jak zacząć być zero waste?
krótki przewodnik jak zacząć być zero waste w kuchni
Zero waste – moda, czy styl życia? Konieczność, czy nasz wybór? Co raz częściej słyszymy z różnych źródeł, aby zadbać o naszą planetę. Aby się ograniczać, nie marnować, nie kupować. Tylko zadajemy sobie wtedy pytanie – tylko jak to do końca zrobić? Jak zacząć być tym zero waste? Czy ja, ty, mamy rzeczywiście taki ogromny wpływ na to, jak będzie wyglądać nasza planeta?
Ruch zero waste mocno nagłośniła książka „Zero Waste Home”, napisana przez Bea Johnson. Można powiedzieć, że od tego wszystko się zaczęło. Ludzie zaczęli co raz bardziej zwracać uwagę na swój konsumpcjonizm i jego wpływ na planetę.
Nie chcę się rozpisywać, dlaczego warto wprowadzić zero waste w swoje życie rodzinne. Jednak czuję się w obowiązku napisać – że jeżeli nic z tym nie zrobimy, to czeka nas koniec. Chcesz więcej szczegółów? Obejrzyj koniecznie dokument „David Attenborough: Życie na naszej planecie”. Według mnie każdy, dosłownie KAŻDY powinien go obejrzeć.
No ale do rzeczy. W jaki sposób w takim razie być zero waste? Od czego zacząć?
zasada 5r, czyli podstawa jak być zero waste
Warto zapoznać się z zasadą 5 R, czyli:
- Refuse, czyli ODMAWIAJ
- Reduce, czyli OGRANICZAJ SIĘ
- Reuse, czyli UŻYJ PONOWNIE
- Recycle, czyli SEGREGUJ
- Rot, czyli KOMPOSTUJ
Refuse, czyli ODMAWIAJ
Bycie zero waste, albo mniej radykalnie less waste to bycie asertywnym. Zastanów się, czy na przykład zamawiając jedzenie zawsze musisz brać plastikowe sztućce, albo opakowania. Są to małe zmiany, jednak bardzo znaczące. Czego jeszcze możesz odmówić:
- Plastikowej rurki
- Plastikowych sztućców
- Patyczków do lodów
- Plastikowych siatek
- Pojemników na wynos
Reduce, czyli OGRANICZAJ SIĘ
Zanim pójdziesz do sklepu, nie tylko spożywczego, zrób listę zakupów. Nie kupuj tony produktów na zapas. Przemyślana lista zakupów to mniej marnowanej żywności. Postaraj się iść w minimalizm. A jeżeli już zdarzy Ci się kupić za dużo, to podzieli się tym z innymi.
Na Facebooku jest kilka grup, na których można dać ogłoszenie o posiłkach, które mamy w nadmiarze. Co więcej, powstały też przemyślane aplikacje (Too Good To Go). Dzięki nim, możesz zamówić jedzenie z restauracji, które zazwyczaj było po prostu wyrzucane.
Reuse, czyli UŻYJ PONOWNIE
Ta zasada jest dość prosta. Napraw, zaszyj, sklej, napełnij. Nie wyrzucaj odruchowo zepsutych rzeczy. Zastanów się, jak możesz nadać im drugie życie.
Recycle, czyli SEGREGUJ
Segregacja śmieci staje się w domach również co raz bardziej popularna. Dzieci w przedszkolach przy nauce kolorów mają od razu wspominaną kwestie segregacji śmieci. Jest to przykład cudownej i skutecznej nauki przez zabawę. Super, co?
Rot, czyli KOMPOSTUJ
Nie musisz mieć domu wolnostojącego i ogrodu, aby mieć swój kompostownik. Swoją popularność zyskują od jakiegoś czasu kompostowniki na balkon. Jest to świetne rozwiązanie, bo zielone odpady mogą posłużyć jako nawóz do naszych domowych roślin (a te swoją drogą również stały się bardzo popularne #domowadzungla).
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁
A więc, jak być ZERO WASTE?
Podałam Wam kilka ogólnych przykładów, aby dać zarys do tego jak być zero waste. A teraz konkrety. Czyli jak być zero waste lub less waste w kontekście gotowania, jedzenia, zakupów spożywczych. Dzięki tym wskazówkom możemy oszczędzić nie tylko naszą planetę, ale również swoje pieniądze!
Jak być zero waste na zakupach?
- Idź na zakupy ze swoimi reklamówkami
- Pakuj warzywa i owoce do swoich woreczków
- Kupując warzywa i owoce w marketach, wybieraj te, bez plastikowych opakowań
- Postaraj się kupować suche produkty na wagę, a nie w plastikowych opakowaniach
- Kiedy płacisz kartą, nie bierz papierowego potwierdzenia płatności
- Nie kupuj produktów spożywczych na zapas
- Kupuj jak najmniej przetworzoną żywność. Ograniczysz w ten sposób plastikowe opakowania.
- Jeżeli masz wybór, kup sery, mięso, ryby i wędliny na wagę.
Jak być zero waste w kuchni?
- Jeżeli ugotowałaś za dużo jedzenia, podziel się nim. Albo zamroź na czarną godzinę
- Samodzielnie przygotuj muslie, bułkę tartą lub makaron. Ograniczysz w ten sposób ilość opakowań.
- Z czerstwego pieczywa możesz przygotować: grzanki, tosty, bułkę tartą, pudding, kotlety, leguminę.
- Z warzyw i mięsa z rosołu zrób: pasztet, pastę do chleba, risotto, sałatkę jarzynową, galaretkę.
- W sezonie letnim przygotuj swoje przetwory z owoców i warzyw.
- Zwiędła rukola, szpinak, roszponka – możesz zrobić z nich pesto, zmiksować w zupie krem klub w smoothie
- Kalafior i brokuły – nie wiem czy wiesz, ale ich liście są jadalne. Można je smażyć, upiec na chipsy, dodać do dań jednogarnkowych. Z głąba kalafiora i łodyg brokułów można zrobić placuszki, albo zjeść na surowo jak kalarepę.
- Por – zieloną część pora można również wrzucić do wywaru, albo pokroić i podsmażyć na patelni.
- Pomidory – jeżeli robicie przetwory i zostaną Wam skórki to absolutnie ich nie wyrzucajcie. Możecie je wysuszyć, a następnie zmielić na proszek. Będziecie mieć doskonałą domową przyprawę.
- Cytrusy – skórki z cytrusów, podobnie jak pomidorów, można wysuszyć i zmielić. Nadadzą one aromat wypiekom i innym daniom. Ponad to, skórki można wykorzystać do zrobienia domowej chemii.
- Seler naciowy – listki selera naciowego można dodać do zup i sosów. Nadadzą one cudownego aromatu. Jeżeli nie gotujecie w tym momencie takich dań, spokojnie można je zamrozić.
- Jabłka i gruszki – z obranych skórek można ugotować kompot. Można je również ususzyć w piekarniku na zdrowe chipsy albo dodatek do domowej garnoli.
- Marchewka, pietruszka, seler – nie wyrzucajcie ich obierek. Dorzućcie je do zupy, aby wydobyć z niej jeszcze więcej smaku.
- Ziemniaki – czy wiecie, że obierki z ziemniaka upieczone w piekarniku smakują lepiej niż tradycyjne chipsy? Skropcie je obficie oliwą, solą, ulubionymi przyprawami i wstawcie do piekarnika.
Jak być zero waste jedząc na mieście?
- Kiedy kupujesz kawę, weź swój termo kubek.
- Zaopatrz się w swoją metalową lub bambusową rurkę. Albo po prostu pij drinka prosto ze szklanki 😊
- Jeżeli wiesz, że będziesz kupować jedzenie na wynos, weź swoje pojemniki.
- Nie bierz dodatkowych serwetek.
poznaj mnie bliżej
na pewno mamy wiele wspólnego!
mgr
alicja golonka
Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.
Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.
Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.
Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.
Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!
ściskam mocno! Alicja
Pingback: Co zrobić z czerstwego pieczywa? - dietetykgolonka.pl