Gotowy plan posiłków nr 2

planowanie posiłków

czyli kolejne menu 23.11-29.11

Bardzo się cieszę, że akcja #planujezgolnka spotkało się z tak pozytywnym odbiorem. Ja absolutnie nie spoczywam na laurach i mam dla Was kolejne pyszne, szybkie i zdrowe menu.

Zeszły tydzień wyszedł nawet nieźle (chociaż post piszę w piątek), jednak po drodze było kilka komplikacji. Zaatakowany pleśnią brokuł, niepełne zakupy i brak parmezanu. Jednak wyszłam z tego cało i obyło się bez szybkich gotowców kupionych w stresie. Plan posiłków nie zawsze musi się udać w 100%, pamiętajcie!

W tym tygodniu również bazuję na obiadach gotowanych co drugi dzień. Ponadto posiłki zaplanowane są tak, aby w tygodniu pojawiło się mięso, ryby oraz strączki. Do akcji przyłączyło się kilka osób, które wyszły z propozycją konkretnych posiłków. Dlatego ten plan posiłków jest naszą wspólną inspiracją. 

Menu nr 2 #planujezgolonka czas start!

jak planuję posiłki?

Założenie na ten tydzień jest takie samo jak poprzednim razem – plan posiłków ma być szybki i nieskomplikowany. Niedzielę zostawiamy jako dzień czyszczenia lodówki. 

Wspólne budowanie nawyków i wsparcie jest bardzo ważne, dlatego podam Ci gotowe menu, listę zakupów i przepisy. Tak, aby jak najbardziej ułatwić Ci gotowanie w całym tygodniu. Plan posiłków – startujemy!

PONIEDZIAŁEK

OBIAD: Kurczak w sosie pomarańczowym

Inspiracja od Pauli, a przepis od niezastąpionej Kwestii Smaku, którą uwielbiam i podkreślałam Wam to nie raz. 

PRZYGOTOWANIE

  • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na 1,5 cm kawałki. Czosnek oraz korzeń imbiru obrać i drobno zetrzeć. Wymieszać składniki sosu. 
  • Kawałki kurczaka doprawić solą, następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku a potem w mące ziemniaczanej.
  • Na patelni lub woku rozgrzać olej i podsmażyć starty czosnek i imbir, po chwili dołożyć przygotowane kurczaka. Krótko podsmażyć z każdej strony, w sumie ok. 2 minuty.
  • Wlać sos i zagotować. Delikatnie mieszając gotować wszystko przez kolejne 2 minuty.
  • Podawać z cząstkami pomarańczy, posypując sezamem i drobno posiekaną papryczką chili.

KOLACJA: Domowe tortille z hummusem i dodatkami

planowanie menu

PRZEPIS NA TORTILLE:

  1. Szklankę mąki wymieszaj z 1/2 szklanki wody, łyżką oleju i szczyptą sody. 
  2. Zagnieć i smaż na suchej patelni. 
 

PRZEPIS NA HUMMUS: 

Tutaj  przekazuję Was w ręce królowej diety roślinnej, czyli Jadłonomii. Btw byłam u Marty na warsztatach i było cudownie.

KURCZAK

CZOSNEK

ŚWIEŻY IMBIR

JAJKO

MĄKA ZIEMNIACZANA

SOK POMARAŃCZOWY 

OCET RYŻOWY 

PRZYPRAWY: kurkuma, pieprz, ew. chili 

MĄKA NA TORTILLE

CIECIERZYCA 

PASTA TAHINI

SOK Z CYTRYNY

DOWOLNE WARZYWA

WTOREK

OBIAD: To samo co w poniedziałek

KOLACJA: Jajka zapiekane w piekarniku z dodatkmi

PRZEPIS:

  1. Jajka wbij do miseczki i wymieszaj widelcem. 
  2. Dowolne warzywa pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z jajkami. 
  3. Możesz dodać stary na tarce ser. 
  4. Masę jajeczną wylać do foremek na babeczki i zapiec w piekaniku. 

JAJKA

WARZYWA

PIECZYWO

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

ŚRODA

OBIAD: Łosoś pieczony z ryżem i warzywami

PRZEPIS:

  • Łososia pokroić  i włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą (lub curry) oraz suszonym oregano.
  • Dodać miód, sos sojowy, oliwę, sok z cytryny i wszystko wymieszać.
  • Dowolne warzywa (np. cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe) pokroić.
  • Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, następnie wysypać do formy żaroodpornej, wymieszać z odrobiną oliwy i rozłożyć po całej powierzchni naczynia.
  • Na wierzchu położyć kawałki łososia i przygotowane warzywa.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 15 minut.

UWAGA! w tym samym czasie możemy przygotować w piekarniku łososia i fasolę na kolację. 

KOLACJA: Fasola pieczona z jabłkiem

Inspiracja od Wegan Nerd.

PRZEPIS:

  1. Fasole namocz w wodzie około 8-12 godzin. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Trzeba uważać by się nie rozgotowała.
  2. Jabłka umyj i pokrój na ósemki lub mniejsze części. 
  3. Na formę do pieczenia wsypujemy fasolę.
  4. Lekko posól, popieprz i dodaj szczyptę gałki. Wymieszaj.
  5. Jabłko poukładaj między fasolę. 
  6. Całość podlej bulionem. Sprawi, że fasola podczas pieczenia nie wyschnie i całe danie będzie przyjemnie wilgotne.
  7.  Skrop oliwą.
  8.  Posyp majerankiem.
  9.  Piecz w 170-180 stopniach około 40 minut.
 
Ten przepis będę robić PIERWSZY RAZ, ale już wiem że będzie petarda.

ŁOSOŚ

RYŻ

WARZYWA DO PIECZENIA

MIÓD

SOS SOJOWY 

SOK Z CYTRYNY

BIAŁA FASOLA JAŚ

JABŁKA

MAJERANEK

CZOSNEK

CZWARTEK

OBIAD: To samo co we środę

KOLACJA: Twarożek

Dzisiaj jesteśmy kulinarnymi leniuchami.

 

SER TWAROGOWY

JOGURT

DODATKI

PIĄTEK

OBIAD: Tajska zupa z boczniakami i soczewicą

Jeżeli chodzi o przepis, to tutaj będę bazowała na FOOD 2, a swoją autorską wersję wrzucę jako osobny wpis. 

KOLACJA: Placuszki z cukinii 

PRZEPIS:

  1. Trzy łyżki mąki wsypać do miski, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Wlać dwie łyżki mleka i wymieszać na jednolite ciasto.
  2. Odważyć 300 gramów cukinii. Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
  3. Cukinię i posiekaną pietruszkę dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  4. Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.

LISTA NA PLACUSZKI:

MĄKA 

CUKINIA

JAJKO

NATKA PIETRUSZKI 

SOBOTA

OBIAD: Ten sam co w piątek

KOLACJA: Kasza jaglana z jabłkami

PRZEPIS:

  1. Ugotować kaszę jaglaną: suchą kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut lub do czasu aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Zdjąć pokrywę i wymieszać z rodzynkami.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cukier i przez chwilę podgrzewać. Włożyć jabłka, dodać 1 łyżeczkę cynamonu i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. 
  3. Połowę kaszy jaglanej wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć uprażone jabłka, przykryć drugą porcją kaszy. Posypać cynamonem
  4. Przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 25 minut.

Do tej kaszy możecie dodać różne dodatki: wiórki kokosa, siemię lniane, pokrojone orzechy, daktyle. Zobaczcie co macie w szafkach i improwizujcie. 

KASZA JAGLANA

JABŁKA

MLEKO 

BAKALIE

NIEDZIELA

Niedziela, czyli dzień czyszczenia lodówki. Jemy to co nam zostało po całym tygodniu i staramy się być #zerowaste. Pamiętaj, plan posiłków nie zawsze musi się udać w 100%! Daj sobie na to zgodę.

poznaj mnie bliżej

na pewno mamy wiele wspólnego!

mgr
alicja golonka

Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.

Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.

Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.

Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.

Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!

ściskam mocno! Alicja

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top