Poznaj 10 gotowców
z dobrym składem
które daję swojej rodzinie
Pewnie nie jedna z Was ma wyobrażenie, że jako mama dietetyk serwuję swojej rodzinie tylko zdrowe, nieprzetworzone produkty gotowe. A z nich czaruję idealnie zbilansowane posiłki. No niestety, ale tak nie jest! Przy dwójce dzieci, pracy i obowiązkach domowych jest to według mnie niemożliwe, aby wybierać zawsze nieprzetworzone jedzenie. Chyba że, wolisz w każdy wieczór szykować pomidory na sos, lepić pierogi i gotować buraki. Podziwiam w 100 procentach. Ja wieczorami wybieram serial, książkę i lampkę wina. Więc tak, mama dietetyk też posiłkuje się czasem gotowcami. Jednak nie wrzucam do koszyka przypadkowych produktów – wybieram gotowce z dobrym składem. Odkąd pamiętam mam nawyk czytania etykiet. Tym sposobem wyłapuję smaczne gotowce jedzenie z dobrym składem. I dziś chciałabym się z Tobą nimi podzielić.
1. Puszkowane nasiona roślin strączkowych – gotowce z dobrym składem
Czasami zapominam. Przy karmieniu piersią wydaje mi się, że zapominam jeszcze częściej. Dlatego w takich momentach, kiedy zapomnę namoczyć np. ciecierzycę, ratują mnie strączki z puszki.
- Ciecierzyca – w Biedronce i w Lidlu są dostępne też wersje w szklanych słoikach
- Fasola czerwona
- Fasola biała
Te trzy praktycznie zawsze mam w kuchni. Jestem w stanie przygotować z nich wiele dań. Czerwona fasola i ciecierzyca świetnie sprawdzą się nawet w słodkich wypiekach (chcesz poznać sprawdzne przepisy na słodycze ze strączków? Sprawdź wpis Słodkie wypieki ze strączkami). A z białej fasoli raz dwa można przygotować np. wegański smalec.
2. Puszkowane pomidory
Kocham pomidory. Pod każdą postacią. Oczywiście wolę te świeże, jednak w sezonie jesienno zimowym często sięgam po te z puszki. Sprawdzają się idealnie jako baza do szybkich posiłków. Gdy zależy nam na intensywnym smaku, np. w sosie na pizzę, to wybieramy niezastąpione włoskie pomidory, z małą ilością wody i pestek, czyli Pomidory San Marzano. Musicie je koniecznie spróbować (dostępne np. w Carrefour).
3. Mrożonki warzywne na zupy
Zupy pojawiły się u nas w menu dopiero od momentu rozszerzania diety H. Wcześniej ich gotowanie wydawało mi się niezwykle skomplikowane i czasochłonne. No może poza kremami – te sporadycznie gościły na naszych talerzach i były czymś w rodzaju zupy recyklingowej. Teraz rzadko kiedy nie ma u nas zupy na obiad. Zupa jarzynowa z różnych warzyw gości na naszym stole prawie codziennie. A to dzięki temu, że czasem gotuję zupę z mrożonek. Jednak wybieram je świadomie. Odrzucam te, które w składzie mają olej palmowy (kwestie etyczne), jajka w proszku, aromaty, różnego rodzaju gumy (guar i ksantanową). Co więcej, kiedy nie mam czasu to pojawia się u nas rosół gotowany na mrożonej włoszczyźnie. Poznajcie naszych faworytów.
4. Parówki z dobrym składem
O tym, czy parówki są zdrowe można pisać epopeje. Tak, czasem jemy parówki. Chociaż moje dietetyczne serce krwawi, jak widzę z jakim tempem znikają one z talerzy. Aby trochę zmniejszyć swoje wyrzuty sumienia, zawsze serwuję do nich górę różnorodnych warzyw. Jeżeli chodzi o parówki, to tutaj jestem bezwzględna. Wybieram tylko te z IDEALNYM składem. Które parówki są najzdrowsze?
- SOKOLIKI – mięso 90% (w tym: mięso z kurczaka 85%, mięso cielęce 5%), skrobia ziemniaczana, sól, aromaty, przyprawy, ekstrakty przypraw
PARÓWKI Z SZYNKI PURE – mięso z indyka 93%, woda, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, glukoza
PARÓWKI GOOD VALLEY – mięso wieprzowe (do wyprodukowania 100 g produktu zużyto 100 g mięsa wieprzowego), sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, aromaty, susz z aceroli (owoców Malpigii granatolistnej)
PARÓWKI TARCZYŃSKI – mięso z szynki wieprzowej, sól, przyprawy, susz z aceroli (owoców Malpigii granatolistnej), aromaty naturalne
5.Jogurty smakowe Pure
Wiadomo, jogurt naturalny plus owoce to najlepszy wybór. Jednak czasem, aby było szybciej, decydujemy się na jogurty smakowe. Jakiś czas temu w Biedronce pojawiła się linia Pure. I jestem pod dużym wrażeniem, że producenci odchodzą powoli od jogurtów z toną cukru, dodatków i barwników. Te polecane mają świetny skład – jogurt, owoce, zboża. Jak dla mnie bomba.
- JOGURT Z OWOCAMI (mango, banan, marakuja) – jogurt naturalny 70%, owoce 30% (mango 18%, banan 9,6%, sok z marakui 2,4%).
- JOGURT PITNY (banan, truskawka, jabłko) – jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), przetarte owoce 38% (banan 24%, truskawki 10%, jabłka 4%), płatki owsiane 1%, siemię lniane 1%.
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁
6. Pierogi mrożone firmy Jawo
Pierogi lepię raz w roku. Nie dlatego, że nie lubię, tylko jest to dla mnie za bardzo pracochłonne. Mam jednak swojego wybrańca, jeżeli chodzi o produkty gotowe dobrym składem. Są to pierogi firmy Jawo. Nie wiem jak z dostępnością w sklepach. Ja kupuję je w Stokrotce.
- PIEROGI ZE SZPINAKIEM – mąka pszenna, szpinak 28,5 %, woda, ser twarogowy 12%, błonnik pszenny, olej rzepakowy, przyprawy, sól, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy.
- PIEROGI RUSKIE – mąka pszenna, ziemniaki 24%, woda, ser twarogowy 13%, cebula, olej rzepakowy, sól, przyprawy
7. Pasty warzywne i hummus
Robię bardzo dobry hummus. Przed dziećmi, kiedy nasz życie towarzyskie kwitło w każdy weekend, na stole zawsze był hummus ze świeżymi marchewkami. Teraz też pojawia się on dość często. Jednak w codziennej gonitwie na kanapkach ląduje czasem gotowiec z dobrym składem. Dostępne są różne rodzaje past warzywnych, które spokojnie znajdują się na naszej liście produktów z dobrym składem.
- WA:ŻYWO NA PIECZYWO DYNIA I LUBCZYK – Dynia 32%, fasola biała, olej rzepakowy, seler, pestki dyni 2,5%, nasiona słonecznika, koncentrat soku z cytryny, woda, koncentrat soku jabłkowego, sól, cebula suszona (siarczyny), mieszanka przypraw, suszony lubczyk 0,3%.
- HUMMUS I LOVE VEGE – ciecierzyca gotowana 33%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 12%, błonnik roślinny (grochowy, bambusowy), sól morska, przyprawy, koncentrat z soku z cytryny, cukier trzcinowy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma
- PASZTET Z SOCZEWICY I LOVE WEGE – soczewica gotowana 41,9%, seler, cebula, olej rzepakowy, woda, papryka czerwona, marchew, pietruszka, mąka ryżowa, błonnik (bambusowy, grochowy), aromaty naturalne, sól morska, przyprawy, ekstrakty przypraw, kurkuma.
8. Kopytka ziemniaczane
Kopytka, kluski, gnocchi – dzieci je ubóstwiają. Ja niekoniecznie. Są one jednak jakimś urozmaiceniem w naszej diecie. Od razu z listy gotowców z dobrym składem odpadają te z jajkami w proszku, gumą guar, dwutlenkiem siarki i substancjami konserwującymi. Jak już to najczęściej wybieram te:
- KOPYTKA ZIEMNIACZANE JAWO – ziemniaki 64%, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, pasteryzowane jaja płynne.
- GNOCCHI LIDL
9. Sardynki w sosie pomidorowym
Powszechnie wiadomo, że ryby w puszce to kumulacja rtęci i innych metali ciężkich. Jednak właściwości zdrowotne sardynek (jedzonych oczywiście z umiarem, od czasu do czasu, przewyższają te wyżej wymienione). Sardynki, jako jedno z nielicznych źródeł, są dobrym źródłem witaminy D oraz wapnia. Moje kryterium wyboru to brak cukru i substancji zagęszczających.
- GRAAL Sardynki w sosie pomidorowym – sardynki (ryby), koncentrat pomidorowy (21%), woda, olej sojowy, sól
- Sol&Mar, sardynki w sosie pomidorowym z oliwą z oliwek, Biedronka – 73,8% sardynki, 26,2% sos pomidorowy (7,7% koncentrat pomidorowy, 7,58% oliwa z oliwek, sól, cebula)
10. Tarte buraczki ze słoika
Buraki są jednym z moich ulubionych warzyw. Najczęściej najpierw je piekę, a później zastanawiam się co z nich zrobić. Idealnie sprawdzają się do zup, past do chleba, placków a nawet słodkich wypieków. Oczywiście w klasycznej wersji, jako dodatek do obiadu, również się u nas pojawia. Sami jednak wiemy, jak długo potrzeba je gotować/piec, aby były gotowe do spożycia. Dlatego ostatnim gotowcem z dobrym składem, który pojawia się u nas, są gotowe tarte buraki. Fakt, ciężko o takie, które w swoim składzie nie mają cukru. Najczęściej wybieram te:
- BURACZKI ROLNIK – buraki ćwikłowe (94%), ocet spirytusowy, cukier, sól, woda
- BURACZKI DAWTONA – buraki ćwikłowe, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy
- BURCZKI SMAK – buraki ćwikłowe, woda, cukier, ocet spirytusowy, sól
Tak jak sama widzisz – nie ma nic złego w gotowcach, pod warunkiem, że mają one dobry i akceptowalny skład. Kupuję je, kiedy moim priorytetem jest czas. Kiedy wiem, że nie będę miała możliwości przygotować czegoś sama. I to jest okej. Wybieraj świadomie.
Chcesz przygotować pyszny obiad w 20 minut?
Z tym e-bookiem zrobisz go jeszcze szybciej!
ebook OBIADY Z JEDNEJ BLASZKI
Wyobraź sobie, że sprawdzone przepisy na szybki obiad pełen warzyw masz zawsze pod ręką. I to ze składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz w domu. Brzmi zbyt pięknie, by było prawdziwe? A jednak – to do zrobienia z e-bookiem „Obiady z jednej blaszki”!
Poznaj opinie innych rodziców!
poznaj mnie bliżej
na pewno mamy wiele wspólnego!
mgr
alicja golonka
Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.
Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.
Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.
Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.
Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!
ściskam mocno! Alicja
Pingback: Elementor #15620 - dietetykgolonka.pl