7 pomysłów na farsze do naleśników
Poprzedni artykułDlaczego nam, mamom, bywa trudno w temacie żywienia dzieci?
Następny artykuł 10 faktów o marnowaniu żywności


Często pojawiają się w ciągu tygodnia w różnych wersjach – na słodko i słono. To świetny posiłek do uratowania resztek z lodówki. Serki, pozostałości owsianek, twarożki, mleka, warzywa i owoce… Moje dzieci tak bardzo lubią naleśniki, że czasem próbują mnie przekonać do smażenia o 7 rano w niedzielę. 😉
Bazę, myślę, że wiele z was już przygotowywało. Problemem do wymyślenia jest najczęściej farsz, bo oczywiście można zaproponować rodzinie po prostu naleśniki z serem lub dżemem, ale można je także urozmaicić i zbilansować.
A jeśli szukasz kompendium wiedzy o gofrach, plackach i naleśnikach wraz z ciekawymi przepisami, które urozmaicą Wasza dietę, to koniecznie zobacz e-booka “Placki, gofry, naleśniki”!
W naleśnikach bazę stanowi najczęściej jajko, mleko lub napój roślinny oraz mąka. Potrzebujemy więc jeszcze nieco więcej białka, np. w postaci farszu serowego lub jogurtu do popicia. Dobrze też, jeśli użyjesz mąki pełnoziarnistej, owsianej, żytniej lub gryczanej. Zawierają one więcej składników mineralnych oraz błonnika, który wspiera pracę jelit i utrzymuje sytość na dłużej. Oczywiście pamiętaj, że biała mąka nie jest zła i śmiało możesz jej używać. A jeśli Twoja rodzina nie przepada za pełnoziarnistymi naleśnikami, to możesz spróbować wymieszać składniki z mąką pszenną. No i oczywiście dodatki, czyli zdrowe tłuszcze w postaci orzechów czy oleju rzepakowego oraz góra warzyw i owoców, które dostarczają nam witamin i minerałów. Pod owoce można podpiąć także dżemy, najlepiej w postaci 100%, najlepiej o obniżonej zawartości cukru. Oczywiście w tym przypadku trzeba zachować nieco większy umiar. 🙂
Tu odsyłam Cię do drugiego artykułu w którym znajdziesz także dokładne proporcje ciast naleśnikowych z różnych rodzajów mąki – Wszystko co musisz wiedzieć o naleśnikach
Skoro opanowałaś już podstawy, to łap kilka inspiracji na pyszne farsze, którymi możesz wypełnić naleśniki.
Cieciorella
Nie odzwierciedla dokładnie smaku Nutellii, jednak jest bombowa pod kątem wartości odżywczej. Jak ją przygotować?
Składniki:
Przygotowanie:
Daktyle wsyp do miski i zalej wrzątkiem do napęcznienia (około 10 minut). Ciecierzycę odcedź z zalewy (nie wylewaj zalewy!) i przepłucz na sitku. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
A jak wykorzystać aquafabę, czyli wodę spod ciecierzycy?
Twarożek owocowy
Bardzo często jemy naleśniki z twarożkiem, serkiem grani lub naturalnym serkiem do smarowania kanapek. W wersji na słodko mieszam go z miodem i cynamonem. Można do takiego twarożku dodać zmiksowane orzechy, pestki słonecznika, dyni lub nasiona, np. siemienia lnianego.
No i oczywiście owoce – maliny, truskawki, banany, gruszki, borówki, nektarynki, w wersjach mrożonych i świeżych. Pełna dowolność!
Mascarpone z owocami
W tym przypadku polecam zrobić zielone naleśniki. Świetnie będą się komponować z mascarpone i kolorowymi owocami. Posmaruj naleśniki serkiem, dodaj ulubione owoce i złóż w rulon albo trójkąt. Jakie owoce się sprawdzą?
Truskawki, nektarynka, brzoskwinia, maliny, starte jabłko. Możesz także użyć mrożonych owoców, np. w formie frużeliny. Wystarczy, że podgrzewając dodasz trochę mąki ziemniaczanej i chwilę pogotujesz. Mogą to być zarówno mrożone owoce leśne, mango, truskawki czy maliny, jak i wiele, wiele innych.
Farsz pieczarkowy
Ten farsz świetnie sprawdzi się do naleśników gryczanych.
Składniki:
Przygotowanie:
Pokrojone i umyte pieczarki podsmaż na maśle razem z cebulką. Pieczarki muszą puścić wodę i zmniejszyć swoją objętość, co może potrwać około 10 minut. Nałóż farsz do naleśników, połóż plasterek sera żółtego i zapiecz w opiekaczu lub na patelni. Możesz wzbogacić smak ulubionymi przyprawami.
Twarożek z łososia
Składniki:
Przygotowanie:
Posmaruj naleśniki serkiem, dodaj rozdrobnionego w palcach łososia i świeży szpinak (mogą być też inne zielone listki – sałata, rukola, roszponka). Zwiń w rulon lub trójkąt.
Farsz meksykański
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż mięso mielone z cebulką i czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy, kukurydzę, czerwoną fasolę, dopraw kuminem, kolendrą, wędzoną i słodką papryką, solą i pieprzem. Do naleśników możesz dodać żółty ser i zapiec w opiekaczu, piekarniku lub na patelni.
A jeśli wraz z rodziną ograniczasz spożywanie mięsa, to w wersji roślinnej możesz zamienić mięso mielone na granulat sojowy, który wystarczy chwilę wcześniej namoczyć.
Farsz szpinakowy
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni podsmażaj posiekaną cebulkę i czosnek przez około 5 minut. Dodaj mrożony lub świeży szpinak i poczekaj aż się rozmrozi. Pod koniec dodaj serek do smarowania pieczywa, mascarpone, śmietankę lub fetę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
A czy Twoje dzieci też uwielbiają naleśniki? Jeśli tak to jaki dodatek jest waszym ulubieńcem?