5 przepisów na obiady dla całej rodziny – łatwe i szybkie przepisy, które zrobisz w 15 minut

Udostępnij:
Udostępnij:
obiady dla całej rodziny

Dziś bardzo przydatny artykuł, który warto sobie zapisać w zakładkach, szczególnie jeśli masz wrażenie, że to, co jecie, jest bardzo monotonne – obiady dla całej rodziny, czyli łatwe i szybkie przepisy, które zrobisz w 15 minut.

Jak gotować obiady szybko i oszczędnie?

  1. Planuj posiłki –  bo wiedząc, co będziecie przygotowywać, nie musisz o tym myśleć, możesz zrobić zakupy wcześniej i sprawdzić, co macie w domu, ograniczając marnowanie jedzenia. 
  2. Przygotuj listę zakupów na podstawie planu – bo to pozwoli Ci ograniczyć kupowanie nadmiarowych produktów, a tym samym oszczędzisz rodzinne pieniądze.
  3. Gotuj na 2 dni – bo to oszczędza czas, pieniądze i przede wszystkim głowę, że nie musisz myśleć każdego dnia, co dziś zjemy.
  4. Wybieraj szybkie przepisy – czyli np. dania jednogarnkowe, jednoblaszkowe lub ekspresowe makarony,
  5.  

Lista produktów na obiady, które warto mieć w spiżarni:

  • produkty węglowodanowe – ryż, kaszę, makaron,
  • sos pomidorowy/pomidory w puszce/passatę,
  • warzywa puszkowane – kukurydza, ciecierzyca, 
  • placki tortilli,
  • puszkowane ryby, np. tuńczyk,
  • rośliny strączkowe, np. sucha czerwona soczewica, ciecierzyca z puszki, czerwona fasola z puszki,
  • bulion,
  • gotowe sosy z dobrym składem, np. Łowicz 8 warzyw.

5 przepisów na szybkie i tanie obiady dla rodzin

1. Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

Składniki:

  • makaron, najlepiej pełnoziarnisty,
  • 1 puszka tuńczyka,
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól i pieprz wedle uznania, zioła prowansalskie.

Przygotowanie: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj wyciśnięty czosnek, tuńczyka i przyprawy, a całość zalej pomidorami. Duś przez chwilę. Podawaj z makaronem.

  •  

2. Placki bananowe z 3 składników

Składniki:

  • ⅔ szklanki ryżu, np. brązowego,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 ½ szklanki bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka, 
  • 1 marchewka,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawy: sól i pieprz wedle uznania, curry, słodka papryka.

Przepis: Kurczaka, paprykę, marchew i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na oleju z przyprawami i resztą warzyw. Dodaj suchy ryż, zalej bulionem i duś do miękkości.

Wszystko co musisz wiedzieć o plackach, gofrach i naleśnikach!

3. Kotlety z cukinii i ziemniaków

Składniki:

    • 1 cukinia,
    • 2 ziemniaki,
    • 1 mała cebula,
    • 1 jajko,
    • 3-4 łyżki bułki tartej,
    • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 ząbek czosnku,
    • przyprawy: sól i pieprz do smaku, bazylia,
    • olej do smażenia.

Przygotowanie: Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekaj. Odsącz nadmiar wody z warzyw, a następnie dodaj resztę składników. Z przygotowanej masy formuj kotlety. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem.

4. Zupa pomidorowa z makaronem w 15 minut

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 litr bulionu,
  • 1 cebula,
  • 500 ml passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów krojonych,
  • ulubiony makaron,
  • łyżka śmietany 18% do zabielenia,
  • 1 łyżka masła lub oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier do smaku,
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki.

Przygotowanie: Cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj pomidory, bulion, przyprawy i makaron, a następnie gotuj do miękkości. Na końcu zabiel śmietaną. 

5. Tortilla z warzywami i serem – szybki obiad bez mięsa

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 placki tortilli,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 ogórek,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 200 g tartego sera,
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: słodka papryka, sól i pieprz wedle uznania.

Przygotowanie: Pokrój warzywa i wymieszaj z jogurtem, czosnkiem i przyprawami. Warzywa wyłóż na tortillę, posyp serem i zapiecz na suchej patelni.

Jak zaangażować dzieci w przygotowanie obiadu?

Chciałabym Ci też przy okazji przypomnieć, dlaczego warto zaprosić dzieci do wspólnego gotowania oraz jak można je do tego zaangażować. Bo serio warto! 

A Ty?

Masz jakieś ulubione przepisy na obiady dla całej rodziny?

Zapisz się do

Kuklettera

Dołącz do ponad +8000 mam, które co piątek czekają na Kuklettera!

Pokaże Ci, nie tylko jak przygotowywać szybkie, proste i zdrowe posiłki, ale przede wszystkim – jak odzyskać spokój i radość z gotowania.

Spis treści

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

Co czytasz jako następne?
Scroll to Top