Jak nie marnować nabiału?

Wiem jak to jest, gdy w lodówce zostaje pół jogurtu, zaczęty twaróg, resztka mleka czy ostatnie dwa plasterki sera, których nikt nie chce tknąć. Od jakiegoś czasu jednak walczę z tym! Opracowałam kilka sposobów, które pozwolą nie marnować nabiału. 

Dlaczego warto nie marnować nabiału?

Żadne marnowanie produktów spożywczych nie jest dobre, ale gdy mamy wybrać pomiędzy produktem zwierzęcym a roślinnym, to warto się zastanowić, co jest mniejszym złem. Do wytworzenia produktów odzwierzęcych potrzeba znacznie więcej czynników, bo krowa musi mieć co zjeść, a paszę trzeba wyhodować i zużyć na to dodatkowe zasoby w postaci wody, pracy innych ludzi czy środków ochrony roślin. Pobrany surowiec potem trzeba jeszcze przerobić, a to są kolejne zmarnowane zasoby, transport, itp. Także warto mieć z tyłu głowy, że produkcja jogurtu, sera czy mleka zostawia po prostu większy ślad węglowy niż produkcja wielu plonów roślinnych i dlatego szczególnie trzeba uważać na marnowanie m.in. nabiału. 🙂 

Oczywiście mi też czasem coś się zepsuje. Jeśli tak się stanie u Ciebie, wyrzuć produkt, zastanów się nad przyczyną, wyciągnij wnioski co można poprawić w przyszłości i nie zamartwiaj się. A jeśli masz problem z marnowaniem jedzenia, odsyłam Cię do artykułu tutaj. 

Tylko co można przygotować z pozostawionych resztek nabiału? Oto kilka prostych przepisów, które pomogą Ci je wykorzystać, zanim się zepsują.

SERNIK

Składniki:

  • twaróg, skyr, quark,
  • budyń bez cukru,
  • jajka,
  • masło,
  • słodzidło.

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Masło ubij z cukrem, a następnie dodaj żółtka. Budyń oraz rozgnieciony widelcem twaróg wymieszaj z powstałą masą. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą składników. Możesz przygotować w formie mini serniczków (160°C, 35 minut) lub zwiększyć ilość składników i przygotować w większej blaszce (180°C, 50 minut).

Pamiętaj!

Czas pieczenia i parametry piekarnika dopasuj do swojego sprzętu. Wiele z nich różni się pomiędzy sobą, dlatego ciężko jest określić jedną indywidualną temperaturę i czas pieczenia.  

KOKTAJL

Składniki:

  • woda, mleko, jogurt, kefir, maślanka,
  • ulubione owoce lub warzywa,
  • płatki owsiane, żytnie, jaglane lub ryżowe,
  • orzechy.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i gotowe! To doskonały sposób na recykling nie tylko nabiału, ale także zwiędłych owoców i warzyw. Możesz wykorzystać też resztki owsianki.

A jeśli Ty lub Twoja rodzina lubicie koktajle i potrzebujesz więcej inspiracji, to zapraszam Cię do mojego e-booka o koktajlach. ☺ 

koktajl z jogurtem

OWSIANKA

Składniki:

  • płatki owsiane, żytnie, jaglane lub ryżowe,
  • mleko, jogurt, kefir, maślanka, woda,
  • orzechy,
  • owoce lub warzywa,
  • dodatki: cynamon, kurkuma, wanilia.

Przygotowanie:

Płatki ugotuj w mleku lub wodzie. Jeśli używasz jogurtu, maślanki lub kefiru, polej gotowe płatki. Udekoruj orzechami, owocami lub warzywami i ewentualnymi dodatkami.

A jeśli po posiłku zostaną Ci resztki owsianki, możesz je później przekształcić w placuszki, gofry albo naleśniki. ☺ 

owsianka z jogurtem

TWAROŻEK

Składniki:

  • twaróg, serki do smarowania,
  • warzywa, np. rzodkiewka, pomidor, cebula, cebulka dymka,
  • ewentualnie: jajka na twardo.

Przygotowanie:

Jajka i twarożek rozgnieć widelcem. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku.

PLACKI, GOFRY, NALEŚNIKI

Składniki:

  • mleko, jogurt, maślanka, kefir, napój roślinny,
  • mąka: pszenna, pełnoziarnista, owsiana, jaglana, gryczana,
  • jajka (możesz wykorzystać resztę białek lub żółtek),
  • olej rzepakowy,
  • opcjonalnie: słodzidło, proszek do pieczenia,
  • dodatki: owoce, warzywa, orzechy, cynamon, kurkuma. 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj, a następnie usmaż i udekoruj dodatkami.

A jeśli lubisz takie przepisy, to zapoznaj się z moim najnowszym e-bookiem: Placki, gofry, naleśniki. Przygotowałam tam dla Ciebie kilkanaście ciekawych przepisów, które doskonale sprawdzą się na śniadania, podwieczorki czy kolacje. Zarówno na słodko, jak i słono. Doskonałe dla całej rodziny.

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

proste zakupy spożywcze

Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!

„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.

Scroll to Top