Obiady z jednej blaszki – 4 przepisy na tanie gotowanie

Udostępnij:
Udostępnij:
obiady z jednej blaszki

Praktyczne przepisy na szybkie obiady z piekarnika

Uwielbiam piec „eksperymentalne” wypieki, obiady i posiłki na kolacje. Dzięki piekarnikowi robimy coś z niczego, a moje dziewczyny potrafią zajadać się każdą formą pieczonych warzyw, serio! Dlatego dzisiaj podrzucam Wam kilka prostych inspiracji na obiady z jednej blaszki, które szybko przygotujesz w piekarniku.Co istotne, obiady z jednej blaszki to świetny sposób na tanie obiady, które pozwalają zaoszczędzić na jedzeniu. Bo do takich dań możecie wykorzystać tak naprawdę wszystko, co macie w lodówce, także resztki z poprzednich obiadów. Ogranicza Was tylko wyobraźnia! 

Czy ty też nie wyobrażasz sobie życia bez piekarnika?

Moje top 3 niezbędnych sprzętów w domu to:

  1. Kurczak w pesto, z cukinią i ziemniakami

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 opakowanie pesto,
  • 2 cukinie,
  • 10 ziemniaków,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka tymianku.

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Kurczaka posmaruj pesto i wyłóż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę, polej oliwą i posyp tymiankiem. Warzywa rozłóż naokoło mięsa i piecz przez 25 minut w 180°C.

  1. Tofu z gnocchi w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu,
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie gnocchi,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka bazyli.

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Tofu pokrój w kostkę. W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidorki koktajlowe, gnocchi i tofu, całość polej oliwą z oliwek, posyp bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Piecz przez około 20 minut w 180°C. Podawaj z kaszą, ryżem lub makaronem. Danie możesz posypać parmezanem i natką pietruszki.

 

  1. Łosoś z brokułem i batatem

Składniki:

  • 500 g łososia,
  • 1 główka brokuła (nie wyrzucaj trzonka, możesz przygotować z niego wiele rzeczy),
  • 3 bataty,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Łososia pokrój na mniejsze porcje, polej sokiem z cytryny i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brokuła podziel na mniejsze różyczki, polej oliwą i połóż obok łososia. Bataty obierz, pokrój w słupki, polej oliwą, posyp oregano i przełóż na blaszkę. Piecz przez około 20 minut w 180°C, a ostatnie 5 minut w 200°C. Możesz podać to danie z sosem czosnkowym, jogurtem, sezamem, natką pietruszki czy koperkiem.

  1. Tofu w sosie sojowym z czerwoną cebulką i papryką

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka słodzidła,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Paprykę i tofu pokrój w kostkę, cebulę w pióra, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Sos sojowy, oliwę z oliwek, czosnek oraz słodzidło wymieszaj ze sobą, a powstałym sosem polej warzywa. Piecz przez około 20 minut w 180°C. Podawaj z ryżem, kaszą, natką pietruszki, orzechami, sezamem.

Który przepis przypadł Ci do gustu najbardziej? A może masz swoje pewniaczki jednoblaszkowe, które uwielbia Twoja rodzina? Podziel się w komentarzu. ☺

A jeśli chcesz wiecej przepisów tego typu, znajdziesz je w moim e-booku Obiady z jednej blaszki. KLIK 

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

Zapisz się do

Kuklettera

Dołącz do ponad +8000 mam, które co piątek czekają na Kuklettera!

Pokaże Ci, nie tylko jak przygotowywać szybkie, proste i zdrowe posiłki, ale przede wszystkim – jak odzyskać spokój i radość z gotowania.

Spis treści

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

Co czytasz jako następne?
przepisy do gotowania z dziećmi
Przepisy do gotowania z dziećmi

Myśl o gotowaniu z dziećmi może przysporzyć o zawrót głowy. Ciągłe pilnowanie pociechy, żeby nie nabrudziła i nie zrobiła sobie krzywdy, przy jednoczesnym sprawdzaniu kolejnych kroków przepisu, by na koniec potrawa była jadalna, może wydawać się niemożliwe.  Zdaję sobie z

czytaj więcej »
Jak wspierać mamy w trudnościach
Jak wspierać mamy w codziennych trudnościach?

Jak wspierać mamy w codziennych trudnościach? Dzisiejszy artykuł to krótki, ale dający do myślenia tekst, który możesz udostępnić bliskim – rodzinie, znajomym, partnerowi. Dzięki temu mogą lepiej zrozumieć, co oznacza być mamą i jakie wyzwania to niesie. Bo choć nie

czytaj więcej »
Scroll to Top