Szybkie i łatwe śniadania dla dzieci – 5 przepisów na zdrowy początek dnia

Udostępnij:
Udostępnij:
łatwe śniadania dla dzieci

Poranki bywają szalone. Wstawanie, ubieranie, szukanie skarpetek, pakowanie śniadaniówek, szykowanie bibuły i kasztanów do przedszkola i szkoły. I gdzieś w tym wszystkim… trzeba jeszcze ogarnąć śniadanie.

Dobrze znam ten poranny chaos, dlatego w tym wpisie podrzucam Ci 5 pomysłów na łatwe śniadania dla dzieci, które:
✅ są szybkie w przygotowaniu,
✅ można dopasować do tego, co masz w lodówce,
✅ są smaczne, sycące i wartościowe.


✅ są szybkie w przygotowaniu,
✅ można dopasować do tego, co masz w lodówce,
✅ są smaczne, sycące i wartościowe.

Bez skomplikowanych składników, bez spiny, bez presji na idealny talerz. Bo śniadanie ma dawać energię, a nie generować stres.

Zanim przejdziemy do przepisów, przypomnę Ci, dlaczego warto zadbać o ten pierwszy posiłek dnia i co dobrze mieć pod ręką, żeby poranki były łatwiejsze.

Dlaczego śniadania są ważne dla dzieci?

  • bo to źródło energii na początek dnia,
  • bo dostarczają witamin i minerałów,
  • bo regularne i zbilansowane posiłki to mniejsze wahania glukozy w ciągu dnia,
  • bo to element budowania zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat,
  • bo zapobiegają przejadaniu się w innych częściach dnia,
  • bo głód wpływa na nastrój dziecka.

Jakie składniki warto mieć pod ręką?

  • jajka,
  • serek śmietankowy,
  • świeże warzywa,
  • chleb tostowy,
  • ser żółty,
  • płatki owsiane, 
  • masło orzechowe/orzechy/nasiona,
  • owoce świeże lub mrożone.

5 szybkich i łatwych przepisów na śniadanie

1. Owsianka na szybko z owocami i orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • ½ szklanki wody,
  • słodzidło wedle uznania,
  • ulubione owoce (mogą być mrożone),
  • garść posiekanych orzechów (maluchom najlepiej podawać w postaci masła orzechowego).

Sposób przygotowania: Płatki owsiane ugotuj w wodzie i mleku. Przed podaniem dodaj słodzidło, orzechy i owoce lub podaj je w formie szwedzkiego stołu. Mrożone owoce możesz dodać na chwilę przed końcem gotowania.

2. Placki bananowe z 3 składników

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki płatków owsianych (możesz lekko zmiksować na mąkę).

Sposób przygotowania: Banany rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z jajkami i płatkami owsianymi. Smaż na suchej patelni lub z dodatkiem oleju.

Wszystko co musisz wiedzieć o plackach, gofrach i naleśnikach!

3. Tosty z jajkiem i warzywami – ekspresowe kanapki

  • chleb pełnoziarnisty,
  • 2 jajka,
  • papryka,
  • ogórek,
  • serek śmietankowy, masło lub majonez,
  • sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania: Chleb podpiecz w tosterze lub na patelni, jajko ugotuj na twardo lub usmaż na sadzone, a warzywa pokrój. Wszystkie składniki podawaj w formie szwedzkiego stołu. 

4. Jogurt z domowym musem owocowym i granolą

Składniki:

  • jogurt naturalny,
  • ulubione owoce (mogą być mrożone),
  • słodzidło wedle uznania,
  • odrobina soku z cytryny,
  • gotowa granola.

Sposób przygotowania: Owoce zblenduj ze słodzidłem i sokiem z cytryny. Jogurt podawaj z musem i granolą, najlepiej w postaci szwedzkiego stołu. Jeśli używasz mrożonych owoców, to możesz zrobić z nich sorbet lub przygotować domową frużelinę – podgrzać je w garnuszku ze słodzidłem i odrobiną skrobii ziemniaczanej.

5. Koktajl śniadaniowy dla “niejadków”

Składniki:

  • 1 banan,
  • 1 szklanka maślanki, jogurtu lub kefiru, mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie),
  • ½ opakowania świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka siemienia lnianego.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą. 

A jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę i dowiedzieć się dlaczego nie lubię tego popularnego określenia “niejadek”, to zerknij do artykułu: Jak odpicować dania dla niejadków?

Szybkie porady, jak usprawnić przygotowanie śniadań:

  1. Przygotuj śniadanie dzień wcześniej, np. wieczorem – to usprawni poranne wychodzenie z domu.
  2. Stawiaj na proste przepisy – czyli nie planuj gofrów, jak wiecie, że poranki są dla was ciężkie, takie pracochłonne przepisy możesz zostawić na wieczór lub weekendowe śniadanie.
  3. Wybieraj znane i lubiane produkty – bo poranek, gdzie wszyscy się spieszą, nie sprzyja odkrywaniu nowych smaków przez dzieci.
  4. Miej zawsze coś w spiżarni – tortille, chleb tostowy czy wafle ryżowe/z ciecierzycy, gdy zabraknie chleba, granola na ekspresowe śniadanie czy mrożone owoce, które można dodać do owsianki czy koktajlu.

Mimo to nie zapominaj, że da się przeżyć zbilansowany dzień na gotowcach, a kupione śniadanie od czasu do czasu nie jest niczym złym! A po inspiracje produktowe i odpowiedź czym się kierować przy ich wyborze zerknij tutaj: Czy gotowce są zdrowe? Jak je wykorzystać z głową?

Po więcej trików oszczędzających czas w kuchni zerknij: 10 trików, które oszczędzają czas w kuchni – część 1

A Ty?

Jakie masz sprawdzone przepisy na śniadania? 

Zapisz się do

Kuklettera

Dołącz do ponad +8000 mam, które co piątek czekają na Kuklettera!

Pokaże Ci, nie tylko jak przygotowywać szybkie, proste i zdrowe posiłki, ale przede wszystkim – jak odzyskać spokój i radość z gotowania.

Spis treści

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

Co czytasz jako następne?
przepisy do gotowania z dziećmi
Przepisy do gotowania z dziećmi

Myśl o gotowaniu z dziećmi może przysporzyć o zawrót głowy. Ciągłe pilnowanie pociechy, żeby nie nabrudziła i nie zrobiła sobie krzywdy, przy jednoczesnym sprawdzaniu kolejnych kroków przepisu, by na koniec potrawa była jadalna, może wydawać się niemożliwe.  Zdaję sobie z

czytaj więcej »
Scroll to Top