w mleczku kokosowym z masłem orzechowym

Składniki:
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • 3-4 łyżki masła orzechowego,
  • 600 g dorsza świeżego lub mrożonego (jeśli mrożony, należy najpierw rozmrozić),
  • 1 główka brokuła (nie wyrzucaj trzonka).
Przygotowanie: Warzywa myję. Mleczko kokosowe mieszam z sosem sojowym, czosnkiem, imbirem, masłem orzechowym. Dorsza wykładam do naczynia żaroodpornego, zalewam mleczkiem i na wierzch układam różyczki brokuła. Całość zapiekam w piekarniku w 180°C przez około 20-25 minut. Jemy z ryżem.

Wskazówki lesswaste:

Trzonek brokuła możesz wykorzystać na wiele sposobów – przygotować z niego zupę, a nawet sałatkę.

Łosoś z mascarpone, marchewką i cukinią

Składniki:
  • 2 marchewki,
  • 2 cukinie,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 600 g łososia,
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 100-150 ml wody,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • do podania: koperek.
Przygotowanie: Warzywa myję. Marchewkę i cukinię szatkuję. Podsmażam na oliwie, dodaję rozrobionego w palcach łososia, mascarpone i wodę. Mieszam i doprawiam do smaku. Duszę przez około 10-15 minut. Idealny do makaronu!

Ciecierzyca w pomidorach z parmezanem

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów firmy Kamis,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 100-150 ml wody,
  • 100 g parmezanu.
Przygotowanie: Warzywa myję. Na oliwie podsmażam cebulkę z czosnkiem, dodaję ciecierzycę, przyprawy i zalewam pomidorami oraz odrobiną wody. Przed podaniem obficie posypuję startym parmezanem. Jemy oczywiście z makaronem! W momencie, gdy główne danie będzie dochodzić, a dodatek węglowodanowy w postaci makaronu, ryżu, kaszy czy ewentualnie ziemniaków gotuje się, Ty masz jeszcze chwilę na przygotowanie dodatku warzywnego. Ja w takim momencie sięgam najczęściej po ogórki, gotowany na parze bukiet warzyw czy sałatę z sosem winegret. A jakie są Wasze propozycje na szybki obiad?

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top