Ciepłe kolacje – proste przepisy na jesienne wieczory

7 pomysłów na ciepłe kolacje

Przyszła jesień. Ten przeskok z lata w jesień jest na pewno trudny! Krótszy dzień, mniej słońca, deszczowa pogoda, więcej czasu spędzanego w domu, mniejsza aktywność na świeżym powietrzu. To wszystko sprawia, że energii jest trochę mniej. W takim czasie pomaga mi rutyna. Jesień i zima to okres, gdy więcej czasu możesz poświęcić zadbaniu o siebie, dlatego przypominam Ci o rutynowych badaniach (m.in. badania krwi, cytologia, mammografia), aktywności fizycznej czy czasie dla siebie.

Gdy dziewczyny są w przedszkolu, swój czas najczęściej poświęcam pracy, a gdy wracają do domu, planujemy wspólne popołudnie. Najczęściej są to zabawy, jesienne porządki albo gotowanie! Jedną z ulubionych części mojej jesiennej rutyny są właśnie ciepłe kolacje i dziś poddam Ci trochę inspiracji!

Dlaczego warto jeść wspólne ciepłe kolacje z rodziną?

W okresie jesienno-zimowym chętniej jemy coś ciepłego. Ciepła herbata, gorąca zupa, rozgrzewający jednogarnkowiec. To naturalny odruch naszego organizmu, który chce się rozgrzać od środka. Jesienno-zimowy okres może być również czasem, kiedy mamy mniej sił i chęci do działania. Ograniczony dostęp do światła i krótkie dni sprawiają, że ten czas jest bardziej przygnębiający, a ciepła kolacja z rodziną może okazać się miłą odskocznią. To również okres zwiększonej ilości przeziębień, gryp i innych chorób, a wtedy dużo łatwiej jest zjeść posiłek na ciepło.

I dlatego chciałam zaproponować Ci kilka pomysłów na ciepłe kolacje! W okresie jesienno-zimowym jest to zdecydowanie moja ulubiona część dnia, gdy możemy najpierw coś dobrego przygotować, a następnie zjeść posiłek. Bardzo często razem gotujemy i jest to forma wspólnego spędzania czasu. A dlaczego warto gotować z dziećmi? O tym przeczytacie tutaj. Wspólne gotowanie jest elementem edukacji żywieniowej i oswajania się z różnymi produktami, także zachęcam Cię do spróbowania! A co możemy przygotować razem z dziećmi na kolację?

Frytki warzywne

Składniki:

  • bataty,
  • ziemniaki,
  • buraki, 
  • marchewki,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Warzywa obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 30 minut. Przed podaniem możesz posypać startym parmezanem. Podawaj z dipem jogurtowym albo keczupem.

Pizza na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • passata pomidorowa,
  • mozzarella,
  • warzywa, np. cukinia, bakłażan, oliwki.

Przygotowanie:

Warzywa obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą i piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 30 minut. Przed podaniem możesz posypać startym parmezanem. Podawaj z dipem jogurtowym albo keczupem.

Domowe burgery

Składniki:

  • dobrej jakości kotlety 100% wołowe albo roślinne,
  • bułki grahamki,
  • ogórki kiszone,
  • ser żółty,
  • plastry pomidora,
  • jogurt grecki + majonez.

Przygotowanie:

Kolety ugrilluj na patelni, dodając na koniec plasterek sera. Bułki podpiecz w tosterze lub na patelni po kotletach. Ogórki i pomidora pokrój w plasterki. Ze wszystkich składników złóż burgera.

Makaron ze szpinakiem i mascarpone

Składniki:

  • dowolny makaron,
  • mrożony szpinak,
  • cebula,
  • czosnek,
  • suszone pomidory w proszku,
  • mascarpone.

Przygotowanie:

Makaron ugotuj. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż pokrojoną cebulkę i czosnek. Dorzuć szpinak i poczekaj, aż się rozmrozi. Następnie dodaj mascarpone i suszone pomidory. Gotowy sos wymieszaj z makaronem lub podawaj osobno

Placuszki owsiane z cukinią

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych,
  • ⅓ szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z resztą składników. Usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku (ok. 20 min, 180°C).

Tosty z pieczarkami

Składniki:

  • pieczarki,
  • chleb tostowy,
  • ser żółty,
  • surowe warzywa pokrojone w słupki.

Przygotowanie:

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, podsmaż na patelni na maśle. Wyłóż na chleb tostowy, przykryj plasterkami sera i zapiecz w piekarniku. Podawaj ze świeżymi dowolnymi warzywami.

 Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 2 jabłka pokrojone w małą kostkę,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj i usmaż na patelni.

Jeśli jesteś zmarzluchem, to pomocne mogą być również przyprawy rozgrzewające dodawane do posiłków. Należą do nich: pieprz, cynamon, goździki, kminek, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa. Możesz dodawać je do kawy, herbaty, owsianek, placuszków, deserów, ale również do dań wytrawnych.

A co gdy nie mam czasu na przygotowywanie kolejnego ciepłego posiłku?

Tu z pomocą przychodzi planowanie posiłków! Kiedy nie masz czasu, zaplanuj proste i szybkie dania. Możesz też wcześniej przygotować półprodukty, a wieczorem tylko usmażyć placuszki czy wrzucić do piekarnika jakieś danie. 

Jaka jest Twoja ulubiona rutyna na długie jesienne wieczory?

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top