Poznaj 10 gotowców z dobrym składem, które daje mojej rodzinie
Pewnie nie jedna z Was ma wyobrażenie, że jako mama dietetyk serwuję swojej rodzinie tylko zdrowe, nieprzetworzone produkty. A z nich czaruję idealnie zbilansowane posiłki. No niestety, ale tak nie jest! Przy dwójce dzieci, pracy i obowiązkach domowych jest to według mnie niemożliwe, aby wybierać zawsze nieprzetworzone jedzenie. Chyba że, wolisz w każdy wieczór szykować pomidory na sos, lepić pierogi i gotować buraki. Podziwiam w 100 procentach. Ja wieczorami wybieram serial, książkę i lampkę wina. Więc tak, mama dietetyk też posiłkuje się czasem gotowcami. Jednak nie wrzucam do koszyka przypadkowych produktów. Odkąd pamiętam mam nawyk czytania etykiet. Tym sposobem wyłapuję smaczne gotowce z dobrym składem. I dziś chciałabym się z Tobą nimi podzielić.

1. Puszkowane nasiona roślin strączkowych
Czasami zapominam. Przy karmieniu piersią wydaje mi się, że zapominam jeszcze częściej. Dlatego w takich momentach, kiedy zapomnę namoczyć np. ciecierzycę, ratują mnie strączki z puszki.
- Ciecierzyca – w Biedronce i w Lidlu są dostępne też wersje w szklanych słoikach
- Fasola czerwona
- Fasola biała
Te trzy praktycznie zawsze mam w kuchni. Jestem w stanie przygotować z nich wiele dań. Czerwona fasola i ciecierzyca świetnie sprawdzą się nawet w słodkich wypiekach (chcesz poznać sprawdzne przepisy na słodycze ze strączków? Sprawdź wpis Słodkie wypieki ze strączkami). A z białej fasoli raz dwa można przygotować np. wegański smalec.

2. Puszkowane pomidory
Kocham pomidory. Pod każdą postacią. Oczywiście wolę te świeże, jednak w sezonie jesienno zimowym często sięgam po te z puszki. Sprawdzają się idealnie jako baza do szybkich posiłków. Gdy zależy nam na intensywnym smaku, np. w sosie na pizzę, to wybieramy niezastąpione włoskie pomidory, z małą ilością wody i pestek, czyli Pomidory San Marzano. Musicie je koniecznie spróbować (dostępne np. w Carefour).

3. Mrożonki warzywne na zupy
Zupy pojawiły się u nas w menu dopiero od momentu rozszerzania diety H. .Wcześniej ich gotowanie wydawało mi się niezwykle skomplikowane i czasochłonne. No może poza kremami – te sporadycznie gościły na naszych talerzach i były czymś w rodzaju zupy recyklingowej. Teraz rzadko kiedy nie ma u nas zupy na obiad. A to dzięki temu, że czasem gotuję zupę z mrożonek. Jednak wybieram je świadomie. Odrzucam te, które w składzie mają olej palmowy (kwestie etyczne), jajka w proszku, aromaty, różnego rodzaju gumy (guar i ksantanową). Co więcej, kiedy nie mam czasu to pojawia się u nas rosół gotowany na mrożonej włoszczyźnie. Poznajcie naszych faworytów.

4. Parówki z dobrym składem
Tak, czasem jemy parówki. Chociaż moje dietetyczne serce krwawi, jak widzę z jakim tempem znikają one z talerzy. Aby trochę zmniejszyć swoje wyrzuty sumienia, zawsze serwuję do nich górę różnorodnych warzyw. Jeżeli chodzi o parówki, to tutaj jestem bezwzględna. Wybieram tylko te z IDEALNYM składem.

- SOKOLIKI – mięso 90% (w tym: mięso z kurczaka 85%, mięso cielęce 5%), skrobia ziemniaczana, sól, aromaty, przyprawy, ekstrakty przypraw
PARÓWKIZ SZYNKI PURE – mięso z indyka 93%, woda, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, glukoza
PARÓWKI GOOD VALLEY – mięso wieprzowe (do wyprodukowania 100 g produktu zużyto 100 g mięsa wieprzowego), sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, aromaty, susz z aceroli (owoców Malpigii granatolistnej)
PARÓWKI TARCZYŃSKI – mięso z szynki wieprzowej, sól, przyprawy, susz z aceroli (owoców Malpigii granatolistnej), aromaty naturalne
5. Jogurty smakowe Pure
Wiadomo, jogurt naturalny plus owoce to najlepszy wybór. Jednak czasem, aby było szybciej, decydujemy się na jogurty smakowe. Jakiś czas temu w Biedronce pojawiła się linia Pure. I jestem pod dużym wrażeniem, że producenci odchodzą powoli od jogurtów z toną cukru, dodatków i barwników. Te polecane mają świetny skład – jogurt, owoce, zboża. Jak dla mnie bomba.

- JOGURT Z OWOCAMI (mango, banan, marakuja) – jogurt naturalny 70%, owoce 30% (mango 18%, banan 9,6%, sok z marakui 2,4%).
- JOGURT PITNY (banan, truskawka, jabłko) – jogurt naturalny 60% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), przetarte owoce 38% (banan 24%, truskawki 10%, jabłka 4%), płatki owsiane 1%, siemię lniane 1%.
Pobierz ściągę na lodówkę!
Pobierz, wydrukuj i powieś w widocznym miejscu! Wszystkie przepisy w jednym miejscu. W prosty i graficzny format ułatwi Ci organizację w kuchni.

6. Pierogi mrożone firmy Jawo
Pierogi lepię raz w roku. Nie dlatego, że nie lubię, tylko jest to dla mnie za bardzo pracochłonne. Mam jednak swojego wybrańca, jeżeli chodzi o gotowce z dobrym składem. Są to pierogi firmy Jawo. Nie wiem jak z dostępnością w sklepach. Ja kupuję je w Stokrotce.

- PIEROGI ZE SZPINAKIEM – mąka pszenna, szpinak 28,5 %, woda, ser twarogowy 12%, błonnik pszenny, olej rzepakowy, przyprawy, sól, suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula), cukier, ekstrakt drożdżowy.
- PIEROGI RUSKIE – mąka pszenna, ziemniaki 24%, woda, ser twarogowy 13%, cebula, olej rzepakowy, sól, przyprawy
7. Pasty warzywne i hummus
Robię bardzo dobry hummus. Przed dziećmi, kiedy nasz życie towarzyskie kwitło w każdy weekend, na stole zawsze był hummus ze świeżymi marchewkami. Teraz też pojawia się on dość często. Jednak w codziennej gonitwie na kanapkach ląduje czasem gotowiec z dobrym składem. Dostępne są różne rodzaje past warzywnych, które spokojnie znajdują się na naszej liście gotowców z dobrym składem.

- WA:ŻYWO NA PIECZYWO DYNIA I LUBCZYK – Dynia 32%, fasola biała, olej rzepakowy, seler, pestki dyni 2,5%, nasiona słonecznika, koncentrat soku z cytryny, woda, koncentrat soku jabłkowego, sól, cebula suszona (siarczyny), mieszanka przypraw, suszony lubczyk 0,3%.
- HUMMUS I LOVE VEGE – ciecierzyca gotowana 33%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 12%, błonnik roślinny (grochowy, bambusowy), sól morska, przyprawy, koncentrat z soku z cytryny, cukier trzcinowy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma
- PASZTET Z SOCZEWICY I LOVE WEGE – soczewica gotowana 41,9%, seler, cebula, olej rzepakowy, woda, papryka czerwona, marchew, pietruszka, mąka ryżowa, błonnik (bambusowy, grochowy), aromaty
naturalne, sól morska, przyprawy, ekstrakty przypraw, kurkuma.
8. Kopytka ziemniaczane
Kopytka, kluski, gnocchi – dzieci je ubóstwiają. Ja niekoniecznie. Są one jednak jakimś urozmaiceniem w naszej diecie. Od razu z listy gotowców z dobrym składem odpadają te z jajkami w proszku, gumą guar, dwutlenkiem siarki i substancjami konserwującymi. Jak już to najczęściej wybieram te:

- KOPYTKA ZIEMNIACZANE JAWO – ziemniaki 64%, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, pasteryzowane jaja płynne.
- GNOCCHI LIDL
9. Sardynki w sosie pomidorowym
Powszechnie wiadomo, że ryby w puszce to kumulacja rtęci i innych metali ciężkich. Jednak właściwości zdrowotne sardynek (jedzonych oczywiście z umiarem, od czasu do czasu, przewyższają te wyżej wymienione. Sardynki, jako jedno z nielicznych źródeł, są dobrym źródłem witaminy D oraz wapnia. Moje kryterium wyboru to brak cukru i substancji zagęszczających.

- GRAAL Sardynki w sosie pomidorowym – sardynki (ryby), koncentrat pomidorowy (21%), woda, olej sojowy, sól
- Sol&Mar, sardynki w sosie pomidorowym z oliwą z oliwek, Biedronka – 73,8% sardynki, 26,2% sos pomidorowy (7,7% koncentrat pomidorowy, 7,58% oliwa z oliwek, sól, cebula)
10. Tarte buraczki ze słoika
Buraki są jednym z moich ulubionych warzyw. Najczęściej najpierw je piekę, a później zastanawiam się co z nich zrobić. Idealnie sprawdzają się do zup, past do chleba, placków a nawet słodkich wypieków. Oczywiście w klasycznej wersji, jako dodatek do obiadu, również się u nas pojawia. Sami jednak wiemy, jak długo potrzeba je gotować/piec, aby były gotowe do spożycia. Dlatego ostatnim gotowcem z dobrym składem, który pojawia się u nas, są gotowe tarta buraki. Fakt, ciężko o takie, które w swoim składzie nie mają cukru. Najczęściej wybieram te:

- BURACZKI ROLNIK – buraki ćwikłowe (94%), ocet spirytusowy, cukier, sól, woda
- BURACZKI DAWTONA – buraki ćwikłowe, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy
- BURCZKI SMAK – buraki ćwikłowe, woda, cukier, ocet spirytusowy, sól
Tak jak sama widzisz – nie ma nic złego w gotowcach, pod warunkiem, że mają one dobry i akceptowalny skład. Kupuje je, kiedy moim priorytetem jest czas. Kiedy wiem, że nie będę miała możliwości przygotować czegoś sama. I to jest okej. Wybieraj świadomie.
Pobierz ściągę na lodówkę!
Pobierz, wydrukuj i powieś w widocznym miejscu! Wszystkie przepisy w jednym miejscu. W prosty i graficzny format ułatwi Ci organizację w kuchni.
