Praktyczne przepisy na szybkie obiady z piekarnika
Uwielbiam piec „eksperymentalne” wypieki, obiady i posiłki na kolacje. Dzięki piekarnikowi robimy coś z niczego, a moje dziewczyny potrafią zajadać się każdą formą pieczonych warzyw, serio! Dlatego dzisiaj podrzucam Wam kilka prostych inspiracji na obiady z jednej blaszki, które szybko przygotujesz w piekarniku.Co istotne, obiady z jednej blaszki to świetny sposób na tanie obiady, które pozwalają zaoszczędzić na jedzeniu. Bo do takich dań możecie wykorzystać tak naprawdę wszystko, co macie w lodówce, także resztki z poprzednich obiadów. Ogranicza Was tylko wyobraźnia!
Czy ty też nie wyobrażasz sobie życia bez piekarnika?
Moje top 3 niezbędnych sprzętów w domu to:
- zmywarka,
- samodzielnie ogarniający odkurzacz,
- piekarnik! ☺ (pst! TU znajdziesz E-book, a w nim przepisy na obiady z jednej blaszki 🙂

Kurczak w pesto, z cukinią i ziemniakami
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 opakowanie pesto,
- 2 cukinie,
- 10 ziemniaków,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka tymianku.
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Kurczaka posmaruj pesto i wyłóż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę, polej oliwą i posyp tymiankiem. Warzywa rozłóż naokoło mięsa i piecz przez 25 minut w 180°C.
Tofu z gnocchi w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 opakowanie tofu,
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie gnocchi,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka bazyli.
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Tofu pokrój w kostkę. W naczyniu żaroodpornym ułóż pomidorki koktajlowe, gnocchi i tofu, całość polej oliwą z oliwek, posyp bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Piecz przez około 20 minut w 180°C. Podawaj z kaszą, ryżem lub makaronem. Danie możesz posypać parmezanem i natką pietruszki.



Łosoś z brokułem i batatem
Składniki:
- 500 g łososia,
- 1 główka brokuła (nie wyrzucaj trzonka, możesz przygotować z niego wiele rzeczy),
- 3 bataty,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka oregano,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Łososia pokrój na mniejsze porcje, polej sokiem z cytryny i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brokuła podziel na mniejsze różyczki, polej oliwą i połóż obok łososia. Bataty obierz, pokrój w słupki, polej oliwą, posyp oregano i przełóż na blaszkę. Piecz przez około 20 minut w 180°C, a ostatnie 5 minut w 200°C. Możesz podać to danie z sosem czosnkowym, jogurtem, sezamem, natką pietruszki czy koperkiem.
Tofu w sosie sojowym z czerwoną cebulką i papryką
Składniki:
- 1 opakowanie tofu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka słodzidła,
- 1 czerwona cebula,
- 2 papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Paprykę i tofu pokrój w kostkę, cebulę w pióra, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Sos sojowy, oliwę z oliwek, czosnek oraz słodzidło wymieszaj ze sobą, a powstałym sosem polej warzywa. Piecz przez około 20 minut w 180°C. Podawaj z ryżem, kaszą, natką pietruszki, orzechami, sezamem.
Który przepis przypadł Ci do gustu najbardziej? A może masz swoje pewniaczki jednoblaszkowe, które uwielbia Twoja rodzina? Podziel się w komentarzu. ☺
A jeśli chcesz wiecej przepisów tego typu, znajdziesz je w moim e-booku Obiady z jednej blaszki. KLIK ☺
POBIERZ ZA 0 ZŁ!

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁