7 pomysłów na farsze do naleśników

Udostępnij:
Udostępnij:
Zdjęcie naleśników a na nich napis"7 pomysłów na farsze do naleśników"

7 pomysłów na farsze do naleśników

U nas naleśniki (obok placuszków i gofrów) to podstawa.

Często pojawiają się w ciągu tygodnia w różnych wersjach – na słodko i słono. To świetny posiłek do uratowania resztek z lodówki. Serki, pozostałości owsianek, twarożki, mleka, warzywa i owoce… Moje dzieci tak bardzo lubią naleśniki, że czasem próbują mnie przekonać do smażenia o 7 rano w niedzielę. 😉

Bazę, myślę, że wiele z was już przygotowywało. Problemem do wymyślenia jest najczęściej farsz, bo oczywiście można zaproponować rodzinie po prostu naleśniki z serem lub dżemem, ale można je także urozmaicić i zbilansować. 

A jeśli szukasz kompendium wiedzy o gofrach, plackach i naleśnikach wraz z ciekawymi przepisami, które urozmaicą Wasza dietę, to koniecznie zobacz e-booka “Placki, gofry, naleśniki”!



Jak zbilansować naleśniki?

W naleśnikach bazę stanowi najczęściej jajko, mleko lub napój roślinny oraz mąka. Potrzebujemy więc jeszcze nieco więcej białka, np. w postaci farszu serowego lub jogurtu do popicia. Dobrze też, jeśli użyjesz mąki pełnoziarnistej, owsianej, żytniej lub gryczanej. Zawierają one więcej składników mineralnych oraz błonnika, który wspiera pracę jelit i utrzymuje sytość na dłużej. Oczywiście pamiętaj, że biała mąka nie jest zła i śmiało możesz jej używać. A jeśli Twoja rodzina nie przepada za pełnoziarnistymi naleśnikami, to możesz spróbować wymieszać składniki z mąką pszenną. No i oczywiście dodatki, czyli zdrowe tłuszcze w postaci orzechów czy oleju rzepakowego oraz góra warzyw i owoców, które dostarczają nam witamin i minerałów. Pod owoce można podpiąć także dżemy, najlepiej w postaci 100%, najlepiej o obniżonej zawartości cukru. Oczywiście w tym przypadku trzeba zachować nieco większy umiar. 🙂

A jakie proporcje na ciasto?

Tu odsyłam Cię do drugiego artykułu w którym znajdziesz także dokładne proporcje ciast naleśnikowych z różnych rodzajów mąki – Wszystko co musisz wiedzieć o naleśnikach

Skoro opanowałaś już podstawy, to łap kilka inspiracji na pyszne farsze, którymi możesz wypełnić naleśniki.

Farsze do naleśników na słodko​

Cieciorella

Nie odzwierciedla dokładnie smaku Nutellii, jednak jest bombowa pod kątem wartości odżywczej. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 garść daktyli,
  • 1 łyżka kakao,
  • opcjonalnie: masło orzechowe.

Przygotowanie:

Daktyle wsyp do miski i zalej wrzątkiem do napęcznienia (około 10 minut). Ciecierzycę odcedź z zalewy (nie wylewaj zalewy!) i przepłucz na sitku. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. 

A jak wykorzystać aquafabę, czyli wodę spod ciecierzycy?

 

co zrobić z aquafaby

Twarożek owocowy

Bardzo często jemy naleśniki z twarożkiem, serkiem grani lub naturalnym serkiem do smarowania kanapek. W wersji na słodko mieszam go z miodem i cynamonem. Można do takiego twarożku dodać zmiksowane orzechy, pestki słonecznika, dyni lub nasiona, np. siemienia lnianego. 

No i oczywiście owoce – maliny, truskawki, banany, gruszki, borówki, nektarynki, w wersjach mrożonych i świeżych. Pełna dowolność!

Mascarpone z owocami 

W tym przypadku polecam zrobić zielone naleśniki. Świetnie będą się komponować z mascarpone i kolorowymi owocami. Posmaruj naleśniki serkiem, dodaj ulubione owoce i złóż w rulon albo trójkąt. Jakie owoce się sprawdzą?

Truskawki, nektarynka, brzoskwinia, maliny, starte jabłko. Możesz także użyć mrożonych owoców, np. w formie frużeliny. Wystarczy, że podgrzewając dodasz trochę mąki ziemniaczanej i chwilę pogotujesz. Mogą to być zarówno mrożone owoce leśne, mango, truskawki czy maliny, jak i wiele, wiele innych.  

Masz dość ciągłego wymyślania co ugotować?

Mam na to rozwiązanie! Jeśli...

… lubisz szybkie przepisy? Chcesz, aby Twoja rodzina jadła więcej warzyw? Nie lubisz wymyślnych składników w przepisach?

Poznaj e-booka "Placki, gofry, naleśniki"

Poznaj opinie innych rodziców:

Farsze do naleśników na słono

Farsz pieczarkowy 

Ten farsz świetnie sprawdzi się do naleśników gryczanych. 

Składniki: 

  • 500 g pieczarek, 
  • masło, 
  • 1 cebula,
  • opcjonalnie: żółty ser. 

Przygotowanie

Pokrojone i umyte pieczarki podsmaż na maśle razem z cebulką. Pieczarki muszą puścić wodę i zmniejszyć swoją objętość, co może potrwać około 10 minut. Nałóż farsz do naleśników, połóż plasterek sera żółtego i zapiecz w opiekaczu lub na patelni. Możesz wzbogacić smak ulubionymi przyprawami.

 

Twarożek z łososia 

Składniki: 

  • łosoś wędzony na gorąco,
  • naturalny serek śmietankowy,
  • świeży szpinak. 

Przygotowanie

Posmaruj naleśniki serkiem, dodaj rozdrobnionego w palcach łososia i świeży szpinak (mogą być też inne zielone listki – sałata, rukola, roszponka). Zwiń w rulon lub trójkąt. 

 

Farsz meksykański 

Składniki

  • mięso mielone /granulat sojowy,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 średni słoiczek przecieru pomidorowego,
  • 1 puszka czerwonej fasoli, 
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • przyprawy: kumin, kolendra, wędzona i słodka papryka, sól i pieprz,
  • opcjonalnie: ser żółty. 

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż mięso mielone z cebulką i czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy, kukurydzę, czerwoną fasolę, dopraw kuminem, kolendrą, wędzoną i słodką papryką, solą i pieprzem. Do naleśników możesz dodać żółty ser i zapiec w opiekaczu, piekarniku lub na patelni. 

A jeśli wraz z rodziną ograniczasz spożywanie mięsa, to w wersji roślinnej możesz zamienić mięso mielone na granulat sojowy, który wystarczy chwilę wcześniej namoczyć. 

 

Farsz szpinakowy 

Składniki

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szpinak (świeży lub mrożony),
  • serek do smarowania pieczywa, feta, śmietana lub mascarpone. 

Przygotowanie

Na patelni podsmażaj posiekaną cebulkę i czosnek przez około 5 minut. Dodaj mrożony lub świeży szpinak i poczekaj aż się rozmrozi. Pod koniec dodaj serek do smarowania pieczywa, mascarpone, śmietankę lub fetę. Wymieszaj i dopraw do smaku.



A czy Twoje dzieci też uwielbiają naleśniki? Jeśli tak to jaki dodatek jest waszym ulubieńcem?

 

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

Zapisz się do

Kuklettera

Dołącz do ponad +8000 mam, które co piątek czekają na Kuklettera!

Pokaże Ci, nie tylko jak przygotowywać szybkie, proste i zdrowe posiłki, ale przede wszystkim – jak odzyskać spokój i radość z gotowania.

Spis treści

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

Co czytasz jako następne?
przepisy do gotowania z dziećmi
Przepisy do gotowania z dziećmi

Myśl o gotowaniu z dziećmi może przysporzyć o zawrót głowy. Ciągłe pilnowanie pociechy, żeby nie nabrudziła i nie zrobiła sobie krzywdy, przy jednoczesnym sprawdzaniu kolejnych kroków przepisu, by na koniec potrawa była jadalna, może wydawać się niemożliwe.  Zdaję sobie z

czytaj więcej »
Jak wspierać mamy w trudnościach
Jak wspierać mamy w codziennych trudnościach?

Jak wspierać mamy w codziennych trudnościach? Dzisiejszy artykuł to krótki, ale dający do myślenia tekst, który możesz udostępnić bliskim – rodzinie, znajomym, partnerowi. Dzięki temu mogą lepiej zrozumieć, co oznacza być mamą i jakie wyzwania to niesie. Bo choć nie

czytaj więcej »
Scroll to Top