dietetykgolonka.pl
  • Blog
    • Planuję
    • Gotuję
    • Nie marnuję
    • Żywienie dzieci
    • Macierzyństwo
  • Sklep
  • Instagram
  • O mnie
  • Moje konto
  • Panel kursowy
  • Pobierz bezpłatnego e-booka
9 listopada 2021 przez dietetykgolonka

Domowa spiżarnia, co warto w niej mieć?

Domowa spiżarnia, co warto w niej mieć?
9 listopada 2021 przez dietetykgolonka

domowa spiżarnia - prakTyczny przewodnik

czyli co warto mieć w spiżarni?

Są takie dni, kiedy w lodówce pustka, opcje na zamawiane jedzenie ograniczają się do wątpliwej jakości chińczyka, a my stoimy pod ścianą, słysząc w tle okrzyki niczym na godzinie karmienia goryla we Wrocławskim zoo.

No i co wtedy?

Wtedy mamy kilka opcji:

  • Szybkie zakupy (gorzej, jeżeli godzina karmienia akurat wypada w niedzielę niehandlową),
  • Zapasy z zamrażarki (ale umówmy się, one też się kiedyś kończą),
  • Domowa spiżarnia i jej zapasy!

Tak, domowa spiżarnia, obok dobrych gotowców, ratuje mój macierzyński spokój w kryzysowych momentach.

Chociaż nie czuję się w tym temacie aż tak obcykana, bo daleko mojej spiżarni w szafie w przedpokoju do idealnego pomieszczenia ukrytego za tajemniczymi drzwiami rodem z Pinteresta, to dzisiaj pokaże Wam listę produktów, które warto mieć zawsze pod ręką.

domowa spiżarnia

Gdzie zorganizować domową spiżarnię?

Najpierw zacznijmy może od tego, gdzie warto taką spiżarnię sobie zaaranżować. Ważne jest, aby było to miejsce zaciemnione, chłodne i suche. Oczywiście idealnie, jeżeli macie możliwość wygospodarowania osobnego pomieszczenia na spiżarnię, jednak pewnie większość z Was, podobnie jak ja, ubolewa nad ilością miejsca do przechowywania.

Jak w takim razie to rozwiązałam?

Mam dwa miejsca, gdzie przechowuję wszystkie puszkowe i suche produkty. Jednym z nich jest szafka nad lodówką, która jest NA MAXA niepraktyczna! Jest ona głęboka i bardzo trudno z niej cokolwiek wyjąć do codziennego użytku. Dlatego tam trzymam sporo produktów, z których korzystam nie częściej niż 1x w tygodniu.

Ale oprócz tego, mam jeszcze drugie miejsce, które w pewnym sensie jest kością niezgody w naszym ognisku domowym 😉. Chodzi o część szafy w przedpokoju! I tak jak dla mnie to miejsce jest super praktyczne, tak dla mojego męża już niekoniecznie 😉. Ale nie o tym.

W naszym Paxie w przedpokoju trzymam produkty, po które sięgam średnio co drugi dzień. Tam wrzucam też pojedyncze rodzaje puszek i wszystkie produkty suche.

Najlepiej spożyć przed / NAJLEPIEJ SPOŻYĆ do

Przy temacie spiżarni na pewno nie możemy pominąć daty minimalnej trwałości (czyli zapis „należy spożyć przed”) i terminu przydatności do spożycia (czyli zapis „należy spożyć do”). Wiecie czym się one różnią?

Należy spożyć przed:

  • To inaczej data minimalnej trwałości,
  • Określa ona datę, do której produkt utrzymuje swoją jakość,
  • Najczęściej znajdziemy ją na produktach mrożonych, suchych.
  • Co ważne, po tej dacie produkt można bezpiecznie spożywać.

Należy spożyć do:

  • Inaczej termin przydatności do spożycia
  • Określa on datę, do której produkt jest BEZPIECZNY do spożycia
  • Ten termin dotyczy praktycznie wszystkich produktów przechowywanych w lodówce, takich jak mięso, jaja, ryby,
  • Po tej dacie, produkty nie nadają się już do spożycia.

Co przechowywać w lodówce, a co w spiżarni?

Są też takie produkty, które często nie potrzebnie przechowujemy w lodówce. Do nich zaliczamy:

  • Miód
  • Masła orzechowe
  • Keczup
  • Sos sojowy
  • Oliwa, olej rzepakowy – wyjątek to olej lniany, z orzechów włoskich, laskowych. Te oleje przechowujemy w lodówce
  • Pieczywo
  • Warzywa takie jak cebula, czosnek, pomidory, ziemniaki
przechowywanie warzyw

pojemniki DO PRZECHOWYWANIA W DOMOWEJ SPIŻARNI - mój sposób

A czy są jakieś pojemniki, które dobrze sprawdzają się do przechowywania produktów suchych? Mogę na pewno polecić Wam mój patent. U nas w kuchni mamy 3 rodzaje pojemników, z czego dwa z nich mają te same pokrywki. Dzięki temu, oszczędzam mnóstwo czasu na szukaniu dopasowanych pokrywek do konkretnych pojemników, a w szafkach i spiżarni idealnie wykorzystuję całe miejsce, bo pojemniki łatwo się uzupełniają kształtem.

Ważne, aby pojemniki do przechowywania żywności były do tego przeznaczone, czyli szukamy pojemników z taką informacją. 

Świetnym rozwiązaniem są również szklane pojemniki, które są neutralne chemicznie i nadające się do podgrzewania. Jednak w naszej rodzinie (2+2) szkło jest dość ryzykownym materiałem, dlatego w tym przypadku zmniejszam ryzyko dram i postawiłam na plastik 😊.

Pamiętajcie również o tym, że nawet suche produkty czasem mogą się popsuć. Nie mówię tylko o nieproszonych lokatorach w postaci moli spożywczych, ale również należy zwrócić uwagę na wilgoć w opakowaniu. Wtedy cały produkt niestety nie nadaje się do spożycia.  

DOMOWA SPIŻARNIA A puszki - czy jest się czego bać?

No dobra, teraz czas na królowe spiżarni, czyli PUSZKI. Czy trzeba się ich bać? Czy spożywając produkty puszkowane jemy również wszystkie metale, które mogą migrować do żywności?

Bardzo obszernie temat żywności puszkowanej został opisany TUTAJ.

W dużym skrócie można powiedzieć, że jeżeli nie opieramy swojej diety tylko i wyłącznie na produktach puszkowanych, to nie ma ryzyka przekroczenia wartości dopuszczalnych dziennego spożycia bisfenol A oraz aluminium (czyli dwóch substancji, których obawiamy się najbardziej w kontekście spożywania żywności puszkowanej).

Warto produkty puszkowane, takie jak kukurydza, ciecierzyca, groszek, przepłukać przed spożyciem pod bieżącą wodą. Dzięki temu zmniejszymy ilość spożywanej soli, której dodatek znajdziemy w żywności puszkowanej.

Te puszki, które staram się mieć zawsze w swojej spiżarni to:

  • Kukurydza
  • Groszek
  • Pomidory w puszce
  • Mleczko kokosowe
  • Strączki
    • Ciecierzyca
    • Soczewica
  • Fasola czarna
  • Fasola czerwona
  • Konserwy rybne
    • Sardynki
    • tuńczyk
pomidory z puszki przepisy
fasola z puszki pomysły
kukurydza z puszki przepisy

Gotowce, produkty suche, kartony

Nie byłabym sobą, jakbym nie wspomniała również o dobrych gotowcach. Obszerny wpis o gotowcach, które daje mojej rodzinie znajdziecie TUTAJ. No a jakie gotowce staram się mieć zawsze w swojej spiżarni?

Na pewno lawasze, albo jakieś tortille z dobrym składem (chociaż są one bardzo trudno dostępne). Wykorzystuje je w sytuacjach, kiedy nie mamy chleba, albo na szybko potrzebuję zrobić jakąś przekąskę.

Bardzo lubię również ten bulion, bo dzięki niemu jestem w stanie przygotować naprawdę w ekspresowym tempie zupę, napakowaną górą warzyw, która nie smakuje jak tektura 😊. I powiem Wam w tajemnicy, że przymierzam się do zrobienia domowej wersji takiego bulionu. Czuję, że będzie to przepis petarda.

bulion winiary

Oczywiście, jak mówimy o spiżarni, to nie możemy pominąć produktów suchych, takich jak:

  • Mąka
  • Kasze
  • Ryże
  • Makarony
  • Strączki
  • Płatki
  • Orzechy
  • Owoce suszone

Zazwyczaj staram się mieć po dwa, trzy rodzaje każdego produktu suchego. Np. dwa rodzaje mąk – mąka pszenna pełnoziarnista i np. orkiszowa, kasza jaglana i kasza bulgur, makaron pszenny i makaron gryczany itd. Po wykorzystaniu tych dwóch rodzajów, sięgam po kolejne dwa i w ten sposób wprowadzam spore urozmaicenie w naszej kuchni.

Warto w spiżarni mieć również jakieś produkty, które są źródłem smaku umami, czyli sos sojowy, suszone pomidory, płatki drożdżowe. Ratują one niektóre dania i podkręcają ich smak. Oczywiście mają one również sporo soli, dlatego używamy ich z dużą ostrożnością, szczególnie wtedy, kiedy gotujemy również dla małych dzieci.

W mojej spiżarni znajdziemy również kartony. I tak, mogą się one ukrywać między kartonami z butami (bo dla przypomnienia – część swojej spiżarni mam w szafie w przedpokoju :P). A co kupuję w kartonach? Passatę pomidorową, napoje roślinne i mleko UHT. Tak. U. H. T. 😊 Nie będę teraz rozwijać tematu samego mleka UHT, ale zostawię Wam rzetelne źródło, czyli Dietetykę opartą na faktach i ich filmik w tym temacie.

To co, kiedy podejmujesz wyzwanie “moja domowa spiżarnia”? 🙂

No i pamiętajcie – dobrze zaopatrzona spiżarnia naprawdę może uratować nasze gotowanie. A co więcej, dzięki produktom ze spiżarni możemy prowadzić bardzo urozmaiconą, zdrową kuchnię!

dietetyk_golonka

dietetyk_golonka
🍌Przepis tylko z 5 składników! 🍌 ➡️Sk 🍌Przepis tylko z 5 składników! 🍌

➡️Składniki:
3 banany 
3 jajka
1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masła orzechowe

➡️Jak zrobić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Banany rozgnieść widelcem albo zmiksować blenderem. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz dać kilka łyżek masła orzechowe. Rozprowadzić patyczkiem. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. 

➡️A jakie masła orzechowe użyłam do chlebka?
Z @pasieki_sadowskich . I muszę Wam coś powiedzieć… jadłam MNÓSTWO orzechowych smarowideł, serio! Ale te z @pasieki_sadowskich wygrywają wszystko! 🤩 Naszym numerem jeden jest masło malinowe (skład: orzechy, miód, lioflizowane maliny)! Już niedługo wypróbujemy je w domowych lodach bananowych. Chcesz przepis?

✍️I podpowiedz mi – jaki najczęściej modyfikujesz klasyczny chlebek bananowy? Dodajesz do niego coś jeszcze? Rodzynki 😜? Orzechy? ✍️
___
Post powstał w ramach współpracy z @pasieki_sadowskich 
#macierzyństwo #mama #dziecko #rodzicielstwo #gotowanie #gotowanielove #szybkoikreatywnie #gotowaniadladzieci #zdrowedzieci #zdrowejedzenie #wypieki
#ciastka #domowewypieki #desery #zdrowewypieki #banany #chlebekbananowy #masłoorzechowe #szybkiegotowanie #szybkipomysł #szybkaprzekąska #szybkieinspiracje #miód #zdrowesłodkości #zdrowesłodycze #pyszne #przekąska #szybkaprzekąska #neofobia #niejadek
TU PRZEPIS:⬇️ Składniki: 8 jajek Garść ś TU PRZEPIS:⬇️

Składniki: 
8 jajek
Garść świeżego szpinaku 
Pół cukinii
Łosoś wędzony
4 łyżki mascarpone 

Jak zrobić?
Tak jak w rolce 🤩. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Chcesz więcej ekspresowych przepisów dla całej rodziny?

🫶Obserwuj @dietetyk_golonka
🫶Obserwuj @dietetyk_golonka
🫶Obserwuj @dietetyk_golonka
___
#przepisydladzieci #zapiekanka #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #łosoś #śniadanie #szybkieśniadanie #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #pomysłna #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
W ciągu pierwszych siedmiu lat dzieci intensywnie W ciągu pierwszych siedmiu lat dzieci intensywnie kształtują swoje upodobania smakowe. Zwykle wszystkie doświadczenia zdobyte w tym okresie mają wpływ na ich nawyki żywieniowe w dorosłym życiu.

W tych pierwszych latach życia to my, rodzice budujemy  doświadczenia, które będą fundamentami relacji z jedzeniem w wieku dorosłym. W późniejszych latach repertuar żywieniowy znowu wywraca się do góry nogami, bo spory wpływ na wyroby naszych dzieci mają rówieśnicy. 

Jednak później znowu przychodzi czas, kiedy nasze dziecko będzie dokonywało wyborów żywieniowych głównie na podstawie doświadczeń z dzieciństwa. 

I uwierzmy w to, że nasze dziecko jest kompetentne do jedzenia i to ono wie najlepiej co mu smakuje, a co nie. 

A jak w małymi krokami i w przyjaznej atmosferze poszerzać repertuar żywieniowy naszych maluchów?

Świetnie sprawdzi się do tego „Książeczka do gotowania” od @pomelodycom , która połączona jest z muzyczną aplikacją!

Sprawdź szczegóły w sklepie @Pomelody i z kodem ALICJA15 łap rabat -15% na wszystko!

I łap 5 sposobów jak małymi krokami poszerzać repertuar maluchów! A może jakiś już wykorzystujesz? 
____
REKLAMA

#przepisydladzieci #zdrowedziecko #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #jedzonkodladzieci #jedzonkodlatychmaluchów #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #jedzonko #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
❤️Pytałam ostatnio na stories pytałam o pewn ❤️Pytałam ostatnio na stories pytałam o pewniaki Waszych maluchów. A oto najbardziej zaskakujące odpowiedzi!

Kasza bulgur z ogórkiem 
Łosoś w miso
Makaron ze szpinakiem, ale tylko na świeżo, odgrzany już nie
Pierogi z gładką konsystencją
Rosół babci (absolutnie nie mój)
Zupy z warzywami w kostkę, nie tarka
Śledzik
Krewetki
Grochówka

❤️No złota 10 to wciąż, niezmiennie, od zawsze:
Suchy makaron
Sucha bułka
Banany
Nugettsy
Rosół
Zupa pomidorowa
Naleśniki i placki
Ziemniaki
Parówki
Jajecznica

❤️I jakiś odpowiedzi jeszcze było sporo?
„Pewniak dziś, nie jest pewniakiem jutro.”
„Ostatnio to co było pewniakiem, już jest ble.”
„Aktualnie gardzi wszystkim, nawet niedawnymi pewniakami.”
„Nie ma.”
„Nie ma już pewniaków. Teraz coś jest pyyycha a nagle nie chcę tego.”

❤️Łap teraz w ramach inspiracji 10 wskazówek na łatwe modyfikacje makaronowego pewniaka. 

❤️Byłaś przygotowana na taki rollercoaster w żywieniu swoich dzieci? 
____
#przepisydladzieci #zdrowedziecko #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #jedzonkodladzieci #jedzonkodlatychmaluchów #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #jedzonko #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
❤️Czy wiesz, że stopniowe wprowadzanie innych ❤️Czy wiesz, że stopniowe wprowadzanie innych konsystencji i dodatków do pewniaków może pomóc dziecku zaakceptować nowe produkty i poszerzyć repertuar żywieniowy? 

❤️Małe kroki mogą naprawdę dużo zmienić! 

❤️Jak mogą wyglądać takie małe kroki w ulubionych daniach dzieci? 

❤️Frytki
Popularne frytki można zamienić na pieczone na blaszce albo zaproponować obok frytki z innych warzyw, takich jak bataty, buraki, marchewki. 

❤️Makaron z sosem pomidorowym
Pokombinuj z kształtem makaronu, zaproponuj makaron z innej mąki, wymieszaj mięso pół na pół z ciecierzycą, tofu, dodaj więcej warzyw, a mniej mięsa. 

❤️Parówki 
Mogą być świetnym łącznikiem do próbowania różnych warzyw. Dlatego wykorzystaj to i serwując ulubione parówy połóż obok pokrojone warzywa. Oprócz keczupu możesz również zaproponować sos czosnkowy na bazie twarożku. 

❤️Naleśniki
Wykorzystaj inną mąkę, spróbuj zrobić naleśniki z niepalonej kaszy gryczanej (znasz przepis?), „pokoloruj” naleśniki szpinakiem, sokiem z buraka.

❤️Pierogi
Podobnie jak parówki – mogą być pomostem do warzyw. Aby dodać im więcej wartości odżywczych, możesz skropić je oliwą, olejem lnianym. 

❤️Zupa pomidorowa
Zamiast ryżu, zaproponuj kaszę jaglaną, obok postaw różne dodatki, takie jak parmezan, natka pietruszki, pestki słonecznika. Do zupy możesz dodać odrobinę czerwonej soczewicy.

❤️Nugetsy i paluszki rybne
Opanieruj je w mące z ciecierzycy, płatkach, zamiast mięsnych naggetsów, spróbuj zrobić nuggetsy z kalafiora, a jako dodatki zaproponuj różnorodne warzywa. 

I koniecznie zapisz sobie ten post, aby Ci się nie zgubił!
___
#przepisydladzieci #zdrowedziecko #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #jedzonkodladzieci #jedzonkodlatychmaluchów #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #jedzonko #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
NIE MOW TEGO, JEŚLI CHCESZ BUDOWAĆ DOBRĄ RELACJ NIE MOW TEGO, JEŚLI CHCESZ BUDOWAĆ DOBRĄ RELACJĘ Z CIAŁEM U DZIECI

❤️Uważasz ten post za ważny? Udostępnij go. 

❤️Dzieci patrzą na siebie przez nasz pryzmat. Każdego dnia wybucha mi głowa od tego, jaka ogromna odpowiedzialność leży w nas, rodzicach. Zapewnienie snu, jedzenia, bezpieczeństwa – wiadomo. Jednak to, jak olbrzymi mamy wpływ na budowanie poczucia własnej wartości u naszych dzieci, jest w moich oczach zbyt często pomijane. 

❤️I jestem totalnie wściekła, że o odpowiedzialności za zdrowie psychiczne naszych dzieci nie mówi się tak samo głośno, jak o „złym wpływie cukru”, „dodatkach do żywności” i „zabójczych fast foodach”. Zgadzasz się?

❤️I tak jak pisałam wcześniej – dzieci patrzą na siebie przez nasz pryzmat. Więc jeśli widzą z naszej strony brak szacunku do swojego ciała, to jak mają zbudować dobrą relację z samym sobą?

❤️Dlatego zwróć uwagę co mówisz o swoim ciele. Jak się do niego zwracasz. Nie patrz na swoje ciało przez pryzmat stereotypów i tego, co widzisz w social mediach. To, jak wyglądasz, nie definiuje Twojej wartości jako osoby. Nie porównuj się i przestań obserwować osoby, które wpędzają Cię w kompleksy. To długa droga, ale warto. 

✍️Chcesz coś dodać od siebie?✍️✍️✍️
___
#mama #rodzicielstwo #dziecko #matkapolka #macierzyństwo #rodzina #wychowaniemoc #dzieciaki #maluch #miłośćmatczyne #mamawszystko #zycierodziny #szczesliwedziecko #wychowaniebezprzemocy #zdrowewychowanie #macierzynstwowakcji #wsparciemamy #dzieckowdomu #radoscdziecka #zdrowezycie #relacjazcialem #dietetyka #zdrowecialo #wychowanie #dzieci #rodzice #psychologia #zdrowiepsychiczne #kulturadiety #cialo
Obserwuj mnie na Insta

Nie wiem czy wiesz, ale na swoim Instagramie prowadzę akcję pod hasztagiem #wspólnegotowanie . Jeżeli chcesz do nas dołączyć, to wrzuć zdjęcie podpisując je naszym hasztagiem, oraz oznacz mój profil @dietetyk_golonka! Pokazuję Wasze zdjęcia ze wspólnego gotowania i przekonuję niezdecydowanych rodziców, że da się wspólnie gotować z dziećmi!

 

Pobierz darmowego ebooka!

Obiad w 20 minut zamiast w godzinę? Zaoszczędzone 13 godzin, które możesz wykorzystać na swoje potrzeby? Tak! Zostaw maila, a dosłownie w kilka sekund dostaniesz komplety poradnik z przepisami i wskazówki jak oszczędzić czas na gotowaniu!

Szybkie przepisy

Bibliografia:

  1. Toporowska-Kowalska E., Funkowicz M., “Kształtowanie preferencji smakowych we wczesnym okresie życia.”, Standardy Medyczne/Pediatria, 2015
  2. Northstone K, Emmett P, Nethersole F., “The effect of age of introduction to lumpy solids on foods eaten and reported feeding difficulties at 6 and 15 months.”
    J Hum Nutr Diet, 2001
  3. Kerzner B, Milano K, MacLean W i wsp., “A practical approach to classyfying and
    managing feeding difficullties.” Pediatrics, 2015
 

poznaj mnie bliżej

na pewno mamy wiele wspólnego!

1606597376282
Instagram Facebook Linkedin Pinterest

mgr dietetyki Alicja Golonka

mgr
alicja golonka

Nazywam się Alicja Golonka i planuję posiłki dla zapracowanych mam. Na co dzień jestem dietetykiem klinicznym i mamą dwóch córek z małą różnicą wieku.

Dzielę się z Wami kulisami gotowania z dwójką dzieci, tym co mamy na talerzach oraz uświadamiam, że czasem się po prostu nie da i gotowce w kuchni nie są niczym złym ❤️.

Oprócz tego znajdziesz u mnie wskazówki jak szybko gotować i oszczędzać przy tym nie tylko czas, ale i pieniądze ❤️.

Pomimo że, jestem dietetykiem klinicznym, to nie straszny mi gluten i cukier 😊. Znajdziesz u mnie sporo wiedzy żywieniowej i zdrowego podejścia do jedzenia.

Jak tylko masz ochotę, to napisz kilka słów o sobie, chętnie poznam Cię bliżej 😍 jeżeli również miałabyś jakieś pytania, to śmiało możesz pisać!

ściskam mocno! Alicja

Chcesz dowiedzieć się o mnie więcej?
Poprzedni artykułMoje dziecko nie chce jeść!Niejadek co zrobićNastępny artykuł Dieta na odpornośćDieta na odporność

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne

Jak szybko ugotować obiad?3 comments
10 pomysłów na szybkie śniadania w biegu2 comments
Wszystko co musisz wiedzieć o naleśnikach1 comment
3 szybkie przepisy na ciasta ze STRĄCZKAMI!1 comment
Gotowy plan posiłków naszej rodziny1 comment

Polub mnie na FB

Śledź mnie na Insta

dietetyk_golonka

dietetyk_golonka
🍌Przepis tylko z 5 składników! 🍌 ➡️Sk 🍌Przepis tylko z 5 składników! 🍌

➡️Składniki:
3 banany 
3 jajka
1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Masła orzechowe

➡️Jak zrobić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Banany rozgnieść widelcem albo zmiksować blenderem. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz dać kilka łyżek masła orzechowe. Rozprowadzić patyczkiem. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. 

➡️A jakie masła orzechowe użyłam do chlebka?
Z @pasieki_sadowskich . I muszę Wam coś powiedzieć… jadłam MNÓSTWO orzechowych smarowideł, serio! Ale te z @pasieki_sadowskich wygrywają wszystko! 🤩 Naszym numerem jeden jest masło malinowe (skład: orzechy, miód, lioflizowane maliny)! Już niedługo wypróbujemy je w domowych lodach bananowych. Chcesz przepis?

✍️I podpowiedz mi – jaki najczęściej modyfikujesz klasyczny chlebek bananowy? Dodajesz do niego coś jeszcze? Rodzynki 😜? Orzechy? ✍️
___
Post powstał w ramach współpracy z @pasieki_sadowskich 
#macierzyństwo #mama #dziecko #rodzicielstwo #gotowanie #gotowanielove #szybkoikreatywnie #gotowaniadladzieci #zdrowedzieci #zdrowejedzenie #wypieki
#ciastka #domowewypieki #desery #zdrowewypieki #banany #chlebekbananowy #masłoorzechowe #szybkiegotowanie #szybkipomysł #szybkaprzekąska #szybkieinspiracje #miód #zdrowesłodkości #zdrowesłodycze #pyszne #przekąska #szybkaprzekąska #neofobia #niejadek
TU PRZEPIS:⬇️ Składniki: 8 jajek Garść ś TU PRZEPIS:⬇️

Składniki: 
8 jajek
Garść świeżego szpinaku 
Pół cukinii
Łosoś wędzony
4 łyżki mascarpone 

Jak zrobić?
Tak jak w rolce 🤩. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Chcesz więcej ekspresowych przepisów dla całej rodziny?

🫶Obserwuj @dietetyk_golonka
🫶Obserwuj @dietetyk_golonka
🫶Obserwuj @dietetyk_golonka
___
#przepisydladzieci #zapiekanka #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #łosoś #śniadanie #szybkieśniadanie #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #pomysłna #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
W ciągu pierwszych siedmiu lat dzieci intensywnie W ciągu pierwszych siedmiu lat dzieci intensywnie kształtują swoje upodobania smakowe. Zwykle wszystkie doświadczenia zdobyte w tym okresie mają wpływ na ich nawyki żywieniowe w dorosłym życiu.

W tych pierwszych latach życia to my, rodzice budujemy  doświadczenia, które będą fundamentami relacji z jedzeniem w wieku dorosłym. W późniejszych latach repertuar żywieniowy znowu wywraca się do góry nogami, bo spory wpływ na wyroby naszych dzieci mają rówieśnicy. 

Jednak później znowu przychodzi czas, kiedy nasze dziecko będzie dokonywało wyborów żywieniowych głównie na podstawie doświadczeń z dzieciństwa. 

I uwierzmy w to, że nasze dziecko jest kompetentne do jedzenia i to ono wie najlepiej co mu smakuje, a co nie. 

A jak w małymi krokami i w przyjaznej atmosferze poszerzać repertuar żywieniowy naszych maluchów?

Świetnie sprawdzi się do tego „Książeczka do gotowania” od @pomelodycom , która połączona jest z muzyczną aplikacją!

Sprawdź szczegóły w sklepie @Pomelody i z kodem ALICJA15 łap rabat -15% na wszystko!

I łap 5 sposobów jak małymi krokami poszerzać repertuar maluchów! A może jakiś już wykorzystujesz? 
____
REKLAMA

#przepisydladzieci #zdrowedziecko #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #jedzonkodladzieci #jedzonkodlatychmaluchów #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #jedzonko #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
❤️Pytałam ostatnio na stories pytałam o pewn ❤️Pytałam ostatnio na stories pytałam o pewniaki Waszych maluchów. A oto najbardziej zaskakujące odpowiedzi!

Kasza bulgur z ogórkiem 
Łosoś w miso
Makaron ze szpinakiem, ale tylko na świeżo, odgrzany już nie
Pierogi z gładką konsystencją
Rosół babci (absolutnie nie mój)
Zupy z warzywami w kostkę, nie tarka
Śledzik
Krewetki
Grochówka

❤️No złota 10 to wciąż, niezmiennie, od zawsze:
Suchy makaron
Sucha bułka
Banany
Nugettsy
Rosół
Zupa pomidorowa
Naleśniki i placki
Ziemniaki
Parówki
Jajecznica

❤️I jakiś odpowiedzi jeszcze było sporo?
„Pewniak dziś, nie jest pewniakiem jutro.”
„Ostatnio to co było pewniakiem, już jest ble.”
„Aktualnie gardzi wszystkim, nawet niedawnymi pewniakami.”
„Nie ma.”
„Nie ma już pewniaków. Teraz coś jest pyyycha a nagle nie chcę tego.”

❤️Łap teraz w ramach inspiracji 10 wskazówek na łatwe modyfikacje makaronowego pewniaka. 

❤️Byłaś przygotowana na taki rollercoaster w żywieniu swoich dzieci? 
____
#przepisydladzieci #zdrowedziecko #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #jedzonkodladzieci #jedzonkodlatychmaluchów #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #jedzonko #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
❤️Czy wiesz, że stopniowe wprowadzanie innych ❤️Czy wiesz, że stopniowe wprowadzanie innych konsystencji i dodatków do pewniaków może pomóc dziecku zaakceptować nowe produkty i poszerzyć repertuar żywieniowy? 

❤️Małe kroki mogą naprawdę dużo zmienić! 

❤️Jak mogą wyglądać takie małe kroki w ulubionych daniach dzieci? 

❤️Frytki
Popularne frytki można zamienić na pieczone na blaszce albo zaproponować obok frytki z innych warzyw, takich jak bataty, buraki, marchewki. 

❤️Makaron z sosem pomidorowym
Pokombinuj z kształtem makaronu, zaproponuj makaron z innej mąki, wymieszaj mięso pół na pół z ciecierzycą, tofu, dodaj więcej warzyw, a mniej mięsa. 

❤️Parówki 
Mogą być świetnym łącznikiem do próbowania różnych warzyw. Dlatego wykorzystaj to i serwując ulubione parówy połóż obok pokrojone warzywa. Oprócz keczupu możesz również zaproponować sos czosnkowy na bazie twarożku. 

❤️Naleśniki
Wykorzystaj inną mąkę, spróbuj zrobić naleśniki z niepalonej kaszy gryczanej (znasz przepis?), „pokoloruj” naleśniki szpinakiem, sokiem z buraka.

❤️Pierogi
Podobnie jak parówki – mogą być pomostem do warzyw. Aby dodać im więcej wartości odżywczych, możesz skropić je oliwą, olejem lnianym. 

❤️Zupa pomidorowa
Zamiast ryżu, zaproponuj kaszę jaglaną, obok postaw różne dodatki, takie jak parmezan, natka pietruszki, pestki słonecznika. Do zupy możesz dodać odrobinę czerwonej soczewicy.

❤️Nugetsy i paluszki rybne
Opanieruj je w mące z ciecierzycy, płatkach, zamiast mięsnych naggetsów, spróbuj zrobić nuggetsy z kalafiora, a jako dodatki zaproponuj różnorodne warzywa. 

I koniecznie zapisz sobie ten post, aby Ci się nie zgubił!
___
#przepisydladzieci #zdrowedziecko #dziecieceprzepisy #gotowaniedladzieci #jedzonkodladzieci #jedzonkodlatychmaluchów #zdrowadieta #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #zdrowepotrawy #zdrowakuchnia #szybkieprzepisy #dziecieceposilki #gotujzdzieckiem #rodzicielstwoikarmienie #dzieckowiekuchni #zdrowakuchnia #jedzonkodlatychmaluchów #jedzonko #zdrowadieta #dziecieceprzepisy #gotujzdzieckiem #przepisynadzieciaki #zdrowejedzenie #dziecięcerodzicielstwo #zdrowyposiłek #zdrowystylżycia #zdroweodżywianiedladzieci #karmieniedziecka #zdrowepodejsciedożywienia
NIE MOW TEGO, JEŚLI CHCESZ BUDOWAĆ DOBRĄ RELACJ NIE MOW TEGO, JEŚLI CHCESZ BUDOWAĆ DOBRĄ RELACJĘ Z CIAŁEM U DZIECI

❤️Uważasz ten post za ważny? Udostępnij go. 

❤️Dzieci patrzą na siebie przez nasz pryzmat. Każdego dnia wybucha mi głowa od tego, jaka ogromna odpowiedzialność leży w nas, rodzicach. Zapewnienie snu, jedzenia, bezpieczeństwa – wiadomo. Jednak to, jak olbrzymi mamy wpływ na budowanie poczucia własnej wartości u naszych dzieci, jest w moich oczach zbyt często pomijane. 

❤️I jestem totalnie wściekła, że o odpowiedzialności za zdrowie psychiczne naszych dzieci nie mówi się tak samo głośno, jak o „złym wpływie cukru”, „dodatkach do żywności” i „zabójczych fast foodach”. Zgadzasz się?

❤️I tak jak pisałam wcześniej – dzieci patrzą na siebie przez nasz pryzmat. Więc jeśli widzą z naszej strony brak szacunku do swojego ciała, to jak mają zbudować dobrą relację z samym sobą?

❤️Dlatego zwróć uwagę co mówisz o swoim ciele. Jak się do niego zwracasz. Nie patrz na swoje ciało przez pryzmat stereotypów i tego, co widzisz w social mediach. To, jak wyglądasz, nie definiuje Twojej wartości jako osoby. Nie porównuj się i przestań obserwować osoby, które wpędzają Cię w kompleksy. To długa droga, ale warto. 

✍️Chcesz coś dodać od siebie?✍️✍️✍️
___
#mama #rodzicielstwo #dziecko #matkapolka #macierzyństwo #rodzina #wychowaniemoc #dzieciaki #maluch #miłośćmatczyne #mamawszystko #zycierodziny #szczesliwedziecko #wychowaniebezprzemocy #zdrowewychowanie #macierzynstwowakcji #wsparciemamy #dzieckowdomu #radoscdziecka #zdrowezycie #relacjazcialem #dietetyka #zdrowecialo #wychowanie #dzieci #rodzice #psychologia #zdrowiepsychiczne #kulturadiety #cialo
Obserwuj mnie na Insta

Widget Pinterest

dietetykgolonka.pl | Polityka prywatności
| Regulamin sklepu

Koszyk

Wstaw/edytuj odnośnik

Wpisz docelowy adres URL

Lub dodaj odnośnik do istniejącej treści

    Nie wprowadzono kryteriów wyszukiwania. Wyświetlane są najnowsze pozycje. Wyszukaj elementy lub użyj klawiszy strzałek w górę i w dół, aby je wybrać.