planowanie posiłków
czyli kolejne menu 23.11-29.11
Bardzo się cieszę, że akcja #planujezgolnka spotkało się z tak pozytywnym odbiorem. Ja absolutnie nie spoczywam na laurach i mam dla Was kolejne pyszne, szybkie i zdrowe menu.
Zeszły tydzień wyszedł nawet nieźle (chociaż post piszę w piątek), jednak po drodze było kilka komplikacji. Zaatakowany pleśnią brokuł, niepełne zakupy i brak parmezanu. Jednak wyszłam z tego cało i obyło się bez szybkich gotowców kupionych w stresie. Plan posiłków nie zawsze musi się udać w 100%, pamiętajcie!
W tym tygodniu również bazuję na obiadach gotowanych co drugi dzień. Ponadto posiłki zaplanowane są tak, aby w tygodniu pojawiło się mięso, ryby oraz strączki. Do akcji przyłączyło się kilka osób, które wyszły z propozycją konkretnych posiłków. Dlatego ten plan posiłków jest naszą wspólną inspiracją.
Menu nr 2 #planujezgolonka czas start!
jak planuję posiłki?
Założenie na ten tydzień jest takie samo jak poprzednim razem – plan posiłków ma być szybki i nieskomplikowany. Niedzielę zostawiamy jako dzień czyszczenia lodówki.
Wspólne budowanie nawyków i wsparcie jest bardzo ważne, dlatego podam Ci gotowe menu, listę zakupów i przepisy. Tak, aby jak najbardziej ułatwić Ci gotowanie w całym tygodniu. Plan posiłków – startujemy!
PONIEDZIAŁEK
OBIAD: Kurczak w sosie pomarańczowym
Inspiracja od Pauli, a przepis od niezastąpionej Kwestii Smaku, którą uwielbiam i podkreślałam Wam to nie raz.
PRZYGOTOWANIE
- Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na 1,5 cm kawałki. Czosnek oraz korzeń imbiru obrać i drobno zetrzeć. Wymieszać składniki sosu.
- Kawałki kurczaka doprawić solą, następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku a potem w mące ziemniaczanej.
- Na patelni lub woku rozgrzać olej i podsmażyć starty czosnek i imbir, po chwili dołożyć przygotowane kurczaka. Krótko podsmażyć z każdej strony, w sumie ok. 2 minuty.
- Wlać sos i zagotować. Delikatnie mieszając gotować wszystko przez kolejne 2 minuty.
- Podawać z cząstkami pomarańczy, posypując sezamem i drobno posiekaną papryczką chili.
KOLACJA: Domowe tortille z hummusem i dodatkami
PRZEPIS NA TORTILLE:
- Szklankę mąki wymieszaj z 1/2 szklanki wody, łyżką oleju i szczyptą sody.
- Zagnieć i smaż na suchej patelni.
PRZEPIS NA HUMMUS:
Tutaj przekazuję Was w ręce królowej diety roślinnej, czyli Jadłonomii. Btw byłam u Marty na warsztatach i było cudownie.
KURCZAK
CZOSNEK
ŚWIEŻY IMBIR
JAJKO
MĄKA ZIEMNIACZANA
SOK POMARAŃCZOWY
OCET RYŻOWY
PRZYPRAWY: kurkuma, pieprz, ew. chili
MĄKA NA TORTILLE
CIECIERZYCA
PASTA TAHINI
SOK Z CYTRYNY
DOWOLNE WARZYWA
WTOREK
OBIAD: To samo co w poniedziałek
KOLACJA: Jajka zapiekane w piekarniku z dodatkmi
PRZEPIS:
- Jajka wbij do miseczki i wymieszaj widelcem.
- Dowolne warzywa pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z jajkami.
- Możesz dodać stary na tarce ser.
- Masę jajeczną wylać do foremek na babeczki i zapiec w piekaniku.
JAJKA
WARZYWA
PIECZYWO
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁
ŚRODA
OBIAD: Łosoś pieczony z ryżem i warzywami
PRZEPIS:
- Łososia pokroić i włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą (lub curry) oraz suszonym oregano.
- Dodać miód, sos sojowy, oliwę, sok z cytryny i wszystko wymieszać.
- Dowolne warzywa (np. cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe) pokroić.
- Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, następnie wysypać do formy żaroodpornej, wymieszać z odrobiną oliwy i rozłożyć po całej powierzchni naczynia.
- Na wierzchu położyć kawałki łososia i przygotowane warzywa.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 15 minut.
UWAGA! w tym samym czasie możemy przygotować w piekarniku łososia i fasolę na kolację.
KOLACJA: Fasola pieczona z jabłkiem
Inspiracja od Wegan Nerd.
PRZEPIS:
- Fasole namocz w wodzie około 8-12 godzin. Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Trzeba uważać by się nie rozgotowała.
- Jabłka umyj i pokrój na ósemki lub mniejsze części.
- Na formę do pieczenia wsypujemy fasolę.
- Lekko posól, popieprz i dodaj szczyptę gałki. Wymieszaj.
- Jabłko poukładaj między fasolę.
- Całość podlej bulionem. Sprawi, że fasola podczas pieczenia nie wyschnie i całe danie będzie przyjemnie wilgotne.
- Skrop oliwą.
- Posyp majerankiem.
- Piecz w 170-180 stopniach około 40 minut.
ŁOSOŚ
RYŻ
WARZYWA DO PIECZENIA
MIÓD
SOS SOJOWY
SOK Z CYTRYNY
BIAŁA FASOLA JAŚ
JABŁKA
MAJERANEK
CZOSNEK
CZWARTEK
OBIAD: To samo co we środę
KOLACJA: Twarożek
Dzisiaj jesteśmy kulinarnymi leniuchami.
SER TWAROGOWY
JOGURT
DODATKI
PIĄTEK
OBIAD: Tajska zupa z boczniakami i soczewicą
Jeżeli chodzi o przepis, to tutaj będę bazowała na FOOD 2, a swoją autorską wersję wrzucę jako osobny wpis.
KOLACJA: Placuszki z cukinii
PRZEPIS:
- Trzy łyżki mąki wsypać do miski, wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Wlać dwie łyżki mleka i wymieszać na jednolite ciasto.
- Odważyć 300 gramów cukinii. Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody.
- Cukinię i posiekaną pietruszkę dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
- Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce (nie więcej!) masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
LISTA NA PLACUSZKI:
MĄKA
CUKINIA
JAJKO
NATKA PIETRUSZKI
SOBOTA
OBIAD: Ten sam co w piątek
KOLACJA: Kasza jaglana z jabłkami
PRZEPIS:
- Ugotować kaszę jaglaną: suchą kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać mlekiem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 10 – 15 minut lub do czasu aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Zdjąć pokrywę i wymieszać z rodzynkami.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cukier i przez chwilę podgrzewać. Włożyć jabłka, dodać 1 łyżeczkę cynamonu i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut.
- Połowę kaszy jaglanej wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć uprażone jabłka, przykryć drugą porcją kaszy. Posypać cynamonem
- Przykryć folią aluminiową i piec przez ok. 25 minut.
Do tej kaszy możecie dodać różne dodatki: wiórki kokosa, siemię lniane, pokrojone orzechy, daktyle. Zobaczcie co macie w szafkach i improwizujcie.
KASZA JAGLANA
JABŁKA
MLEKO
BAKALIE
NIEDZIELA
Niedziela, czyli dzień czyszczenia lodówki. Jemy to co nam zostało po całym tygodniu i staramy się być #zerowaste. Pamiętaj, plan posiłków nie zawsze musi się udać w 100%! Daj sobie na to zgodę.
poznaj mnie bliżej
na pewno mamy wiele wspólnego!
mgr
alicja golonka
Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.
Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.
Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.
Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.
Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!
ściskam mocno! Alicja