Słodkie wypieki ze strączków
wypróbuj koniecznie!
Kto by pomyślał, żeby do słodkiego ciasta dawać warzywa. A co dopiero fasolę lub ciecierzycę! Jak się okazuje, ciasto nie musi być wcale bombą kaloryczną z kostki masła i szklanki cukru. Co więcej, do wypieków możemy dodać wiele wartościowych składników. A takimi zdecydowanie są strączki. Przekonaj się, jak proste do upieczenia jest ciasto z fasoli!
Na pewno nie jedna z Was obawia się smaku. No bo jak to, ciasto z fasoli? Analizując kilkaset dzienniczków żywieniowych rzadko kiedy spotykałam tam ciecierzycę, soczewicę lub fasolę. A warto to zmienić. Prozdrowotne właściwości suchych nasion roślin strączkowych to temat na osobny wpis.
Jednak zdecydowanie warto włączyć je do swoich jadłospisów. W krajach Unii Europejskiej jemy niecałe 3kg strączków rocznie (na osobę). Natomiast w Ameryce Południowej i Afryce ich roczne spożycie jest na poziomie 10-11kg na jednego mieszkańca. Jeżeli nie po drodze Ci jednak z meksykańskim burrito, albo falafelem, to spróbuj naszych domowych hitów. Czekoladowe ciasto z fasoli, ciasteczka z ciecierzycy i muffinki z czerwoną soczewicą są świetną i zdrową alternatywą do tradycyjnych ciężkich wypieków. Jeżeli nie zdradzisz domownikom jakie składniki są w środku, to gwarantuje Ci – nikt się nie domyśli.
Czekoladowe ciasto z fasoli
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 banany – najlepiej aby były bardzo dojrzałe
- 3 jajka – najlepiej aby były w temperaturze pokojowej
- 1 garść suszonych daktyli
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Daktyle zalać wrzątkiem i poczekać, aż spęcznieją.
- Fasolę odsączyć i przepłukać wodą z kranu.
- Do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki i miksować na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka.
- Wylać na blaszkę 20cm x 30cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto z fasoli piec w piekarniku około 50 minut.
Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1 garść rodzynek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) zmiksować blenderem na jednolitą masę. Pod koniec dodać rodzynki.
- Formować okrągłe ciasteczka i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec około 10-15 minut.
Słodkie muffinki owsiane z czerwoną soczewicą
Składniki:
- 150g czerwonej soczewicy
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki owsianej (pamiętaj, że możesz też wykorzystać ją do Naleśników z różnych mąk)
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki dowolnych posiekanych orzechów
- 1 garść żurawiny
- Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Ugotowaną i zimną soczewicę zmiksować z jajkami.
- Dodać resztę składników (oprócz orzechów i żurawiny) i zmiksować tylko do momentu połączenia się składników.
- Pod koniec dodać żurawinę i orzechy.
- Masę przelać do foremek silikonowych i piec w piekarniku o 20 – 25 minut.
Ten rodzaj wypieków sprawdzi się idealnie praktycznie o każdej porze dnia. Przygotowane muffiny możemy wykorzystać na szybkie śniadanie (jeżeli chcesz poznać inne propozycje szybkich śniadań w biegu to zapraszam Cię na wpis: 10 pomysłów na szybkie śniadania w biegu). Ciasteczka z ciecierzycy wyśmienicie pasują do południowej kawy, a ciasto z fasoli będzie idealnym podwieczorkiem.
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁
poznaj mnie bliżej
na pewno mamy wiele wspólnego!
mgr
alicja golonka
Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.
Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.
Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.
Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.
Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!
ściskam mocno! Alicja
1 komentarz