Jak piec warzywa w piekarniku?

Jak upiec warzywa w piekarniku na blaszce?

Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie czy Facebooku, to doskonale wiecie, że uwielbiam piekarnik. To coś, co ogromnie ułatwia mi gotowanie i nie wyobrażam sobie mojego życia kuchennego bez piekarnika oraz… zmywarki!

Na profilu na IG znajdziecie wiele przepisów na pieczone dania. Ja zdecydowanie najczęściej stawiam na różne warzywa w piekarniku. Zapewne znacie już moje ulubione frytki warzywne z marchewki, korzenia pietruszki, ziemniaków, batatów i innych… Chwila pracy, a obiad nagle staje się bardziej urozmaicony. Tak naprawdę, w pieczeniu ogranicza nas tylko wyobraźnia i chyba dlatego go je tak bardzo lubię! Ale piekarnik to nie tylko przygotowanie obiadu, ale również kolacji. Tarta z warzywami, pasta z pieczonej papryki czy marchewki, babeczki, zapiekany makaron, pieczona owsianka…

Wiem, że wiele z Was ma problem, ile czasu piec warzywa w piekarniku i jaką ustawić temperaturę, aby wydobyć z nich maksimum smaku. Dlatego dzisiaj podsyłam Wam małą ściągę z pieczenia! Oczywiście podane wartości są mocno orientacyjne, bo każdy piekarnik żyje własnym życiem. Jeden mocniej przypala prawą stronę, drugi lewą, a trzeci tylko przód. Znacie to, prawda? 😊 

Jakie warzywa piec w piekarniku?

Do pieczenia idealnie nadają się wszystkie warzywa korzeniowe, czyli ziemniaki, buraki, bataty, marchewka. Jednak bez problemu możesz wrzucić na blaszkę kalafiora, brokuły. Co więcej, jeżeli nie masz pod ręką świeżych warzyw, możesz również skorzystać z mrożonek.

Jak przygotować warzywa do pieczenia?

Warzywa do pieczenia myjemy, obieramy ze skórki, jeżeli jest taka potrzeba, kroimy w dowolne kształty (słupki, plasterki, kostkę), wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i posypujemy ulubionymi przyprawami. Tyle! Jeżeli chodzi o przyprawy, to do takich pieczonych warzyw sprawdzą się:

  • słodka papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • suszone pomidory, np. te z Kamisa,
  • czosnek granulowany.

To jest mój ulubiony, podstawowy zestaw do przyprawiania pieczonych warzyw.

Ale nie tylko warzywa możemy wrzucić na blaszkę!

Jak skomponować zdrową blaszkę z pieczonymi warzywami?

Zazwyczaj gotuję obiady raz na dwa dni. To dla mnie ogromna oszczędność czasu. Jednak w przypadku obiadów z jednej blaszki, spokojnie, bez większego uszczerbku na czasie, można pokusić się o codziennie inny rodzaj obiadu (jedynie co, to mogą ucierpieć na tym nasze rachunki za prąd). Przygotowanie obiadu z jednej blaszki na jeden dzień można również połączyć z umiejętnością komponowania dobrze zbilansowanego posiłku. No bo popatrzcie – całą blaszkę możemy również porównać do talerza! I jeśli wiemy mniej więcej, jak powinien wyglądać talerz zdrowia, to tak samo możemy skomponować naszą zdrową blaszkę!

E-BOOK - OBIADY Z JEDNEJ BLASZKI

Obiady z jednej blaszki to gotowa lista przepisów obiadowych dla całej Twojej rodziny, która pozwoli Ci jeść zdrowo oraz oszczędzić nawet 5 h w tygodniu.

E-Book

Obiady z jednej blaszki

Szybkie, łatwe i pyszne przepisy dla całej rodziny.
HIT
W E-booku znajdziesz:
  • Użyteczne wskazówki, jak korzystać z piekarnika
  • 20 gotowych, prostych przepisów
  • Wskazówki na czas rozszerzania diety
  • Szablony do planowania posiłków i list zakupowych

Jak długo piec warzywa w piekarniku?

No to ile piec poszczególne warzywa w piekarniku? 

Jeśli pieczecie więcej niż jeden rodzaj warzyw, warto zachować taki sam kształt, aby czas pieczenia był podobny (np. plasterki marchewki, buraka i batata). Możecie kroić warzywa na różne kawałki: słupki, plastry, ćwiartki. Kierujcie się też zasadą, że bardziej miękkie warzywa, wymagają krótszego czasu pieczenia, a twardsze, muszą być w piekarniku trochę dłużej.

Dlatego, jeżeli pieczecie na przykład ziemniaki i cukinię, to wrzućcie na blaszkę najpierw pokrojone ziemniaki, a później dorzućcie do nich cukinię.

Pst! Takie pieczone warzywa świetnie smakują z różnego rodzaju dipami i sosami! Możecie zaserwować je z sosem czosnkowym, keczupem, jogurtem z tahini lub masłem orzechowym. Kombinacji jest wiele! 

Ile piec warzywa w piekarniku

Zachęcam Cię do testowania. Jeśli wartości będą się nieco różnić, możesz je zapisać i powiesić na lodówce na przyszłość. Może to dodatkowo sprawi, że chętniej będziesz korzystać z piekarnika do urozmaicania posiłków? A może pieczesz inne warzywa, niż znajdują się na liście i chcesz się tym ze mną podzielić? Napisz w komentarzu!

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top