planowanie posiłków

czyli nasze rodzinne menu na cały tydzień

Kolejny tydzień w naszej rodzinie jest pod dużym znakiem zapytania. Pojawiło się trochę chorób po drodze, planowane wyjazdy męża. Dlatego w tym tygodniu daję sobie dużo akceptacji na to, że planowanie posiłków nie do końca może się udać. 

Jak planuję posiłki?

Założenie na ten tydzień jest takie samo jak poprzednim razem – szybkie i nieskomplikowane posiłki. Niedzielę zostawiamy jako dzień czyszczenia lodówki. 

Wspólne budowanie nawyków i wsparcie jest bardzo ważne, dlatego podam Ci gotowe menu, listę zakupów i przepisy. Tak, aby jak najbardziej ułatwić Ci gotowanie w całym tygodniu. Przekonaj się sama, że planowanie posiłków na prawdę nie jest trudne! 

PONIEDZIAŁEK

OBIAD: Szaszłyki z kurczaka z sosem satay 

Zatęskniłam w tym tygodniu za Jamiem Olivierem, dlatego tym razem po inspiracje zajrzałam do książki „30 minut w kuchni”. Planowanie posiłków z tą książką jest o wiele prostsze! 

PRZYGOTOWANIE

  • Kurczaka pokrój na małe kawałki, przełóż do miski. 
  • Skrop oliwą, miodem i octem ryżowym.
  • Dodaj przyprawy: kurkumę, curry i słodką paprykę. 
  • Patyczki zmocz w wodzie – dzięki temu nie przypalą się w piekarniku. 
  • Na patyczki ponabijaj mięso. Odłóż najlepiej na całą noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało. 
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i upiecz szaszłyki na funkcji grill. 

Sos satay:

  •  pół pęczka świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki masła orzechowego (czytaj skład!)
  • kawałek imbiru 
  • sok z limonki 
  • sos sojowy 
  • PRZYGOTOWANIE: wszystkie składniki umieść w malakserze i zmikuj. Dodaj odrobinę wody, aby sos miał odpowiednią dla Ciebie konsystencję. 

KOLACJA: Ziemniaki faszerowane szpinakiem i gorgonzolą 

Przepis z PROSTO 

SKŁADNIKI:

  • 2 duże i 2 małe ziemniaki
  • 25g masła
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 80g gorgonzoli
  • 200g szpinaku
  • 20 g orzechów włoskich
PRZEPIS:
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  • Ziemniaki ponakłuwać widelcem i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę lub dłużej – ziemniaki powinny być miękkie.
  • Wyjąć z piekarnika i przekroić wzdłuż na połówki. Łyżką wybrać miąższ i przełożyć do średniej miski, a skórki odłożyć na bok. Do miąższu dodać 20g masła, jogurt, gorgonzolę i ½ łyżeczki soli. Ugnieść i odstawić na bok.
  • Resztę masła dodać po równo do skórek, posypać solą i wstawić na 8 minut do piekarnika, aż będą chrupiące. Wyjąć i odstawić na bok.
  • Szpinak przelać wrzątkiem, odcedzić i wycisnąć jak największą ilość wody. Wymieszać go z ziemniaczanym farszem i nałożyć do ziemniaczanych skórek.
  • Piec około 15 minut, aż farsz będzie chrupiący z wierzchu. Wyjąc i posypać posiekanymi orzechami.

KURCZAK

CZOSNEK

ŚWIEŻY IMBIR

MIÓD

OCET RYŻOWY 

PRZYPRAWY: kurkuma, pieprz, ew. chili 

MASŁO ORZECHOWE 

SOK Z LIMONKI 

ŚWIEŻA KOLENDRA 

ZIEMNIAKI 

JOGURT GRECKI 

SZPINAK 

GORGONZOLA 

WTOREK

OBIAD: To samo co w poniedziałek

KOLACJA: Placuszki bananowe z kakao

PRZEPIS:

  1. Banana, jajko, mąkę i kakao zmiksować. 
  2. Smażyć na patelni bez tłuszczu. 

JAJKA

BANAN

KAKAO

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

ŚRODA

OBIAD: Chrupiący łosoś pieczony z papryką

PRZEPIS:

  • Do brytfanki wlać oliwę
  • Papryki pokroić w dużą kostkę. 
  • Szczypiorek posiekać. 
  • Łososia skropić oliwą, pospać pieprzem i startą skórką z cytryny. 
  • Łososia wyłożyć na brytfankę, dodać paprykę i szczypior. 
  • Piec w piekarniku około 15 minut na funkcji grill.

KOLACJA: Grzanki z masłem cukiniowym od Jarzynovej 

Inspiracja od Dominiki Wójciak, czyli Jarzynovej. 

PRZEPIS:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na bok na 10 minut, aby puściła sok. 
  2. Po tym czasie odcisnąć nadmiar soku w dłoniach. 
  3. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu około 20 minut, aż cukinia się skarmelizuje. 
  4. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. 

ŁOSOŚ

PAPRYKI

SZCZYPIOREK

DODATKI WĘGLOWODANOWE DO OBIADU 

CUKINIA 

PIECZYWO 

CZWARTEK

OBIAD: To samo co we środę

KOLACJA: Owsianka cynamonowa z marchewką

Inspiracja zaczerpnięta znowu od Jarzynovej. 

PRZEPIS:

  1. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  2. Włożyć do garnka z płatkami owsianymi, mlekiem, cynamonem. 
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut na małym ogniu. .
  4. Przed podaniem dodać miód. 

PŁATKI OWSIANE 

MARCHEWKA

CYNAMON 

MLEKO 

PIĄTEK

OBIAD: Miętowe kotleciki z groszku

przepis na miętowe krokiety z groszku

KOLACJA: Ciasto francuskie z kurczakiem i pieczarkami od Jamiego Oliviera 

PRZEPIS:

  1. Kurczaka pokroić na 1 cm kawałki i podsmażyć na patelni. 
  2. Pieczarki umyć, pokroić na cienkie plasterki i dorzucić do mięsa razem z czubatą łyżką mąki. 
  3. Dodać 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżkę jogurtu greckiego i 300ml bulionu. 
  4. Doprawić tymiankiem. 
  5. Mięso z pieczarkami  i groszkiem przełożyć na brytfankę i przykryć arkuszem ciasta francuskiego. 
  6. Wierz ciasta można posmarować rozbełtanym jajkiem. 
  7. Zapiec w piekarniku 15 minut. 

SZALOTKI 

GROSZEK ZIELONY MROŻONY 

MIĘTA ŚWIEŻA

CZOSNEK

JAJKA

MĄKA 

PANIERKA PANKO 

OLEJ RZEPAKOWY 

CIASTO FRANCUSKIE

MIĘSO Z PIERSI KURCZAKA

PIECZARKI 

MUSZTARDA 

BULION

SOBOTA

OBIAD: Ten sam co w piątek

KOLACJA: Buraczane naleśniki z ricottą

Przepis wybierzcie z tego wpisu „Wszystko co powinieneś wiedzieć o naleśnikach”. Zadecydujcie sami, na jakie naleśniki macie ochotę. 

Jedynie co, to zamieńcie wodę na sok z buraka 100%.

MĄKA NA NALEŚNIKI

RICOTTA 

SOK Z BURAKA

JAJKA

NIEDZIELA

Niedziela, czyli dzień czyszczenia lodówki. Jemy to co nam zostało po całym tygodniu i staramy się być #zerowaste. Pamiętaj, że planowanie posiłków to nie jest sztywne trzymanie się planu! Daj sobie akceptację na to, że czasem może coś pójść nie tak. 

poznaj mnie bliżej

na pewno mamy wiele wspólnego!

mgr
alicja golonka

Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.

Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.

Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.

Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.

Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!

ściskam mocno! Alicja

Scroll to Top