Po pierwsze

Nie lubię określenia „niejadek”. Mówiąc tak, przyczepiamy łatkę dzieciom, które mogą mieć realne trudności z jedzeniem. Dzieci swoje poczucie wartości wiążą z wypowiadanymi przez rodziców słowami. Można powiedzieć, że widzą się oczami rodziców. Wyobraź sobie, jakie są ich odczucia, gdy słyszą, że są niejadkiem? To pozytywne czy negatywne uczucia? Czy to zachęca malucha do jedzenia, czy tworzy mylne pojęcie o jedzeniu jako czymś nieprzyjemnym? Używanie takiego stwierdzenia może sprawić, że dzieci będą dorastać w krzywdzącym przekonaniu.

Po drugie

Zastanów się, dlaczego Twój maluch odmawia posiłku. Przyczyn jest wiele, czasem są bardzo proste do wyeliminowania. W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania: dlaczego dzieci odmawiają obiadu i jak na to reagować.

Po trzecie

Przedstawię Ci kilka pomysłów, jak można odpicować proste posiłki dla dzieci, aby zwiększyły swoją objętość odżywczą. 😊 Możesz wymieniać je wedle potrzeb i ochoty.

Spaghetti

  • dorzuć czerwoną soczewicę – zamień część mięsa na najłatwiej strawny strączek, zwiększy to ilość witamin z gruby B, minerałów oraz beta karotenu,
  • dodaj warzywa – seler naciowy, tarta marchew, pietruszka – bo im więcej warzyw w diecie, tym lepiej,
  • posyp płatkami drożdżowymi – bogate w witaminy z grupy B doskonale podbijają smak potrawy.

Placuszki

  • wykorzystaj mąkę pełnoziarnistą – bogatą w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne; nie musisz od razu używać 100% mąki pełnoziarnistej, możesz wymieszać ją z mąką pszenną 50:50,
  • dorzuć zmiksowane pestki, orzechy – bogate w składniki mineralne i dobre tłuszcze,
  • posyp siemieniem lnianym – kolejne źródło dobrych tłuszczów, które dodatkowo zawierają minerały,
  • dodatek świeżych owoców, masła orzechowego – czyli kolejna porcja witamin, minerałów i dobrego tłuszczu; świeże owoce dodatkowo zawierają witaminę C, która bardzo łatwo rozpada się pod wpływem temperatury.

Frytki

  • wybierz pieczenie, a nie smażenie – ograniczy to nadmierne spożycie tłuszczów,
  • oprócz ziemniaków dodaj inne warzywa – bataty, buraki, marchewki, korzeń pietruszki – czyli kolejna banalnie prosta i pyszna postać warzyw do posiłku,
  • zaserwuj sosy – obok keczupu może być to sos koperkowy, czosnkowy, masło orzechowe, hummus – mogą być źródłem białka, wapnia, które dopełni posiłek.

Zupa pomidorowa

  • zamiast białego ryżu wybierz kaszę lub ryż brązowy – zawierają one więcej witamin, składników odżywczych i błonnika,
  • możesz dodatkowo użyć makaronu z soczewicy, zielonego groszku lub ciecierzycy – to wzbogaci posiłek o białko, składniki mineralne i witaminy,
  • obok zupy postaw miseczkę z natką pietruszki i powiedz: „jeśli chcesz, to dodaj ją sobie do zupy”. To element oswajania z nowymi produktami. Zobaczysz, że za jakiś czas to zaowocuje.

Naleśniki

  • użyj mąki pełnoziarnistej,
  • do ciasta naleśnikowego dodaj zmiksowany szpinak – będą zielone naleśniki!
  • do ciasta możesz dodać zakwas z buraka albo sok z jagody kamczackiej – będą czerwone naleśniki!

A jakie Ty masz sposoby na odpicowanie prostych posiłków, by stały się bardziej odżywcze? 

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

Scroll to Top