Jeżeli jesteś mamą, która w lodówce nie ma jajek a na półce mąki to wiesz, że jesteś w dziurze. Bo przecież jajka i mąka to podstawa wszystkich przepisów na posiłki dla dzieci. Niewątpliwe dzięki nim, jesteś w stanie szybko przygotować różnego rodzaju naleśniki i placki. Nie masz zaplanowanego śniadania? No to będą pankejki. Brak pomysłu na obiad? Niewątpliwie przepis na naleśniki to dobry pomysł. Nie wiadomo co na kolację? Przygotujemy omlety. Znasz to, prawda? . Pomimo że, jestem dietetykiem, to bije pokłony rodzicom dzieci z alergią na białka jaja kurzego (wegańskim rodzicom też oczywiście mocno kibicuję .). Z pewnością muszą się oni trochę bardziej natrudzić, aby szybko przygotować pełnowartościowe posiłki takie jak placki i naleśniki.
Jesteś mamą, która odmierza wszystkie składniki dokładnie ze szklanką? Czy może mieszasz wszystko w jednej misce do momentu dobrej konsystencji? Ja bez wątpienia zaliczam się do drugiej grupy. Mam jednak sprawdzony przepis na naleśniki, z którego wychodzą one delikatne i elastyczne.
Dobrze jest przygotować ciasto na naleśniki pół godziny wcześniej. Ale jeżeli nie masz na to czasu to absolutnie nic się nie stanie.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Pamiętajcie, że jeżeli ciasto jest za gęste, to możecie dodać odrobinę więcej mleka/wody. I tak samo z drugiej strony – jeżeli jest za rzadkie, to spokojnie można dosypać więcej mąki.
No tak – pomyślisz. Znowu biała mąka, gluten i całe zło tego świata.
Ja, mama dietetyk, czuje się w obowiązku powiedzenia, że klasyczną, białą mąkę możesz spokojnie zamienić na zdrowszy wariant!
Mamy różne rodzaje mąk, które doskonale nadadzą się do naleśników. Co ważne – nie musicie od razu lecieć do eko sklepu i kupować wszystkie rodzaje mąk. Wystarczy, że zmielicie płatki owsiane, kasze, ryż w młynku do kawy albo blenderze typu Thermomix.
Jeżeli chcesz zacząć eksperymentować to zacznij od mąki pełnoziarnistej. Możesz na początku zmieszać ją ze zwykłą mąką pszenną w dowolnej ilości.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Przepis praktycznie ten sam co na klasyczne naleśniki. Pamiętajcie – nie musicie kupować gotowej mąki owsianej. Możecie spokojnie zmielić zwykłe płatki górskie w młynku do kawy. Gotowa mąka owsiana może kosztować nawet 3 razy tyle co jej odpowiednik w formie płatków, więc po co przepłacać? 🙂
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki z maki jaglanej mogą trochę się różnić od tych tradycyjnych. A to dlatego, że kasza jaglana jest zbożem bezglutenowym. To właśnie gluten nadaje ciastu elastyczność i sprężystość. W ich przypadku warto trochę bardziej trzymać się proporcji z przepisu.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Mąka kukurydziana, podobnie jak jaglana, jest mąką bezglutenową. Nie znaczy to, że jest ona zdrowsza i bardziej wartościowa. Absolutnie. Ważne jest to dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Niepocieszający jest jednak fakt, że ciężko jest zrobić naleśniki z samej mąki kukurydzianej. Dlatego w przepisie pojawia się również skrobia ziemniaczana. To dzięki niej, naleśniki nie powinny rozpadać się na patelni (znacie to uczucie? Nie znoszę tego).
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Kaszę gryczaną uważam za jedna z najzdrowszych. Nie wszyscy jednak do końca przepadają za jej smakiem. Alternatywą może być kasza gryczana biała, niepalona. Jest ona zdecydowanie bardziej delikatna w smaku, a właściwościami zdrowotnymi absolutnie nie odbiega od ciemnej wersji.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Jedna z moich ulubionych mąk, ze względu na swoją uniwersalność. U nas w kuchni mąka orkiszowa używana jest zawsze tam, gdzie w przepisie pojawia się zwykła mąka pszenna. Dlaczego? Bo smakiem nie odbiega od tradycyjnej mąki, a właściwościami zdrowotnymi już tak. W sklepach kupimy zarówno mąkę orkiszową jasną (zmielone same ziarna orkiszu – czyli mniej błonnika i minerałów), jak i wersję z pełnego przemiału.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Tej rodzaj mąki idealnie sprawdzi się do wypieku domowego chleba. Nie oznacza to jednak, że na tym jej obecność w Twojej kuchni musi się kończyć. Naleśniki z mąki żytniej też wychodzą. Jednak mogą one być znacznie cięższe i grubsze niż z klasycznej mąki pszennej.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Przyznam się szczerze, że naleśniki z mąki ryżowej robiłam teraz pierwszy raz w życiu. Ryż jest tak uniwersalnym produktem (i lubianym przez naszą rodzinę), że nie czuję potrzeby urozmaicenia naszej diety robiąc naleśniki ryżowe. Myślę, że pozostałe mąki znacznie bardziej będą wzbogacały nasze rodzinne menu. Natomiast jeżeli u Was ryż nie jest tak często jedzony, to polecam Wam ten przepis .
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Jak już mamy załatwiony temat ciasta naleśnikowego, to warto dodać kilka słów o farszu. Jako że, zależy nam na czasie to polecam rozwiązania szybkie i wygodne. Dobrze, aby w nadzieniu znalazło się źródło pełnowartościowego białka, a takim może być np. serek do smarowania, serek twarogowy. Te które szczególnie polecam to:
Dlatego proponuje Ci spróbować połączeń np.:
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁
Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.
Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.
Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.
Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.
Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!
ściskam mocno! Alicja