Co można zrobić z brokuła? Pomysły na oszczędzanie na jedzeniu.

Udostępnij:
Udostępnij:
co zrobić z brokuła brokuł zero waste

Jak nie marnować jedzenia? Kilka słów o złych nawykach

Problem marnowania żywności jest ogromny. Z badań wynika, że marnujemy rocznie prawie 5 milionów (!!!) ton żywności. No I niestety, najwięcej żywności marnujemy my, konsumenci, bo aż 60% wyrzucanego jedzenia pochodzi z naszych domów.

Co jeszcze podkreśla Pan Robert Łaba, z Instytutu Ochrony Środowiska? Że gospodarstwa domowe, których mieszkańcy mają większe umiejętności i doświadczenie w planowaniu zakupów, robieniu ich zgodnie z założeniami oraz przygotowywaniu zaplanowanych posiłków, marnują mniej żywności.

Także pamiętajcie też o tym! Planowanie = sposób na to jak nie marnować jedzenia!

A jeżeli dołożymy do tego gotowanie z resztek, to mamy niezłe kombo! Oszczędzamy pieniądze, planetę i zdrowie!

Dlatego zachęcam Cię do włączenia kreatywności w kuchni! Bo nie wiem czy wiecie, ale praktycznie całe warzywa, łącznie z obierkami, możemy przerobić na różne dania, tak, by wprowadzić w kuchni tanie gotowanie, a zarazem zdrowe i ekologiczne. 

Dzisiaj przykładem jest brokuł, czyli dość popularne warzywo na naszych talerzach. Wyznaczcie sobie zadanie: kupcie jutro brokuł i postarajcie się go totalnie przerobić.

Co można zrobić z brokuła?

Patrząc na brokuła, składa się on z dwóch głównych części – różyczek i łodygi. Najczęściej obcinamy różyczki, a łodyga idzie do kosza. No, ale tak właściwie dlaczego? Owszem końcówka łodygi brokuła jest łykowata i twarda, dlatego warto ją obciąć. Zostaje więc sporo niewykorzystanego potencjału, który można przerobić na wiele sposobów. 

Jak wykorzystać łodygi brokuła?

1. Zamarynować

Tutaj kluczem jest marynata! Wystarczy, że w słoiku ułożycie zblanszowane plastry brokuła, a następnie całość zalejecie gorącą marynatą (najlepiej pogotować ją kilka minut). Następnie gotowy słoik zakręćcie i pasteryzujcie przez 15-20 minut.

Składniki na marynatę:

  • 550 ml octu
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 1 ½ l gorącej wody.

 2. Ukisić

Przepis bardzo podobny do marynowania, ale smak i właściwości zupełnie inne!

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 l wody,
  • 1 gałązka kopru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • nogi brokuła pokrojone w kostkę.

Przepis:

Do słoika włóżcie pokrojonego brokuła, czosnek i gałązki kopru. Całość zalejcie gorącą wodą wymieszaną z cukrem i solą. Słoik zamknijcie i pozostawcie do kiszenia na około tydzień.

3. Stir Fry

Czyli technika szybkiego smażenia z jednoczesnym mieszaniem. Na mocno rozgrzaną patelnie wrzućcie olej, ulubione warzywa (wraz z pokrojoną łodygą brokuła) oraz przyprawy i smażcie przez chwilę. Doskonale komponują się z ryżem czy chińskim makaronem.

 

4. Zblanszować 

Czyli wrzucić pokrojoną łodygę na kilkadziesiąt sekund do gorącej wody. Technika ta pozwala pozbyć się surowego smaku przy jednoczesnym zachowaniu ogromnej ilości wartości odżywczych. Łodyga staje się miękka na zewnątrz i chrupiąca w środku. Można podawać ją polaną oliwą, wymieszaną z czosnkiem lub posypaną sezamem.

 

5. Pesto z łodygi brokuła

Kolejny banalnie prosty sposób. Wystarczą orzechy, twardy ser typu parmezan i oliwa z oliwek, do tego pokrojona w kosteczkę łodyga. Wszystko zmiksujcie i podajcie z makaronem.

 

6. Placki

Taką łodygę możecie również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zrobić z niej placuszki. Doskonale się sprawdzi w towarzystwie ziemniaków, marchewki czy cukini. Wystarczy dodać jajko, mąkę oraz przyprawy i usmażyć na suchej lub lekko naolejowanej patelni. Uczta dla całej rodziny gotowa!

 

7. Zupa krem

Jeden z moich faworytów. Zarówno na obiad, jak i kolację. Wystarczy podsmażyć na oliwie cebulkę, do tego dodać ulubione warzywa i zalać bulionem. Taka zupa gotuje się około 15 minut, a zmiksowana z odrobiną śmietany ma wyśmienitą kremową konsystencję. Doskonale smakuje z grzankami, makaronem, kaszą, natką pietruszki, koperkiem, pestkami i orzechami, startym serem czy kleksem z jogurtu. Pełna dowolność!

Co zrobić z różyczkami brokuła?

 

1. Upiec

Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, połóżcie skropione oliwą różyczki i pieczcie przez 15 minut w 180ºC stopniach.

Pomysł na brokuła

2. Zblanszować

Tak, jak pisałam wyżej, dosłownie chwila w gorącej wodzie i wychodzą przepyszne!

3. Zjeść na surowo

Wiedzieliście, że można też spróbować zjeść brokuła na surowo? Możecie tez także przygotować z niego sałatkę w wersji zarówno gotowanej, jak i właśnie surowej.

4. Ugotować na parze

Klasyczna forma brokułów, czyli gotowane na parze. Taka tachnika kulinarna pozwala zminimalizować straty składników odżywczych, więc zdecydowanie polecam ją Wam zamiast gotowania. Jeśli nie macie do tego specjalnego naczynia, możecie użyć metalowego durszlaka położonego na garnku z gotującą się wodą. Plastikowego jednak nie polecam, bo plastik z temperaturą niezbyt się lubią. 😉

5. Zrobić sałatkę z fetą

Wystarczy, że różyczki podzielicie na malutkie części i wymieszacie z pokruszoną fetą. Do tego dressing z oliwy oraz wyciśniętego czosnku i pyszna sałatka na kolację gotowa!

6. Połącz z wędzonym łososiem

Malutkie różyczki, pokrojony w kostkę wędzony łosoś, czosnek, ulubione przyprawy i kolejna propozycja pysznej i odżywczej sałatki gotowa.

Zachęcam Was do przetestowania tych różnych form brokuła. A może Wy macie jakieś inne pomysły, jak można wykorzystać go w 100%? Dajcie znać w komentarzu lub wiadomości na Instagramie. Chętnie poznam Wasze przepisy! ☺ 

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

Zapisz się do

Kuklettera

Dołącz do ponad +8000 mam, które co piątek czekają na Kuklettera!

Pokaże Ci, nie tylko jak przygotowywać szybkie, proste i zdrowe posiłki, ale przede wszystkim – jak odzyskać spokój i radość z gotowania.

Spis treści

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

Co czytasz jako następne?
przepisy do gotowania z dziećmi
Przepisy do gotowania z dziećmi

Myśl o gotowaniu z dziećmi może przysporzyć o zawrót głowy. Ciągłe pilnowanie pociechy, żeby nie nabrudziła i nie zrobiła sobie krzywdy, przy jednoczesnym sprawdzaniu kolejnych kroków przepisu, by na koniec potrawa była jadalna, może wydawać się niemożliwe.  Zdaję sobie z

czytaj więcej »
Jak wspierać mamy w trudnościach
Jak wspierać mamy w codziennych trudnościach?

Jak wspierać mamy w codziennych trudnościach? Dzisiejszy artykuł to krótki, ale dający do myślenia tekst, który możesz udostępnić bliskim – rodzinie, znajomym, partnerowi. Dzięki temu mogą lepiej zrozumieć, co oznacza być mamą i jakie wyzwania to niesie. Bo choć nie

czytaj więcej »
Scroll to Top