dietetykgolonka.pl
  • Blog
    • Planuję
    • Gotuję
    • Nie marnuję
    • Żywienie dzieci
    • Macierzyństwo
  • Sklep
  • Instagram
  • O mnie
  • Moje konto
  • Panel kursowy
  • Pobierz bezpłatnego e-booka
20 lipca 2022 przez dietetykgolonka

7 pomysłów na trzyskładnikowe pasty do chleba

7 pomysłów na trzyskładnikowe pasty do chleba
20 lipca 2022 przez dietetykgolonka

7 pomysłów na trzyskładnikowe pasty do chleba

Dziś łapcie kilka inspiracji ułatwiających przetrwanie śniadań i kolacji. Bo przecież kanapki zawsze są spoko. Nawet na obiad. 🙂

Za co uwielbiam pasty kanapkowe?

  • szybkość,
  • prostotę,
  • ogromną ilość wartości odżywczych,
  • dobre tłuszcze, które mogę podać na zimno,
  • produkty, które zawsze mam w swojej lodówce/ spiżarni, dlatego nic nie wyrzucam, co pozwala mi zaoszczędzić na jedzeniu,
  • możliwość banalnie prostego urozmaicenia,
  • za to, że dzieci na ogół je lubią. 🙂

Ile czasu zajmie przygotowanie takiej pasty?

Prawie każda pasta do chleba jest prosta do wykonania i szybko się je przyrządza. Przygotowanie większości z nich zajmie Ci kilka minut, wyjątkiem są te, które wymagają pieczenia warzyw (chociaż bez problemu możesz zrobić je wcześniej).

Jak przygotowywać pasty do chleba?

Pamiętaj, że podane przepisy są totalną podstawą, ale zachęcam Cię to eksperymentowania. Do większości past doskonale będą pasowały czosnek lub cebula. Jako wykończenie świetnie nadadzą się świeże zioła, np. nać pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia, cebulka dymka.

Jeśli chodzi o przyprawy, to tutaj również pełna dowolność: słodka, ostra lub wędzona papryka, curry, tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszone pomidory z czosnkiem, kurkuma, sok z cytryny, musztarda, sos sojowy.

Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia (no i preferencje smakowe :)).

Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju spod suszonych pomidorów).

Przygotowanie:

Fasolę wraz z oliwą zmiksuj na gładką masę. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pastą.

Słodka pasta z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 10 daktyli,
  • 2 łyżeczki kakao.

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Ciecierzycę odcedź z wody (ale jej nie wylewaj, możesz ją wykorzystać do wielu rzeczy) i zmiksuj wraz z odcedzonymi daktylami oraz kakao na gładką pastę.

Zobacz, co można zrobić z aquafaby, czyli wody spod ciecierzycy.

Pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszku lub ½ opakowania mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ kostki sera feta.

Przygotowanie:

Groszek odcedź z zalewy lub rozmroź. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.

Twarogowa pasta z buraka

Składniki:

  • ½ opakowania sera twarogowego,
  • 1 pieczony burak,
  • garść słonecznika.

Przygotowanie:

Buraka upiecz w folii (35 minut, 180°C) lub ugotuj na parze. Twaróg i buraka zmiksuj na gładką pastę. Słonecznik upraż na suchej patelni i wymieszaj z pastą.

Zobacz jak długo trzeba piec warzywa.

Jajeczna pasta z pieczoną papryką

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 pieczone papryki,
  • garść pestek dyni.

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Paprykę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku (20 minut, 180°C) lub ugotuj na parze. Z papryki zdejmij skórę i rozgnieć ją widelcem. Ugotowane jajka posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Pasta z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 korniszon.

Przygotowanie:

Ciecierzycę zmiksuj wraz z koncentratem. Korniszona pokrój w małą kostkę i wymieszaj z powstałą pastą.

Pasta z awokado

Składniki:

  • 1 awokado,
  • ½ opakowania sera twarogowego,
  • 1 szalotka.

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Szalotkę posiekaj. Awokado i twaróg rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z szalotką.

Pasta śniadaniowa

Jak poprawić konsystencję pasty do chleba?

Jeśli pasta wyszła zbyt gęsta, to wystarczy, że dodasz do niej nieco tłuszczu roślinnego. Może to być klasyczna oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, ale również bardzo zdrowy olej lniany. Takie pasty są doskonałe, aby dodać tłuszcze, których nie można poddawać obróbce cieplnej. Zawierają one korzystne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3 i 6, jednak część z nich podczas obróbki ulega niechcianym przemianom. To sprawia, że często z nich rezygnujemy, a przecież są dla naszego zdrowia tak ważne! Dlatego zachęcam Cię do przetestowania takich olejów właśnie podczas przygotowywania pasty. Wystarczy stopniowo dodawać po łyżeczce i wymieszać pastę, a jej konsystencja będzie na pewno lepsza.

Jeśli pasta zawiera już w swoim składzie trochę tłuszczu z produktów (np. awokado, feta, tłusty twaróg, nasiona i orzechy), to można jej konsystencję poprawić wodą. Wystarczy wymieszać pastę z łyżeczką wody (lub ewentualnie dodawać jej stopniowo więcej).

Konsystencja pasty zależna jest również od długości blendowania. Niektóre produkty potrzebują więcej czasu i obecności wody, za to inne miksują się błyskawicznie. Jeśli mimo to pasta nie posiada idealnej konsystencji, być może Twoja maszyna posiada za małą moc.

A jeśli chcesz całkowicie zmienić konsystencję pasty (w ramach urozmaicenia, więcej o tym możesz przeczytać tutaj), to składniki możesz podać w różnych formach: zmiksować na gładką masę lub taką z grudkami, zetrzeć na tarce o grubych oczkach czy pokroić w kostkę.

Która jest Twoją ulubioną? A może masz innego pewniaka, którego uwielbia Twoja rodzina? Daj znać, chętnie przetestuje! 🙂

obiady w 20 minut
Poprzedni artykuł15 sposobów jak oszczędzić na jedzeniu 300 zł miesięcznie.Planowanie posiłkówNastępny artykuł 5 pomysłów na rodzinne wspólne posiłkiwspólne posiłki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne

Jak szybko ugotować obiad?3 comments
10 pomysłów na szybkie śniadania w biegu2 comments
Wszystko co musisz wiedzieć o naleśnikach1 comment
3 szybkie przepisy na ciasta ze STRĄCZKAMI!1 comment
Gotowy plan posiłków naszej rodziny1 comment

Polub mnie na FB

Śledź mnie na Insta

dietetyk_golonka

dietetyk_golonka
🍌Przepis tylko z 5 składników! 🍌 ➡️Sk 🍌Przepis tylko z 5 składników! 🍌

➡️Składniki:
3 banany 
3 jajka
1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masła orzechowe

➡️Jak zrobić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Banany rozgnieść widelcem albo zmiksować blenderem. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz dać kilka łyżek masła orzechowe. Rozprowadzić patyczkiem. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. 

➡️A jakie masła orzechowe użyłam do chlebka?
Z @pasieki_sadowskich . I muszę Wam coś powiedzieć… jadłam MNÓSTWO orzechowych smarowideł, serio! Ale te z @pasieki_sadowskich wygrywają wszystko! 🤩 Naszym numerem jeden jest masło malinowe (skład: orzechy, miód, lioflizowane maliny)! Już niedługo wypróbujemy je w domowych lodach bananowych. Chcesz przepis?

✍️I podpowiedz mi – jaki najczęściej modyfikujesz klasyczny chlebek bananowy? Dodajesz do niego coś jeszcze? Rodzynki 😜? Orzechy? ✍️
___
Post powstał w ramach współpracy z @pasieki_sadowskich 
#macierzyństwo #mama #dziecko #rodzicielstwo #gotowanie #gotowanielove #szybkoikreatywnie #gotowaniadladzieci #zdrowedzieci #zdrowejedzenie #wypieki
#ciastka #domowewypieki #desery #zdrowewypieki #banany #chlebekbananowy #masłoorzechowe #szybkiegotowanie #szybkipomysł #szybkaprzekąska #szybkieinspiracje #miód #zdrowesłodkości #zdrowesłodycze #pyszne #przekąska #szybkaprzekąska #neofobia #niejadek
TU PRZEPIS:⬇️ Składniki: 8 jajek Garść ś TU PRZEPIS:⬇️

Składniki: 
8 jajek
Garść świeżego szpinaku 
Pół cukinii
Łosoś wędzony
4 łyżki mascarpone 

Jak zrobić?
Tak jak w rolce 🤩. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Chcesz więcej ekspresowych przepisów dla całej rodziny?

🫶Obserwuj @dietetyk_golonka
🫶Obserwuj @dietetyk_golonka
🫶Obserwuj @dietetyk_golonka
___
#przepisydladzieci #zapiekanka #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #łosoś #śniadanie #szybkieśniadanie #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #pomysłna #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
W ciągu pierwszych siedmiu lat dzieci intensywnie W ciągu pierwszych siedmiu lat dzieci intensywnie kształtują swoje upodobania smakowe. Zwykle wszystkie doświadczenia zdobyte w tym okresie mają wpływ na ich nawyki żywieniowe w dorosłym życiu.

W tych pierwszych latach życia to my, rodzice budujemy  doświadczenia, które będą fundamentami relacji z jedzeniem w wieku dorosłym. W późniejszych latach repertuar żywieniowy znowu wywraca się do góry nogami, bo spory wpływ na wyroby naszych dzieci mają rówieśnicy. 

Jednak później znowu przychodzi czas, kiedy nasze dziecko będzie dokonywało wyborów żywieniowych głównie na podstawie doświadczeń z dzieciństwa. 

I uwierzmy w to, że nasze dziecko jest kompetentne do jedzenia i to ono wie najlepiej co mu smakuje, a co nie. 

A jak w małymi krokami i w przyjaznej atmosferze poszerzać repertuar żywieniowy naszych maluchów?

Świetnie sprawdzi się do tego „Książeczka do gotowania” od @pomelodycom , która połączona jest z muzyczną aplikacją!

Sprawdź szczegóły w sklepie @Pomelody i z kodem ALICJA15 łap rabat -15% na wszystko!

I łap 5 sposobów jak małymi krokami poszerzać repertuar maluchów! A może jakiś już wykorzystujesz? 
____
REKLAMA

#przepisydladzieci #zdrowedziecko #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #jedzonkodladzieci #jedzonkodlatychmaluchów #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #jedzonko #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
❤️Pytałam ostatnio na stories pytałam o pewn ❤️Pytałam ostatnio na stories pytałam o pewniaki Waszych maluchów. A oto najbardziej zaskakujące odpowiedzi!

Kasza bulgur z ogórkiem 
Łosoś w miso
Makaron ze szpinakiem, ale tylko na świeżo, odgrzany już nie
Pierogi z gładką konsystencją
Rosół babci (absolutnie nie mój)
Zupy z warzywami w kostkę, nie tarka
Śledzik
Krewetki
Grochówka

❤️No złota 10 to wciąż, niezmiennie, od zawsze:
Suchy makaron
Sucha bułka
Banany
Nugettsy
Rosół
Zupa pomidorowa
Naleśniki i placki
Ziemniaki
Parówki
Jajecznica

❤️I jakiś odpowiedzi jeszcze było sporo?
„Pewniak dziś, nie jest pewniakiem jutro.”
„Ostatnio to co było pewniakiem, już jest ble.”
„Aktualnie gardzi wszystkim, nawet niedawnymi pewniakami.”
„Nie ma.”
„Nie ma już pewniaków. Teraz coś jest pyyycha a nagle nie chcę tego.”

❤️Łap teraz w ramach inspiracji 10 wskazówek na łatwe modyfikacje makaronowego pewniaka. 

❤️Byłaś przygotowana na taki rollercoaster w żywieniu swoich dzieci? 
____
#przepisydladzieci #zdrowedziecko #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #jedzonkodladzieci #jedzonkodlatychmaluchów #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #jedzonko #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
❤️Czy wiesz, że stopniowe wprowadzanie innych ❤️Czy wiesz, że stopniowe wprowadzanie innych konsystencji i dodatków do pewniaków może pomóc dziecku zaakceptować nowe produkty i poszerzyć repertuar żywieniowy? 

❤️Małe kroki mogą naprawdę dużo zmienić! 

❤️Jak mogą wyglądać takie małe kroki w ulubionych daniach dzieci? 

❤️Frytki
Popularne frytki można zamienić na pieczone na blaszce albo zaproponować obok frytki z innych warzyw, takich jak bataty, buraki, marchewki. 

❤️Makaron z sosem pomidorowym
Pokombinuj z kształtem makaronu, zaproponuj makaron z innej mąki, wymieszaj mięso pół na pół z ciecierzycą, tofu, dodaj więcej warzyw, a mniej mięsa. 

❤️Parówki 
Mogą być świetnym łącznikiem do próbowania różnych warzyw. Dlatego wykorzystaj to i serwując ulubione parówy połóż obok pokrojone warzywa. Oprócz keczupu możesz również zaproponować sos czosnkowy na bazie twarożku. 

❤️Naleśniki
Wykorzystaj inną mąkę, spróbuj zrobić naleśniki z niepalonej kaszy gryczanej (znasz przepis?), „pokoloruj” naleśniki szpinakiem, sokiem z buraka.

❤️Pierogi
Podobnie jak parówki – mogą być pomostem do warzyw. Aby dodać im więcej wartości odżywczych, możesz skropić je oliwą, olejem lnianym. 

❤️Zupa pomidorowa
Zamiast ryżu, zaproponuj kaszę jaglaną, obok postaw różne dodatki, takie jak parmezan, natka pietruszki, pestki słonecznika. Do zupy możesz dodać odrobinę czerwonej soczewicy.

❤️Nugetsy i paluszki rybne
Opanieruj je w mące z ciecierzycy, płatkach, zamiast mięsnych naggetsów, spróbuj zrobić nuggetsy z kalafiora, a jako dodatki zaproponuj różnorodne warzywa. 

I koniecznie zapisz sobie ten post, aby Ci się nie zgubił!
___
#przepisydladzieci #zdrowedziecko #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #jedzonkodladzieci #jedzonkodlatychmaluchów #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #jedzonko #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
NIE MOW TEGO, JEŚLI CHCESZ BUDOWAĆ DOBRĄ RELACJ NIE MOW TEGO, JEŚLI CHCESZ BUDOWAĆ DOBRĄ RELACJĘ Z CIAŁEM U DZIECI

❤️Uważasz ten post za ważny? Udostępnij go. 

❤️Dzieci patrzą na siebie przez nasz pryzmat. Każdego dnia wybucha mi głowa od tego, jaka ogromna odpowiedzialność leży w nas, rodzicach. Zapewnienie snu, jedzenia, bezpieczeństwa – wiadomo. Jednak to, jak olbrzymi mamy wpływ na budowanie poczucia własnej wartości u naszych dzieci, jest w moich oczach zbyt często pomijane. 

❤️I jestem totalnie wściekła, że o odpowiedzialności za zdrowie psychiczne naszych dzieci nie mówi się tak samo głośno, jak o „złym wpływie cukru”, „dodatkach do żywności” i „zabójczych fast foodach”. Zgadzasz się?

❤️I tak jak pisałam wcześniej – dzieci patrzą na siebie przez nasz pryzmat. Więc jeśli widzą z naszej strony brak szacunku do swojego ciała, to jak mają zbudować dobrą relację z samym sobą?

❤️Dlatego zwróć uwagę co mówisz o swoim ciele. Jak się do niego zwracasz. Nie patrz na swoje ciało przez pryzmat stereotypów i tego, co widzisz w social mediach. To, jak wyglądasz, nie definiuje Twojej wartości jako osoby. Nie porównuj się i przestań obserwować osoby, które wpędzają Cię w kompleksy. To długa droga, ale warto. 

✍️Chcesz coś dodać od siebie?✍️✍️✍️
___
#mama #rodzicielstwo #dziecko #matkapolka #macierzyństwo #rodzina #wychowaniemoc #dzieciaki #maluch #miłośćmatczyne #mamawszystko #zycierodziny #szczesliwedziecko #wychowaniebezprzemocy #zdrowewychowanie #macierzynstwowakcji #wsparciemamy #dzieckowdomu #radoscdziecka #zdrowezycie #relacjazcialem #dietetyka #zdrowecialo #wychowanie #dzieci #rodzice #psychologia #zdrowiepsychiczne #kulturadiety #cialo
Obserwuj mnie na Insta

Widget Pinterest

dietetykgolonka.pl | Polityka prywatności
| Regulamin sklepu

Koszyk

Wstaw/edytuj odnośnik

Wpisz docelowy adres URL

Lub dodaj odnośnik do istniejącej treści

    Nie wprowadzono kryteriów wyszukiwania. Wyświetlane są najnowsze pozycje. Wyszukaj elementy lub użyj klawiszy strzałek w górę i w dół, aby je wybrać.