Obiady z jednej blaszki – 4 przepisy na tanie gotowanie
Poprzedni artykułCo można zrobić z brokuła? Pomysły na oszczędzanie na jedzeniu.
Następny artykuł 4 pomysły na sałatki na babski wieczór


Uwielbiam piec „eksperymentalne” wypieki, obiady i posiłki na kolacje. Dzięki piekarnikowi robimy coś z niczego, a moje dziewczyny potrafią zajadać się każdą formą pieczonych warzyw, serio! Dlatego dzisiaj podrzucam Wam kilka prostych inspiracji na obiady z jednej blaszki, które szybko przygotujesz w piekarniku.Co istotne, obiady z jednej blaszki to świetny sposób na tanie obiady, które pozwalają zaoszczędzić na jedzeniu. Bo do takich dań możecie wykorzystać tak naprawdę wszystko, co macie w lodówce, także resztki z poprzednich obiadów. Ogranicza Was tylko wyobraźnia!
Czy ty też nie wyobrażasz sobie życia bez piekarnika?
Moje top 3 niezbędnych sprzętów w domu to:
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Kurczaka posmaruj pesto i wyłóż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę, polej oliwą i posyp tymiankiem. Warzywa rozłóż naokoło mięsa i piecz przez 25 minut w 180°C.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Tofu pokrój w kostkę. W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidorki koktajlowe, gnocchi i tofu, całość polej oliwą z oliwek, posyp bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Piecz przez około 20 minut w 180°C. Podawaj z kaszą, ryżem lub makaronem. Danie możesz posypać parmezanem i natką pietruszki.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Łososia pokrój na mniejsze porcje, polej sokiem z cytryny i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brokuła podziel na mniejsze różyczki, polej oliwą i połóż obok łososia. Bataty obierz, pokrój w słupki, polej oliwą, posyp oregano i przełóż na blaszkę. Piecz przez około 20 minut w 180°C, a ostatnie 5 minut w 200°C. Możesz podać to danie z sosem czosnkowym, jogurtem, sezamem, natką pietruszki czy koperkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Paprykę i tofu pokrój w kostkę, cebulę w pióra, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Sos sojowy, oliwę z oliwek, czosnek oraz słodzidło wymieszaj ze sobą, a powstałym sosem polej warzywa. Piecz przez około 20 minut w 180°C. Podawaj z ryżem, kaszą, natką pietruszki, orzechami, sezamem.
Który przepis przypadł Ci do gustu najbardziej? A może masz swoje pewniaczki jednoblaszkowe, które uwielbia Twoja rodzina? Podziel się w komentarzu. ☺
A jeśli chcesz wiecej przepisów tego typu, znajdziesz je w moim e-booku Obiady z jednej blaszki. KLIK ☺