Co zrobić z czerstwego pieczywa?
Jednym z najczęściej marnowanych produktów w polskich gospodarstwach jest właśnie czerstwe pieczywo. U nas pieczywo gości na talerzach codziennie, w różnych postaciach: bułki, chleb, bagietki, w formie jasnej, ciemnej i mieszanej, z ziarenkami i bez.
Gdy Wasze pieczywo zaatakuje pleśń, a na wierzchu pojawi się nalot, to należy je po prostu wyrzucić. Nie wystarczy odciąć spleśniałego kawałka, bo niewidoczne części zakorzenione są wewnątrz produktu. Dotyczy to nie tylko pieczywa, ale wszystkich produktów spożywczych.
Oprócz pleśni pieczywo najczęściej wysycha. Mało kto lubi wysuszone kawałki i przeważnie wybiera się te puszyste, świeżutkie i mięciutkie. No, ale jak uratować takie kromki przed wyrzuceniem? Oto kilka pomysłów, które wpisują się w teorię zero waste.
Bułka tarta
Wystarczy, że bardzo suche pieczywo zetrzesz na tarce lub zmiksujesz. Bez problemu możesz dopasować grubość bułki tartej do swoich upodobań, a przy okazji pozbyć się suchego chleba, bułek i innych rodzajów pieczywa.
Grzanki z patelni
Doskonale sprawdzą się jako dodatek do zupy krem. Wystarczy, że pieczywo pokroisz w kostkę, a następnie obsmażysz na oleju rzepakowym lub maśle z dodatkiem czosnku. Najlepiej jest użyć średniego ognia i przemieszać od czasu do czasu.
Tosty
To coś, co uwielbiają niemalże wszyscy domownicy. Wystarczy trochę sera żółtego i warzyw. U mnie najczęściej goszczą papryka, kukurydza i pieczarki, ale nie musisz ich koniecznie dodawać do środka tostów. Możesz zaserwować dodatki w formie szwedzkiego stołu, spełniając złotą zasadę podziału odpowiedzialności. Kilka minut w opiekaczu i gotowe!
Wodzionka
Składniki:
- suche pieczywo,
- 4 ząbki czosnku,
- masło,
- pieprz, sól, koperek lub natka pietruszki.
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło i podsmażaj je przez chwilę z czosnkiem i przyprawami. Całość ostrożnie zalej wrzątkiem. Na talerzach porozkładaj pokrojone w kostkę pieczywo i zalej powstała zupą.
Kotleciki
Suche pieczywo doskonale sprawdzi się również do przygotowania klopsików czy sznycelków. Zamiast bułki tartej użyj pieczywa namoczonego w mleku. ☺
Zapiekanki z piekarnika
Bardzo podobny sposób do klasycznych tostów. Możesz użyć dowolnego rodzaju sera i ulubionych warzyw. Wystarczy włożyć je na 7-10 minut w 200°C i już! Uczta dla całej rodziny gotowa.
Tosty francuskie
Składniki:
- suche pieczywo,
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 2 jaja,
- dodatki: słodzidło, cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa, mięta, jogurt, owoce, dżem 100%.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj jaja, mleko i przyprawy. Kromki chleba lub chałki obtocz w powstałej masie i smaż na patelni na złoty kolor. Podawaj z dodatkami.
Legumina
Składniki:
- suche pieczywo,
- 5 jajek,
- 2 łyżki słodzidła,
- przyprawy opcjonalnie: cynamon, goździki, kardamon.
Przygotowanie:
Suche pieczywo zmiksuj na mąkę. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj ze słodzidłem, a następnie wymieszaj z przyprawami i ubitymi białkami. Następnie delikatnie wmieszaj przygotowaną wcześniej mąkę, aż do uzyskania gęstego, lejącego się ciasta. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 25-50 minut.
Pudding z czerstwego chleba
Składniki:
- suche pieczywo,
- 1 małe opakowanie śmietany 30%,
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki słodzidła,
- przyprawy: wanilia, cynamon, kardamon,
- dodatki: owoce, orzechy.
Przygotowanie:
Jajka utrzyj ze słodzidłem. Następnie dodaj przyprawy, mleko oraz śmietankę. Pieczywo ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i zalej wymieszanymi wcześniej składnikami. Pozostaw przez chwilę, aż zwilgotnieje, a następnie piecz przez około 40 minut w 190°C, odkryj i piecz jeszcze przez chwilę, aby osiągnąć złotą skórkę z wierzchu.
Daj znać, które ze sposobów są Ci dobrze znane, a które chętnie wypróbujesz w przyszłości! ☺
POBIERZ ZA 0 ZŁ!
Rób przemyślane zakupy oszczędzające czas i pieniądze!
„Niezbędnik Zakupowy” stworzyłam z myślą o Tobie – wyjątkowej, zapracowanej mamie, która każdego dnia dąży do tego, aby jej rodzina była zdrowa, szczęśliwa i dobrze odżywiona.
Pamiętaj o potwierdzeniu zapisu!
Wskakuj do swojej skrzynki email i potwierdź zapis. I uwaga! Możliwe, że mail wylądował w spamie, a bez potwierdzonego zapisu nie dostaniesz ode mnie żadnych wiadomości. 🙁