planowanie posiłków
czyli nasze rodzinne menu na cały tydzień
Kolejny tydzień w naszej rodzinie jest pod dużym znakiem zapytania. Pojawiło się trochę chorób po drodze, planowane wyjazdy męża. Dlatego w tym tygodniu daję sobie dużo akceptacji na to, że planowanie posiłków nie do końca może się udać.
Jak planuję posiłki?
Założenie na ten tydzień jest takie samo jak poprzednim razem – szybkie i nieskomplikowane posiłki. Niedzielę zostawiamy jako dzień czyszczenia lodówki.
Wspólne budowanie nawyków i wsparcie jest bardzo ważne, dlatego podam Ci gotowe menu, listę zakupów i przepisy. Tak, aby jak najbardziej ułatwić Ci gotowanie w całym tygodniu. Przekonaj się sama, że planowanie posiłków na prawdę nie jest trudne!
PONIEDZIAŁEK
OBIAD: Szaszłyki z kurczaka z sosem satay
Zatęskniłam w tym tygodniu za Jamiem Olivierem, dlatego tym razem po inspiracje zajrzałam do książki „30 minut w kuchni”. Planowanie posiłków z tą książką jest o wiele prostsze!
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka pokrój na małe kawałki, przełóż do miski.
- Skrop oliwą, miodem i octem ryżowym.
- Dodaj przyprawy: kurkumę, curry i słodką paprykę.
- Patyczki zmocz w wodzie – dzięki temu nie przypalą się w piekarniku.
- Na patyczki ponabijaj mięso. Odłóż najlepiej na całą noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i upiecz szaszłyki na funkcji grill.
Sos satay:
- pół pęczka świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła orzechowego (czytaj skład!)
- kawałek imbiru
- sok z limonki
- sos sojowy
- PRZYGOTOWANIE: wszystkie składniki umieść w malakserze i zmikuj. Dodaj odrobinę wody, aby sos miał odpowiednią dla Ciebie konsystencję.
KOLACJA: Ziemniaki faszerowane szpinakiem i gorgonzolą
Przepis z PROSTO
SKŁADNIKI:
- 2 duże i 2 małe ziemniaki
- 25g masła
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 80g gorgonzoli
- 200g szpinaku
- 20 g orzechów włoskich
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
- Ziemniaki ponakłuwać widelcem i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę lub dłużej – ziemniaki powinny być miękkie.
- Wyjąć z piekarnika i przekroić wzdłuż na połówki. Łyżką wybrać miąższ i przełożyć do średniej miski, a skórki odłożyć na bok. Do miąższu dodać 20g masła, jogurt, gorgonzolę i ½ łyżeczki soli. Ugnieść i odstawić na bok.
- Resztę masła dodać po równo do skórek, posypać solą i wstawić na 8 minut do piekarnika, aż będą chrupiące. Wyjąć i odstawić na bok.
- Szpinak przelać wrzątkiem, odcedzić i wycisnąć jak największą ilość wody. Wymieszać go z ziemniaczanym farszem i nałożyć do ziemniaczanych skórek.
- Piec około 15 minut, aż farsz będzie chrupiący z wierzchu. Wyjąc i posypać posiekanymi orzechami.
KURCZAK
CZOSNEK
ŚWIEŻY IMBIR
MIÓD
OCET RYŻOWY
PRZYPRAWY: kurkuma, pieprz, ew. chili
MASŁO ORZECHOWE
SOK Z LIMONKI
ŚWIEŻA KOLENDRA
ZIEMNIAKI
JOGURT GRECKI
SZPINAK
GORGONZOLA
WTOREK
OBIAD: To samo co w poniedziałek
KOLACJA: Placuszki bananowe z kakao
PRZEPIS:
- Banana, jajko, mąkę i kakao zmiksować.
- Smażyć na patelni bez tłuszczu.
JAJKA
BANAN
KAKAO
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁
ŚRODA
OBIAD: Chrupiący łosoś pieczony z papryką
PRZEPIS:
- Do brytfanki wlać oliwę
- Papryki pokroić w dużą kostkę.
- Szczypiorek posiekać.
- Łososia skropić oliwą, pospać pieprzem i startą skórką z cytryny.
- Łososia wyłożyć na brytfankę, dodać paprykę i szczypior.
- Piec w piekarniku około 15 minut na funkcji grill.
KOLACJA: Grzanki z masłem cukiniowym od Jarzynovej
Inspiracja od Dominiki Wójciak, czyli Jarzynovej.
PRZEPIS:
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na bok na 10 minut, aby puściła sok.
- Po tym czasie odcisnąć nadmiar soku w dłoniach.
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu około 20 minut, aż cukinia się skarmelizuje.
- Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
ŁOSOŚ
PAPRYKI
SZCZYPIOREK
DODATKI WĘGLOWODANOWE DO OBIADU
CUKINIA
PIECZYWO
CZWARTEK
OBIAD: To samo co we środę
KOLACJA: Owsianka cynamonowa z marchewką
Inspiracja zaczerpnięta znowu od Jarzynovej.
PRZEPIS:
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Włożyć do garnka z płatkami owsianymi, mlekiem, cynamonem.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut na małym ogniu. .
- Przed podaniem dodać miód.
PŁATKI OWSIANE
MARCHEWKA
CYNAMON
MLEKO
PIĄTEK
OBIAD: Miętowe kotleciki z groszku
Przepis pochodzi z książki „Cała obfitość, wegetariańskie święto urodzaju”
KOLACJA: Ciasto francuskie z kurczakiem i pieczarkami od Jamiego Oliviera
PRZEPIS:
- Kurczaka pokroić na 1 cm kawałki i podsmażyć na patelni.
- Pieczarki umyć, pokroić na cienkie plasterki i dorzucić do mięsa razem z czubatą łyżką mąki.
- Dodać 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżkę jogurtu greckiego i 300ml bulionu.
- Doprawić tymiankiem.
- Mięso z pieczarkami i groszkiem przełożyć na brytfankę i przykryć arkuszem ciasta francuskiego.
- Wierz ciasta można posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Zapiec w piekarniku 15 minut.
SZALOTKI
GROSZEK ZIELONY MROŻONY
MIĘTA ŚWIEŻA
CZOSNEK
JAJKA
MĄKA
PANIERKA PANKO
OLEJ RZEPAKOWY
CIASTO FRANCUSKIE
MIĘSO Z PIERSI KURCZAKA
PIECZARKI
MUSZTARDA
BULION
SOBOTA
OBIAD: Ten sam co w piątek
KOLACJA: Buraczane naleśniki z ricottą
Przepis wybierzcie z tego wpisu „Wszystko co powinieneś wiedzieć o naleśnikach”. Zadecydujcie sami, na jakie naleśniki macie ochotę.
Jedynie co, to zamieńcie wodę na sok z buraka 100%.
MĄKA NA NALEŚNIKI
RICOTTA
SOK Z BURAKA
JAJKA
NIEDZIELA
Niedziela, czyli dzień czyszczenia lodówki. Jemy to co nam zostało po całym tygodniu i staramy się być #zerowaste. Pamiętaj, że planowanie posiłków to nie jest sztywne trzymanie się planu! Daj sobie akceptację na to, że czasem może coś pójść nie tak.
poznaj mnie bliżej
na pewno mamy wiele wspólnego!
mgr
alicja golonka
Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.
Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.
Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.
Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.
Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!
ściskam mocno! Alicja
Czekałam 😉