dietetykgolonka.pl
  • O mnie
  • Blog
  • Sklep
4 października 2020 przez Alicja Golonka

Jak szybko ugotować obiad?

Jak szybko ugotować obiad?
4 października 2020 przez Alicja Golonka

Jak szybko ugotować obiad?

Poniedziałek, godzina 16:00. Wracasz z pracy, dzieci już w domu. Ty marzysz o kanapie i kubku ciepłej kawy w spokoju i ciszy. Jednak życie ma własne plany – już w progu drzwi słyszysz „mamo! Daj nam coś dobrego do jedzenia”. Myślisz sobie – dam radę, w lodówce na pewno znajdę to COŚ. Cóż, w kuchni i lodówce jest jedyne chaos. A Ciebie już męczy poczucie winy z cyklu – nie mogą przecież znowu zjeść na obiad makaronu z serem i cukrem. W takim razie jak możesz szybko ugotować obiad? Zmotywowana zdrowiem swoich dzieci i przerażona konsekwencjami kiepskiej diety zbierasz resztki sił aby zrobić im COŚ z niczego.

Obiad w 20 minut?

Gdzieś o czymś takim słyszałaś. Jednak patrząc na swoją kuchnie to przez 20 minut będziesz co najwyżej szukała garnka i patelni. No właśnie – a może by tak zgłębić temat? Może w końcu doczytasz jak to możliwe, aby w pół godziny zrobić zupę i drugie danie? A resztę dnia poświecić tylko na swoje przyjemności?

Powie Ci tylko, że jest to możliwe. Dostaniesz ode mnie kilka wskazówek jak na szybko skomponować obiad idealny. Nie tylko pod względem smaku, ale i wartości odżywczych.

No dobra.

Z czego powinien się składać dobrze zbilansowany posiłek?

Ważne są trzy elementy, o których na pewno słyszałaś nie raz. A mianowicie białka, tłuszcze i węglowodany.

Białka

Białka w dużym skrócie to cegiełki do budowania naszego organizmu. Tak tak, to białkiem zajadają się wszyscy sportowcy, aby mieć mięśnie jak z okładki Men’s Healt. Białko jest potrzebne każdemu z nas, ponieważ organizm nie jest w stanie wyprodukować kompletu wszystkich potrzebnych nam cegiełek. Jest to szczególnie ważne w aspekcie żywienia dzieci i młodzieży. Źródłem białka na talerzu mogą być:

  • Mięso – np. drób, wieprzowina, wołowina
  • Ryby – zarówno tłuste ryby morskie takie jak łosoś czy halibut, albo chude jak na przykład dorsz, mintaj
  • Nabiał
  • Suche nasiona roślin strączkowych

jak szybko ugotować obiad

Węglowodany

Węglowodany to energia. Im więcej się ruszamy, tym więcej węglowodanów potrzebujemy. Produkty zbożowe (obok warzyw) zgodnie z piramidą zdrowego żywienia powinny stanowić podstawę naszej diety.

Źródłami węglowodanów na naszych talerzach są:

  • Kasze – jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak itd.
  • Makarony – żytnie, pszenne, pszenne pełnoziarniste, orkiszowe itd.
  • Pieczywo
  • Ziemniaki
  • Oraz owoce – chociaż te w temacie obiadów zostawimy na razie w spokoju.

Tłuszcze

I ostatnia grupa – czyli tłuszcze. Razem z węglowodanami wzbudzają strach u osób na dietach. Czy słusznie? Zdecydowanie nie! Tłuszcze są dla nas niezbędne  i bardzo dużym błędem jest ograniczenie ich w diecie. O tłuszczach można by było pisać bez końca, jednak warto podkreślić, że tłuszcz tłuszczowi nie równy. Na pewno wśród nas są zwolennicy oleju kokosowego, margaryny, masła albo i smalcu. Jednak badania naukowe są zgodne – najzdrowszymi źródłami tłuszczów są między innymi:

  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej lniany

Oprócz tego, tłuszcze występują też w orzechach, pestkach albo awokado.

Ile mięsa i kaszy mam zjeść na obiad?

OK – tylko ile czego mam zjeść? Ile mają zjeść moje dzieci??

jak szybko ugotować obiad

jak szybko ugotować obiad

jak szybko ugotować obiad

Czy Tobie również jeszcze czegoś tutaj brakuje? Oczywiście – warzyw! Warzywami dopełniamy całe danie i to one powinny stanowić ½ objętości talerza. Korzystaj z warzyw sezonowych, nie bój się mrożonek (jednak czytaj składy!) i jedźcie sporo kiszonek.

Aha no i jeszcze przyprawy. Każdy z nas zna bazylię, oregano, tymianek. Ale czy wiesz, że są mieszanki przypraw, które nadadzą Twojemu daniu zupełnie innego charakteru? Od jakiegoś czasu w naszej kuchni królują:

jak szybko ugotować obiadjak szybko ugotować obiadjak szybko ugotować obiadjak szybko ugotować obiadjak szybko ugotować obiadjak szybko ugotować obiad

*to nie jest żadna reklama sponsorowana 🙂 

To właśnie dzięki nim, mogę zrobić obiad jeszcze w szybszym czasie. Tylko uwaga – czasem w niektórych mieszankach jest sporo soli. Wtedy doprawiając danie samą solą nie jesteśmy już tacy hojni. 

Jak w końcu ugotować obiad w 20 minut?

No to jak w końcu ugotować  obiad w 20 minut? Wykorzystaj kilka propozycji, które zdecydowanie Ci to ułatwią.

Obiady z wykorzystaniem garnka  na parze

  1. Do garnka wlej wodę i przygotuj kaszę/makaron/ryż/ziemniaki
  2. Mięso pokrój na dowolne kawałki, skrop oliwą i przypraw wybraną mieszanką. Jeżeli na obiad wybierasz rybę to po postu skrop ją cytryną, oliwą i posyp ziołami.
  3. Rozejrzyj się i zobacz jakie warzywa masz pod ręka. Został Ci jeden pomidor, pół ogórka i niedojedzona papryka? Zrób z tego sałatkę, którą możesz skropić oliwą. A jeżeli jesteś na tyle odważna to spokojnie możesz wymieszać warzywa z jogurtem i majonezem 😊. Dzieci pewnie wybiorą opcje numer dwa.
  4. Gdy woda zacznie się gotować wrzuć do garnka kaszę/ryż/makaron. Do nadstawki na parę włóż mięso i ewentualnie warzywa – jeżeli wybrałaś coś mrożonego.
  5. Zrób sobie kawę i poczekaj 20 minut aż całość będzie gotowa 😊.

Propozycje:

  1. Kasza owsiana + Parowany indyk w suszonych pomidorach + Mizeria
  2. Ryż + Parowane polędwiczki z indyka w ziołach tajskich + Mieszanka sałat z sokiem z limonki, miodem i pokruszonymi orzechami ziemnymi
  3. Kasza gryczana niepalona + Parowana pierś z kurczaka w curry + Mieszanka chińska gotowana na parze skropiona sosem sojowym i posypana sezamem
  4. Ziemniaki + Parowana ryba skropiona limonką + Kiszona kapusta z jabłkiem

Obiady z wykorzystaniem patelni

  1. Wybierz kaszę/makaron/ryż i ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Mięso pokrój na dowolne kawałki, skrop oliwą i przypraw wybraną mieszanką.
  3. Przygotuj warzywa na patelnie – mogą być mrożone. Jednak przeczytaj skład! Często w gotowych mieszankach są różne wzmacniacze smaku, sporo soli innych niepotrzebnych. Idealnie na patelnie sprawdzą się: cukinia, papryka, pieczarki, marchewka, cebula, pomidory.
  4. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy/oliwę i podsmaż najpierw mięso. Później dorzuć warzywa i chwilę podsmażaj. Jak warzywa będą już miękkie, możesz podlać małą ilością wody, przykryć i chwilę poddusić.
  5. Zrób sobie kawę i poczekaj około 10 minut 😊.

Propozycje:

  1. Makaron pełnoziarnisty + Pierś z kurczaka pokrojona na kawałki z suszonymi pomidorami, cukinią i śmietaną
  2. Kasza pęczak + Polędwiczka wieprzowa w curry i kurkumie z kolorową papryką
  3. Ryż basmati + Kawałki indyka po meksykańsku z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką

Obiady z wykorzystaniem piekarnika

  1. Rozgrzej piekarnik i przygotuj blaszkę
  2. Pokrój wszystkie warzywa jakie masz pod ręką
  3. Przygotuj mięso albo rybę. Mięso pokrój na kawałki, przypraw i skropi oliwą. Ryby nie musisz kroić, zostaw w całości. Skrop ją oliwą, sokiem z cytryny i przypraw.
  4. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i wysyp na nią warzywa + mięso/rybę
  5. Aha ważna rzecz – jeżeli decydujesz się na ziemniaki, to wrzuć je do piekarnika razem z innymi warzywami. Jeżeli decydujesz się na inny produkt węglowodanowy to ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.
  6. Włóż wszystko do piekarnika, zrób sobie kawę i poczekaj 20 minut 😊.

Propozycje:

  1. Mięso z kurczaka pokrojone na kawałki przyprawione suszonymi pomidorami + Cukinia, papryka, czerwona cebula
  2. Dzwonko z łososia + pieczone ziemniaczki i bataty + Kiszona kapusta
  3. Pałki z kurczaka w garam masala + Brokuły i kalafior

Jak widzisz ugotowanie obiadu w ekspresowym tempie jest realne. I wcale nie musisz posiadać zdolności kulinarnych rodem z Master Chefa. Wystarczy Ci podstawowy sprzęt w kuchni, smaczne produkty spożywcze i kawa, którą możesz wpić w spokoju jak obiad będzie SAM się gotował! 😊.

 

Pobierz ściągę na lodówkę!

Pobierz, wydrukuj i powieś w widocznym miejscu! Wszystko na 1 kartce A4, która ułatwi Ci szybkie gotowanie dla całej rodziny. Otrzymasz nie tylko podstawowe przepisy, ale również propozycje posiłków z wykorzystaniem piekarnika, garnka na parę i patelni.

jak szybko ugotować obiad
Następny wpis Wszystko co musisz wiedzieć o naleśnikachprzepis na naleśniki

4 komentarzy

Pingback: Jak przygotować naleśniki z różnych mąk? - dietetykgolonka.pl
Monika pisze:
15 października 2020 o 17:53

Bardzo fajny wpis, dziękuję za wskazówki 🤗

Odpowiedz
dietetykgolonka pisze:
19 października 2020 o 13:11

bardzo się cieszę! 🙂 zachęcam również do pobrania ebooka 😉 oprócz wskazówek 20 szybkich przepisów na obiad! 🙂

Odpowiedz
Pingback: Jak oszczędzić na jedzeniu 300zł miesięcznie - dietetykgolonka.pl

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne

Jak szybko ugotować obiad?4 comments
Wszystko co musisz wiedzieć o naleśnikach1 comment
Słodkie wypieki ze strączkami – sprawdzone przepisy1 comment
10 pomysłów na szybkie śniadania w biegu0 comments
15 sposobów jak oszczędzić na jedzeniu 300 zł miesięcznie.0 comments

Polub mnie na FB

Śledź mnie na Insta

dietetyk_golonka

dietetyk_golonka
Co jakiś czas dostaję od Was pytania – Ala, il Co jakiś czas dostaję od Was pytania – Ala, ile w końcu mam jeść tych warzyw i owoców?! Te 4 – 5 porcji dotyczą tylko warzyw? Czy owoców też? A co to właściwie jest porcja?! No i w końcu – jak jeść więcej warzyw i owoców?

❤️Trzeba jednak przyzna, że obecne zalecenia są dość ogólne. Wg WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), zalecana dzienna ilość spożywanych owoców i warzyw to 400 g. Łącznie – podkreślam. Jest również wzmianka, że to warzywa powinny stanowić większą część zalecanej porcji. I podobne podejście ma również Instytut Żywności i Żywienia. 

❤️Jednak jak zagłębimy się dokładniej w Normy żywienia dla populacji Polski, to nie znajdziemy większej ilości konkretów. 

❤️Dlatego dzisiaj mam dla Was krótką ściągę, która powstała na podstawie świetnego opracowania, czyli Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. Zebrane są tam praktyczne informacje dotyczące żywienia i co najważniejsze - wszystkie z nich opierają się na badaniach naukowych. 

❤️No i przede wszystkim - o wiele jaśniej tłumaczą ile i co tak na prawdę powinniśmy jeść przez cały dzień. 

To co, udaje Wam się zjeść zalecaną porcję warzyw i owoców przez cały dzień?💪💪💪
_______
#zdroweprzepisy #zdrowie #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #warzywa #owoce #macierzyństwobezlukru #ryba #mamapracuje #zdrowepodejście #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
JAK JESĆ WIĘCEJ WARZYW? Ten temat wraca, jak bu JAK JESĆ WIĘCEJ WARZYW?

Ten temat wraca, jak bumerang. Dlatego dzisiaj krótkie zestawienie, jak możecie zwiększyć spożycie warzyw i gdzie upchnąć dodatkowe sztuki. 

1. KOKTAJLE - tak, tak! Do owocowych szejków spokojnie możecie dorzucić zielone liście szpinaku, jarmuż czy marchewkę! 

2. ZUPY KREM - zupy krem przyjmą wszystko. Mrożone warzywa, które zalegają w zamrażarce od kilku tygodni, kawałek cukinii, papryki, pokrojoną cebulę niedojedzoną po kolacji. Opcji jest bardzo dużo!

3. PASTY DO CHLEBA - podobnie jak zupy, mogą powstać z najróżniejszych warzyw. Potraktujcie ciecierzycę lub ser twarogowy jako bazę, którą zmiksujecie z grillowanymi, warzywami. 

4. PIECZONE - pieczesz kawałek mięsa lub rybę? Dorzuć na blaszkę dodatkową porcję warzyw - marchewkę, bataty, buraki na kształt frytek i po prostu zjedz je razem z mięsem, kaszą, ryżem!

5. SŁODKIE WYPIEKI - nie wiem czy wiesz, ale do słodkich ciast również możesz dodać warzywa! Chlebek marchewkowy, z cukinii, brownie z batatów lub babka pomidorowa to kilka z warzyno słodkich propozycji. 

6. SOSY DO MAKARONU - dorzuć do klasycznego spaghetti czerwoną soczewicę i więcej włoszczyzny zamiast standardowej porcji mięsa. Masz dzięki temu dwie korzyści - jesz więcej warzyw i ograniczasz spożycie mięsa!

7. KANAPKI - potraktuj kanapki, jako dodatek do góry świeżych warzyw. Zamiast plastra ogórka, pokrój go w słupki, a zamiast kilku plasterków pomidora, zjedz go w całości skropionego oliwą. 

8. PUDEŁKA - oj ile razy słyszałam tą wymówkę "ale ja nie mam czasu kroić rano warzyw do kanapek"! Jeżeli nie masz czsu kroić ich w biegu w trakcie posiłku, to zrób to wcześniej! Zapakuj do pudełek, zalej odrobiną wody i przechowuj w lodówce. 

To co, zaczynasz razem ze mną jeść więcej warzyw? A może masz swoje sposoby?

#zdroweprzepisy #zdrowie #instamama #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #pomysłnarybę #czarnuszka #macierzyństwobezlukru #mamapracuje #warzywa  #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ RYBĘ❤️❤️❤️ A PRZEPIS NA EKSPRESOWĄ RYBĘ❤️❤️❤️

A jeżeli powiem Ci, że jesteś w stanie zrobić pyszny obiad, z rybą, w 5 minut? Uwierzysz? 

Dzisiaj lecę do Was z przepisem na genialnie szybki, smaczny i prosty obiad. Ryba zapiekana w sosie beszamelowym z brokułami

Składniki na 2 dni dla rodziny 2+2:
✅500 g białej ryby (dorsz, morszczuk, może być mrożona)
✅500 ml mleka albo napoju roślinnego 
✅40 g masła
✅40 g mąki (zadecydujcie, czy idziecie w zdrowszą wersję, czyli mąkę pełnoziarnistą, graham, czy celujecie w klasyka, czyli mąkę pszenną)
✅szczypta soli 
✅szczypta gałki muszkatołowej 
✅mrożone brokuły 
✅płatki migdałów

Wykonanie:
1. Zacznij od rozgrzania piekarnika - 180 stopni 
2. W garnku rozpuść masło (jeżeli masz Thermomixa, to wszystko możesz robić w naczyniu miksującym), dodaj mąkę i smaż, aż uzyska lekko brązowy kolor. 
3. Dodaj mleko i przyprawy.
4. Zagotuj cały czas mieszając.
5. Rybę wyłóż do naczynia żaroodpornego, zalej beszamelem i ułóż na górę różyczki brokułów i płatki migdałów. 
6. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut. 

Proste, co nie? A jak u Was z rybami? Jecie, lubicie? Jak Wasze dzieci? Team ryba, czy team mięso? 

_______
#zdroweprzepisy #instamama #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #pomysłnarybę #czarnuszka #macierzyństwobezlukru #ryba #mamapracuje #obiadzrybą #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
JAK WZBOGACIĆ POSIŁEK I PRZENIEŚĆ GO NA WYŻSZ JAK WZBOGACIĆ POSIŁEK I PRZENIEŚĆ GO NA WYŻSZY POZIOM ZDROWIA?

Nie wiem czy wiecie, ale wystarczy kilka małych zmian i szybki, klasyczny kurczak z ryżem i brokułami, może stać się wypasionym posiłkiem pełnym zdrowotnych smaczków. 

A jak to zrobić? Wystarczy dodać kilka elementów z poniższej listy i przenieść danie na wyższy poziom zdrowia. 

NATKA PIETRUSZKI - świetne źródło witaminy C, którą warto łączyć z produktami bogatymi w żelazo. Tym samym zwiększamy jego biodostępność, czyli po prostu lepiej się wchłania. Dodajemy ją do kanapek, kremów, past do pieczywa.

TAHINI - pasta sezamowa, która zrobiona z niełuskanych ziaren, jest świetnym źródłem wapnia (tak, tak weganie, to coś dla Was!). Fajne połączenie na II śniadanie to np. tahini z pokrojonymi owocami. 

KURKUMA - do najważniejszych prozdrowotnych działań
kurkumy zaliczamy działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe
i antyoksydacyjne. Idealnie sprawdzi się jako przyprawa do zupy, czy warzywnych potrawek.

OLEJ LNIANY - skarbnica cudownych tłuszczy, w tym kwasów omega 3 (ważne info dla wegan i osób jedzących małe ilości tłustych ryb morskich). Skrapiamy nim warzywa, kasze, ryż, makaron. I uwaga! Używamy go tylko na zimno!

PESTKI - słonecznika, dyni, maku, czarnuszki, sezamu. Wszystkie mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Po prostu - fajnie wyrobić sobie nawyk dodania łyżeczki pestek do każdego swojego posiłku. Pasują do zdrowych wypieków, zup, potrawek, past do pieczywa. 

ORZECHY - bomba zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych! Dla małych dzieci możemy je zmielić i pospać nimi kaszkę, owsiankę, jaglankę, kanapki, frytki warzywne. Tylko ważna uwaga - jemy je od razu po rozdrobnieniu, aby zapobiec utlenianiu kwasów tłuszczowych i wycisnąć z nich jak najwięcej zdrowych właściwości. 

A ty, jaki masz swój sposób na wyniesienie swojej potrawy na wyższy poziom zdrowia?
_______
#zdroweprzepisy #zdrowie #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #warzywa #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #ekologia #czarnuszka #macierzyństwobezlukru #wegan #mamapracuje #eko #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki
JAK NAUCZYĆ SIĘ PIĆ WODĘ? 🥛🥛🥛 ❤️ JAK NAUCZYĆ SIĘ PIĆ WODĘ? 🥛🥛🥛

❤️W tym miesącu razem z Mistrzyniami Planowania budujemy nawyk picia wody. Dlatgo spodziewajcie się, kilku postów w tym temacie 

💙Pamiętaj, nauka picia wody trochę trwa. Tym bardziej, jeżeli w ogóle nie posiadałaś takiego nawyku. Zacznij od małych kroków. 

💙Szklanka wody zaraz po przebudzeniu, szklanka wody do każdej kawy, szklanka przed pójściem spać. Z takich małych elementów, może nam się uzbierać niezła ilość. 

💙Rano miej od razu przygotowaną butelkę z wodą, którą zabierzesz do miejsca pracy, postawisz na biurku albo w innym widocznym miejscu. 

💙Możesz wspomóc się również dostępnymi aplikacjami, które ułatwiają budowane nawyku picia wody. Np. Hydro pij wodę. 

💙Zwykły budzik, nastawiony co 30 minut, również nam się sprawdzi. Jest wiele sposobów. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada. 

❤️A jak jest u Ciebie? Pamiętasz o wypiciu odpowiedniej ilości wody?

_______
#zdroweprzepisy #nawyk #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #ekologia #piciewody #macierzyństwobezlukru #wegan #mamapracuje #eko #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć  #szybkiprzepis #kuchnia #planowanie #dieta #zdrowie #zdrowadieta
ZDROWA NUTELLA🍫🍫🍫 ❤️Ile byście dał ZDROWA NUTELLA🍫🍫🍫

❤️Ile byście dały, żeby Nutella była esencją zdrowia? Wiecie, zrobiona z samym zdrowych, dobrych jakościowo składników? Oj, ja sporo! Lubię Nutellę. Ale czy to znaczy, że ją często kupuję i jem? Nie! To znaczy, że szukam jakiś zdrowych alternatyw i rozwiązań, które przybliża mnie do jej smaku. 

❤️I tak było tym razem. Przed Wami CIECIORELLA! Nie idealna, bo tak jak mi pisałyście - idealna jest jak doda się do niej jeszcze trochę masła z orzechów laskowych. Przepis?

Składniki: 
✅1 puszka ciecierzycy
✅Garść daktyli 
✅Kakao (jeżeli rozszerzanie dietę, to zamiast kakao dajcie korab)

Przepis:
✅Ciecierzycę dokładnie odsączyć, przepłukać (zostawcie aquafabę - może Wam się przydać jak nie macie jajek i jak chcecie zrobić np. naleśniki, no albo tip dla alergików).
✅Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut. Odsączyć zachowując odrobinę wody - może się przydać, jeżeli będziecie chciały zmienić konsystencję cieciorelli 
✅Wszystko wrzucić do miski i zmiksować na gładki krem 
A no i dodajcie jeszcze to masło orzechowe - może być zwykłe z orzechów arachidowych, migdałowe lub z orzechów laskowych

❤️No to co, przyznajecie się, która z Was uwielbia Nutellę? 
_______
#zdroweprzepisy #zdrowanutella #instamama #zerowaste #odchudzanie #conaobiad #pracazdzieckiem #zdrowystylżycia #zdrowepodejscie  #macierzyństwo #macierzyństwobezściemy #ekologia #nutella #macierzyństwobezlukru #mamapracuje #eko #gotowanie #przepisy #przepisnaobiad #mama #szybkiobiad #obiad #mamąbyć #posiłki #szybkiprzepis #kuchnia #jemytosamo #dieta #zdrowie #zdrowadieta
Śledź mnie na Insta
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

dietetykgolonka.pl | Polityka prywatności
| Regulamin sklepu

Koszyk

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności