Słodkie wypieki ze strączków

wypróbuj koniecznie!

Kto by pomyślał, żeby do słodkiego ciasta dawać warzywa. A co dopiero fasolę lub ciecierzycę! Jak się okazuje, ciasto nie musi być wcale bombą kaloryczną z kostki masła i szklanki cukru. Co więcej, do wypieków możemy dodać wiele wartościowych składników. A takimi zdecydowanie są strączki. Przekonaj się, jak proste do upieczenia jest ciasto z fasoli!

Na pewno nie jedna z Was obawia się smaku. No bo jak to, ciasto z fasoli? Analizując kilkaset dzienniczków żywieniowych rzadko kiedy spotykałam tam ciecierzycę, soczewicę lub fasolę. A warto to zmienić. Prozdrowotne właściwości suchych nasion roślin strączkowych to temat na osobny wpis.

Jednak zdecydowanie warto włączyć je do swoich jadłospisów. W krajach Unii Europejskiej jemy niecałe 3kg strączków rocznie (na osobę). Natomiast w Ameryce Południowej i Afryce ich roczne spożycie jest na poziomie 10-11kg na jednego mieszkańca. Jeżeli nie po drodze Ci jednak z meksykańskim burrito, albo falafelem, to spróbuj naszych domowych hitów. Czekoladowe ciasto z fasoli, ciasteczka z ciecierzycy i muffinki z czerwoną soczewicą są świetną i zdrową alternatywą do tradycyjnych ciężkich wypieków. Jeżeli nie zdradzisz domownikom jakie składniki są w środku, to gwarantuje Ci – nikt się nie domyśli.

Czekoladowe ciasto z fasoli

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany – najlepiej aby były bardzo dojrzałe
  • 3 jajka – najlepiej aby były w temperaturze pokojowej
  • 1 garść suszonych daktyli 
  • 4 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
 
Wykonanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Daktyle zalać wrzątkiem i poczekać, aż spęcznieją.
  3. Fasolę odsączyć i przepłukać wodą z kranu.
  4. Do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki i miksować na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka.
  5. Wylać na blaszkę 20cm x 30cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Ciasto z fasoli piec w piekarniku około 50 minut.
ciasto z fasoli

Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej 
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 
Wykonanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) zmiksować blenderem na jednolitą masę. Pod koniec dodać rodzynki. 
  3. Formować okrągłe ciasteczka i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec około 10-15 minut.
ciasteczka z ciecierzycy

Słodkie muffinki owsiane z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 150g czerwonej soczewicy 
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (pamiętaj, że możesz też wykorzystać ją do Naleśników z różnych mąk)
  • 1 mały jogurt naturalny 
  • 1/4 szklanki miodu 
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/2 szklanki dowolnych posiekanych orzechów
  • 1 garść żurawiny 
 
Wykonanie:
  1. Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. 
  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  3. Ugotowaną i zimną soczewicę zmiksować z jajkami. 
  4. Dodać resztę składników (oprócz orzechów i żurawiny) i zmiksować tylko do momentu połączenia się składników. 
  5. Pod koniec dodać żurawinę i orzechy. 
  6. Masę przelać do foremek silikonowych i piec w piekarniku o 20 – 25 minut. 
ciasto z fasoli

Ten rodzaj wypieków sprawdzi się idealnie praktycznie o każdej porze dnia. Przygotowane muffiny możemy wykorzystać na szybkie śniadanie (jeżeli chcesz poznać inne propozycje szybkich śniadań w biegu to zapraszam Cię na wpis: 10 pomysłów na szybkie śniadania w biegu). Ciasteczka z ciecierzycy wyśmienicie pasują do południowej kawy, a ciasto z fasoli będzie idealnym podwieczorkiem.  

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

poznaj mnie bliżej

na pewno mamy wiele wspólnego!

mgr
alicja golonka

Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.

Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.

Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.

Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.

Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!

ściskam mocno! Alicja

Scroll to Top