Jak nie marnować nabiału?
Wiem jak to jest, gdy w lodówce zostaje pół jogurtu, zaczęty twaróg, resztka mleka czy ostatnie dwa plasterki sera, których nikt nie chce tknąć. Od jakiegoś czasu jednak walczę z tym! Opracowałam kilka sposobów, które pozwolą nie marnować nabiału.
Dlaczego warto nie marnować nabiału?
Żadne marnowanie produktów spożywczych nie jest dobre, ale gdy mamy wybrać pomiędzy produktem zwierzęcym a roślinnym, to warto się zastanowić, co jest mniejszym złem. Do wytworzenia produktów odzwierzęcych potrzeba znacznie więcej czynników, bo krowa musi mieć co zjeść, a paszę trzeba wyhodować i zużyć na to dodatkowe zasoby w postaci wody, pracy innych ludzi czy środków ochrony roślin. Pobrany surowiec potem trzeba jeszcze przerobić, a to są kolejne zmarnowane zasoby, transport, itp. Także warto mieć z tyłu głowy, że produkcja jogurtu, sera czy mleka zostawia po prostu większy ślad węglowy niż produkcja wielu plonów roślinnych i dlatego szczególnie trzeba uważać na marnowanie m.in. nabiału. 🙂
Oczywiście mi też czasem coś się zepsuje. Jeśli tak się stanie u Ciebie, wyrzuć produkt, zastanów się nad przyczyną, wyciągnij wnioski co można poprawić w przyszłości i nie zamartwiaj się. A jeśli masz problem z marnowaniem jedzenia, odsyłam Cię do artykułu tutaj.
Tylko co można przygotować z pozostawionych resztek nabiału? Oto kilka prostych przepisów, które pomogą Ci je wykorzystać, zanim się zepsują.
SERNIK
Składniki:
- twaróg, skyr, quark,
- budyń bez cukru,
- jajka,
- masło,
- słodzidło.
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Masło ubij z cukrem, a następnie dodaj żółtka. Budyń oraz rozgnieciony widelcem twaróg wymieszaj z powstałą masą. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą składników. Możesz przygotować w formie mini serniczków (160°C, 35 minut) lub zwiększyć ilość składników i przygotować w większej blaszce (180°C, 50 minut).
Pamiętaj!
Czas pieczenia i parametry piekarnika dopasuj do swojego sprzętu. Wiele z nich różni się pomiędzy sobą, dlatego ciężko jest określić jedną indywidualną temperaturę i czas pieczenia.
KOKTAJL
Składniki:
- woda, mleko, jogurt, kefir, maślanka,
- ulubione owoce lub warzywa,
- płatki owsiane, żytnie, jaglane lub ryżowe,
- orzechy.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i gotowe! To doskonały sposób na recykling nie tylko nabiału, ale także zwiędłych owoców i warzyw. Możesz wykorzystać też resztki owsianki.
A jeśli Ty lub Twoja rodzina lubicie koktajle i potrzebujesz więcej inspiracji, to zapraszam Cię do mojego e-booka o koktajlach. ☺
OWSIANKA
Składniki:
- płatki owsiane, żytnie, jaglane lub ryżowe,
- mleko, jogurt, kefir, maślanka, woda,
- orzechy,
- owoce lub warzywa,
- dodatki: cynamon, kurkuma, wanilia.
Przygotowanie:
Płatki ugotuj w mleku lub wodzie. Jeśli używasz jogurtu, maślanki lub kefiru, polej gotowe płatki. Udekoruj orzechami, owocami lub warzywami i ewentualnymi dodatkami.
A jeśli po posiłku zostaną Ci resztki owsianki, możesz je później przekształcić w placuszki, gofry albo naleśniki. ☺
TWAROŻEK
Składniki:
- twaróg, serki do smarowania,
- warzywa, np. rzodkiewka, pomidor, cebula, cebulka dymka,
- ewentualnie: jajka na twardo.
Przygotowanie:
Jajka i twarożek rozgnieć widelcem. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku.
PLACKI, GOFRY, NALEŚNIKI
Składniki:
- mleko, jogurt, maślanka, kefir, napój roślinny,
- mąka: pszenna, pełnoziarnista, owsiana, jaglana, gryczana,
- jajka (możesz wykorzystać resztę białek lub żółtek),
- olej rzepakowy,
- opcjonalnie: słodzidło, proszek do pieczenia,
- dodatki: owoce, warzywa, orzechy, cynamon, kurkuma.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj, a następnie usmaż i udekoruj dodatkami.
A jeśli lubisz takie przepisy, to zapoznaj się z moim najnowszym e-bookiem: Placki, gofry, naleśniki. Przygotowałam tam dla Ciebie kilkanaście ciekawych przepisów, które doskonale sprawdzą się na śniadania, podwieczorki czy kolacje. Zarówno na słodko, jak i słono. Doskonałe dla całej rodziny.
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁