7 pomysłów na trzyskładnikowe pasty do chleba
Poprzedni artykuł15 sposobów jak oszczędzić na jedzeniu 300 zł miesięcznie.
Następny artykuł 5 pomysłów na rodzinne wspólne posiłki


Dziś łapcie kilka inspiracji ułatwiających przetrwanie śniadań i kolacji. Bo przecież kanapki zawsze są spoko. Nawet na obiad. 🙂
Prawie każda pasta do chleba jest prosta do wykonania i szybko się je przyrządza. Przygotowanie większości z nich zajmie Ci kilka minut, wyjątkiem są te, które wymagają pieczenia warzyw (chociaż bez problemu możesz zrobić je wcześniej).
Pamiętaj, że podane przepisy są totalną podstawą, ale zachęcam Cię to eksperymentowania. Do większości past doskonale będą pasowały czosnek lub cebula. Jako wykończenie świetnie nadadzą się świeże zioła, np. nać pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia, cebulka dymka.
Jeśli chodzi o przyprawy, to tutaj również pełna dowolność: słodka, ostra lub wędzona papryka, curry, tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszone pomidory z czosnkiem, kurkuma, sok z cytryny, musztarda, sos sojowy.
Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia (no i preferencje smakowe :)).
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolę wraz z oliwą zmiksuj na gładką masę. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pastą.
Składniki:
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Ciecierzycę odcedź z wody (ale jej nie wylewaj, możesz ją wykorzystać do wielu rzeczy) i zmiksuj wraz z odcedzonymi daktylami oraz kakao na gładką pastę.
Składniki:
Przygotowanie:
Groszek odcedź z zalewy lub rozmroź. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
Przygotowanie:
Buraka upiecz w folii (35 minut, 180°C) lub ugotuj na parze. Twaróg i buraka zmiksuj na gładką pastę. Słonecznik upraż na suchej patelni i wymieszaj z pastą.
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Paprykę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku (20 minut, 180°C) lub ugotuj na parze. Z papryki zdejmij skórę i rozgnieć ją widelcem. Ugotowane jajka posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Składniki:
Przygotowanie:
Ciecierzycę zmiksuj wraz z koncentratem. Korniszona pokrój w małą kostkę i wymieszaj z powstałą pastą.
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Szalotkę posiekaj. Awokado i twaróg rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z szalotką.
Jeśli pasta wyszła zbyt gęsta, to wystarczy, że dodasz do niej nieco tłuszczu roślinnego. Może to być klasyczna oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, ale również bardzo zdrowy olej lniany. Takie pasty są doskonałe, aby dodać tłuszcze, których nie można poddawać obróbce cieplnej. Zawierają one korzystne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3 i 6, jednak część z nich podczas obróbki ulega niechcianym przemianom. To sprawia, że często z nich rezygnujemy, a przecież są dla naszego zdrowia tak ważne! Dlatego zachęcam Cię do przetestowania takich olejów właśnie podczas przygotowywania pasty. Wystarczy stopniowo dodawać po łyżeczce i wymieszać pastę, a jej konsystencja będzie na pewno lepsza.
Jeśli pasta zawiera już w swoim składzie trochę tłuszczu z produktów (np. awokado, feta, tłusty twaróg, nasiona i orzechy), to można jej konsystencję poprawić wodą. Wystarczy wymieszać pastę z łyżeczką wody (lub ewentualnie dodawać jej stopniowo więcej).
Konsystencja pasty zależna jest również od długości blendowania. Niektóre produkty potrzebują więcej czasu i obecności wody, za to inne miksują się błyskawicznie. Jeśli mimo to pasta nie posiada idealnej konsystencji, być może Twoja maszyna posiada za małą moc.
A jeśli chcesz całkowicie zmienić konsystencję pasty (w ramach urozmaicenia, więcej o tym możesz przeczytać tutaj), to składniki możesz podać w różnych formach: zmiksować na gładką masę lub taką z grudkami, zetrzeć na tarce o grubych oczkach czy pokroić w kostkę.
Która jest Twoją ulubioną? A może masz innego pewniaka, którego uwielbia Twoja rodzina? Daj znać, chętnie przetestuje! 🙂