6 POMYSŁÓW NA DOMOWE LODY
Dlaczego warto serwować dzieciom domowe lody?
1. Zdrowe słodycze.
Lody kupowane w gałkach są często robione na bazie śmietanki, która jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe. W swoim składzie mają również emulgatory, cukier i barwniki. Natomiast lody przygotowane w domu, mogą być bogate w witaminy i składniki mineralne, jak np. obecny w bananach potas. Ponadto, jeżeli do takich bananów dorzucimy porządne dodatki, to otrzymamy wartościową przekąskę, która jest bogata w cenne składniki dla naszego organizmu.
2. Szybki czas przygotowania.
Wiem, że mamy takie przekonanie, iż wszystko co domowe, to najlepsze. Z jednej strony doskonale wiemy, co znajduje się we wnętrzu domowego produktu i możemy jego skład dowolnie modyfikować. Pytanie jednak, kto dysponuje zawsze taką ilością czasu, żeby wszystko przygotowywać w domu? Na pewno nie ja! Podejrzewam, że wiele z Was ma podobne odczucia. Uważam jednak, że na rynku jest wiele produktów godnych uwagi, którymi również możemy się posiłkować i wiele z nich polecam Wam w moich mediach społecznościowych.
Te lody to domowy wyrób, który zajmuje dosłownie kilka sekund. Nie żartuję! Tym bardziej, jeśli już wcześniej w zamrażarce przygotujesz sobie gotową mieszankę owocową. Myślę, że ten argument zachęci wiele z Was do próby zrobienia tego deseru dla całej rodziny. ☺
3. Lubiane przez dzieci.
Chyba wszystkie dzieci uwielbiają lody! A te domowe możemy przygotować razem z maluchami. Bardzo często zachęcam Was do tego, aby zapraszać dzieci do wspólnego gotowania. Więcej na ten temat przeczytacie TUTAJ. Wspólne gotowanie jest świetną formą oswajania produktów, która niesie ze sobą wiele korzyści budujących dobre nawyki żywieniowe.
4. Urozmaicenie.
No i pamiętajcie! Świeży banan, a mrożony banan, to są dwie różne sprawy, także zaliczamy te dwie formy jako urozmaicenie. Nowe zapachy, kształty, tekstury i smak. Jeżeli Twoje dziecko nie do końca przepada za bananem w klasycznej formie, to domowe lody bananowe mogą być świetnym pomostem do oswojenia tego owocu.
5. Dodatki!
Domowe lody mogą być jeszcze bardziej odżywcze za sprawą dodatków. Orzechy, nasiona, ekspandowane zboża czy naturalne barwniki, takie jak szpinak, jarmuż, spirulina, burak, kurkuma, liofilizowane owoce (polecam Ci te od Helpa).
Jak przygotować lodową bazę?
Kluczem są oczywiście mrożone banany. Nadają one kremowej konsystencji i słodyczy. Jakie banany najlepiej wybierać? Te najbardziej dojrzałe. Wystarczy, że obierzesz je ze skórki, pokroisz w talarki i włożysz do zamrażarki. Będą gotowe w odpowiednim momencie. To doskonały sposób, żeby zapobiec zmarnowaniu bardzo dojrzałych bananów, które czasem są niesłusznie wyrzucane przez ludzi jako zepsute lub poobijane. Brązowa skórka świadczy o dojrzałości, a taki banan będzie jeszcze słodszy w smaku!
6 pomysłów na domowe lody:
- Truskawkowe:
- mrożone banany,
- mrożone truskawki,
- listki mięty.
- Owoce leśne:
- mrożone banany,
- mrożona mieszanka owoców leśnych,
- posiekane daktyle.
- Ciasteczkowe:
- mrożone banany,
- herbatniki,
- kakao.
- Słony karmel:
- mrożone banany,
- masło orzechowe,
- szczypta soli.
- Czekoladowe:
- mrożone banany,
- gorzka czekolada,
- kakao.
- Rafaello:
- mrożone banany,
- mleczko kokosowe,
- wiórki kokosa.
Podobno lodowe cuda wychodzą też z mrożonych warzyw. Próbowałyście?
I napiszcie mi, czy znałyście ten patent z mrożonymi bananami? A może macie jakieś swoje ulubione i hitowe połączenia?
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁