jak budować nawyki żywieniowe u dzieci?
5 praktycznych wskazówek
Szacuje się, że w Polsce każdego roku będzie przybywać 400 tys. dzieci z nadwagą, w tym, 80 tys. dzieci z otyłością. Ponadto, otyłość w wieku młodzieńczym trzykrotnie zwiększa ryzyko otyłości w dorosłym życiu. I właśnie dlatego, edukacja żywieniowa naszych dzieci, jest niezwykle ważna. Pokaże Ci zatem, jak budować zdrowe nawyki żywieniowe u naszych maluchów.
I ja wiem, że Wy wiecie jak wygląda piramida żywienia, talerz zdrowia, że warto wybierać żywność nieprzetworzoną i że cukier w nadmiarze to zło.
Ale nie na tym to polega. Od samej wiedzy nic się nie zmieni. Trzeba ją wprowadzić w życie.
Dlatego zachęcam Cię dzisiaj – wprowadź do swojej rodziny jedną wybraną wskazówkę, która będzie budowała zdrowe nawyki żywieniowe u Twoich dzieci. I od tego zacznij swoje lepsze zmiany.
jak budować nawyki żywieniowe, czyli
róbcie to wspólnie!
Wspólne gotowanie, wspólne zakupy, wspólne poznawanie smaków, wspólne posiłki. W tych wszystkich okolicznościach możemy budować zdrowe nawyki żywieniowe naszych dzieci.
Zacznijmy od zakupów. Zobacz sama, jak budować zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci będąc na zwykłych zakupach spożywczych.
WSPÓLNE ZAKUPY
Już od malucha możemy zabierać nasze dzieci na zakupy spożywcze, gdzie są okazje do pokazywania różnych warzyw, owoców i innych produktów spożywczych. Jeżeli macie trochę większe dzieci, możecie obok edukacji żywieniowej wprowadzić również edukację finansową (o której bardzo dużo pisze cudowna Angelika z God Mother). Czyli dajecie dzieciom np. 5 zł, za które może ono sobie coś samo wybrać i kupić np. z owoców. Dzięki temu stwarzamy okazję do rozmowy o owocach, ich smakach, zapachach. Może dzięki temu Twoje dzieci będą chętniej próbowały nowych zakupionych produktów i zwiększymy dzięki tym ich ciekawość smaków.
WSPÓLNE GOTOWANIE
Ten temat już przerabialiśmy, w kontekście jak budować zdrowe nawyki żywieniowe u naszych dzieci. Jednak często będę do niego wracać. Bo tak jak wiecie, mocno promuję u siebie na Instagramie akcję #wspólnegotowanie, gdzie zachęcam Was do zaproszenia swoich dzieci do kuchennych blatów. Jeżeli chcesz poznać bardzo dokładne korzyści wynikające ze wspólnego gotowania, to zapraszam Cię do tego wpisu „Dlaczego warto gotować z dziećmi?”. Jednak jeżeli mam Ci powiedzieć tak na szybko o korzyściach wynikających ze wspólnego gotowania to:
- Gotowanie z dziećmi uczy jedzenia od podstaw, czyli maluchy mogą poznać różnego rodzaju produkty spożywcze, jak się z nimi obchodzić, kroić, gotować.
- Wspólne gotowanie to również ćwiczenie motoryki małej oraz matematyki.
- Wspólne gotowanie to kształtowanie poczucia własnej wartości – dzieje się tak, kiedy dajemy dzieciom wolną rękę, co do wyboru produktów na koktajl, do zupy, na obiad itd.
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁
WSPÓLNE POSIŁKI
Myślę, że ten temat zasługuje na osobny obszerny artykuł, bo jest on niezwykle ważny w temacie jak budować zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci. Bo to, jaką atmosferę tworzymy przy rodzinnym stole, ma ogromne przełożenie na relacje naszych dzieci z jedzeniem. Jakbym miała to ująć w kilku słowach: niech przy stole będzie po prostu przyjemnie. Bez presji, z szacunkiem do apetytu dziecka. Uwierzmy w to, że nasze dzieci są naprawdę kompetentne w jedzeniu i same potrafią regulować swoje uczucie głodu i sytości. Porozmawiajcie przy stole o tym, co ugotowaliście, przygotowaliście. Jaki to ma smak, zapach, konsystencję. Może znajdźcie jakieś porównania, np. niech plaster ogórka zamieni się nagle w koło samochodu, a brokuł niech poudaje drzewo, które widzieliście ostatnio w lesie. Bez presji, na luzie, z uśmiechem. Niech to będzie nasz cel.
JAK BUDOWAĆ ZDROWE NAWYKI U DZIECI - CZYLI Daj przykład!
Jak dla mnie, bierzemy się teraz za najważniejszą kwestię w temacie jak budować zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci. Wiem, że często rezonuje w nas takie poczucie, że musimy brać 100% odpowiedzialności za to, co wpada do brzuchów naszych dzieci. I ja się z tym zgadzam. Jednak bliskie jest również dla mnie przekazanie części odpowiedzialności za jedzenie, właśnie w ręce moich dzieci. Dlaczego? Nie wiem czy pamiętasz jak powinien wyglądać podział odpowiedzialności, złota zasada żywienia w naszej kuchni.
Ty decydujesz co zjecie, kiedy zjecie i jak to będzie podane. Natomiast to nasze dzieci decydują o tym, ile tego zjedzą i CZY W OGÓLE TO ZJEDZĄ! Dla mnie jest to NAJWŻNIEJSZA zasada, która warto się kierować przy odżywianiu naszych dzieci. Co więcej, możesz wprowadzić posiłki na zasadzie szwedzkiego stołu – czyli wykładacie wszystkie elementy dania na stół i dzieci same odpowiadają za to, co kładą na swoje talerze i w jakich ilościach. Danie wyboru dzieciom to również budowanie ich poczucia własnej wartości. Jak dla mnie – same plusy.
JAK BUDWAĆ ZDROWE NAWYKY ŻYWIENIOWE U DZIECI , CZLI nie zmuszaj!
Chyba nic tak bardzo nie psuje relacji naszych dzieci z jedzeniem, jak stosowanie presji. I pewnie większość z Was pomyśli – presja? Jaka presja? Żadnej nie stosuje! Jednak okazuje się, że niektóre utarte zdania, przekonania są również pewnym rodzajem presji. Czy spotkałaś się z „zjedz jeszcze jedną łyżkę” albo „chociaż spróbuj”? Jestem przekonana, że tak. I niestety – te utarte w nas zdania również są pewnym rodzajem presji.
Twoje dziecko skończyło obiad? Ok! Powiedz mi smacznego, dziękuję i tyle. Czy coś nam zmieni to, że nasze dziecko zje jeszcze tę dodatkową, jedną łyżkę zupy? Nie sądzę 😊. Niestety, stosowanie presji może prowadzić w przyszłości do zaburzeń odżywiania, złych relacji z jedzeniem i mieć kompletnie odwrotny skutek. Oprócz tego, zmuszanie do jedzenia, presja utrudnia rozpoznawanie uczucia głodu i sytości i nasila jeszcze bardziej wybiórczość pokarmową u dzieci. Zaufaj dziecku, że jest zdolne do regulowania swojego ośrodka głodu i sytości.
bUDOWANIE ZDROWYCH NAWYKÓW U DZIECI TO RÓWNIEŻ dbaNIE o różnorodność!
Cały czas głośno Wam trąbię o różnorodności w posiłkach. Dlaczego? Bo to właśnie różnorodne posiłki otwierają nasze dzieci na nowe smaki, zapachy, konsystencje. Dzięki różnorodnym stwarzamy okazję, aby nasze maluchu mogły spróbować różnego rodzaju warzywa, owoce, konkretne dania. Według badań, moment rozszerzania diety jest szczególny pod kątem budowania preferencji smakowych. Od 6 miesiąca życia zaczyna się okres szczególnej wrażliwości na smaki u dzieci. Także im więcej smaków wtedy poznają, tym jest większa szansa na szeroki repertuar akceptowanych posiłków w przyszłości.
To co, którą wskazówkę na dbanie o zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci wprowadzasz w życie jako pierwszą?
Jeżeli się zastanawiasz i wahasz, to polecam Ci „daj przykład”. Dobre zmiany zacznij od siebie i pokaż swoim dzieciom, że jedzenie jest naprawdę wielką frajdą i przyjemnością!.
Nie wiem czy wiesz, ale na swoim Instagramie prowadzę akcję pod hasztagiem #wspólnegotowanie . Jeżeli chcesz do nas dołączyć, to wrzuć zdjęcie podpisując je naszym hasztagiem, oraz oznacz mój profil @dietetyk_golonka! Pokazuję Wasze zdjęcia ze wspólnego gotowania i przekonuję niezdecydowanych rodziców, że da się wspólnie gotować z dziećmi!
Bibliografia:
- Toporowska-Kowalska E., Funkowicz M., „Kształtowanie preferencji smakowych we wczesnym okresie życia.”, Standardy Medyczne/Pediatria, 2015
- Northstone K, Emmett P, Nethersole F., „The effect of age of introduction to lumpy solids on foods eaten and reported feeding difficulties at 6 and 15 months.”
J Hum Nutr Diet, 2001 - Kerzner B, Milano K, MacLean W i wsp., „A practical approach to classyfying and
managing feeding difficullties.” Pediatrics, 2015
poznaj mnie bliżej
na pewno mamy wiele wspólnego!
mgr
alicja golonka
Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.
Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.
Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.
Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.
Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!
ściskam mocno! Alicja