Przepisy do gotowania z dziećmi

Udostępnij:
przepisy do gotowania z dziećmi

Myśl o gotowaniu z dziećmi może przysporzyć o zawrót głowy. Ciągłe pilnowanie pociechy, żeby nie nabrudziła i nie zrobiła sobie krzywdy, przy jednoczesnym sprawdzaniu kolejnych kroków przepisu, by na koniec potrawa była jadalna, może wydawać się niemożliwe. 

Zdaję sobie z tego sprawę, że gotowanie z dzieckiem to jest dodatkowy wysiłek, na który niecodziennie ma się czas, ochotę i zasoby, ale od czasu do czasu warto!

Gotowanie z dziećmi to nie tylko samo przygotowanie posiłków, to także inne czynności wokoło gotowania, o których przeczytasz w tym artykule. Dlatego gdy danego dnia nie masz czasu i siły na wspólny podbój kuchni, to możesz wspólnie z dziećmi nałożyć produkty na talerz lub zaplanować posiłki. Opcji jest wiele!

No ale jeśli zdecydujesz się na wspólne gotowanie, to warto wybrać łatwe i smaczne przepisy, dlatego łap trochę inspiracji!

POBIERZ ZA 0 ZŁ!

Masz dość zakupów „na oślep”?​

Pobierz Niezbędnik Zakupowy Zabieganej Mamy. To gotowa lista produktów, które warto mieć pod ręką i propozycje konkretnych posiłków, które przygotujesz z tych składników – bez kombinowania, bez marnowania jedzenia, bez paniki „co dzisiaj ugotować”!

Pizza z półproduktów

Składniki:

  • tortille/gotowy spód do pizzy,
  • tarty ser,
  • gotowy sos pomidorowy,
  • ulubione dodatki, które możesz przygotować samodzielnie wcześniej lub razem z dziećmi. 

Przygotowanie: Na ciasto nałóżcie sos pomidorowy, ulubione dodatki i ser. Tortille podgrzej na patelni pod przykryciem na wolnym ogniu, a spód do pizzy zapiecz wedle instrukcji na opakowaniu.

Placuszki z owocami

Składniki:

  • ½ szklanki mąki, np. owsianej,
  • 2 jajka,
  • ¼ szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • ulubione owoce, np. borówki, banany, truskawki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • dodatki do ozdoby: jogurt, miód, liofilizowane owoce, itp. 

PrzygotowanieWszystkie składniki z wyjątkiem owoców zmiksujcie na gładką masę. Następnie dodajcie owoce i smażcie na suchej patelni z obu stron. 

wspólne gotowaie z dziećmi

Koktajle

Składniki:

  • jogurt,
  • mrożone truskawki,
  • nasiona chia,
  • świeży szpinak,
  • odrobina słodzidła.

Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie. 

Paluszki rybne

Składniki:

  • filet z ryby, np. dorsza,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • ulubione przyprawy,
  • dodatki do obiadu, np. warzywne frytki i ziemniaki.

Przygotowanie: Rybę pokrój na mniejsze kawałki i przygotuj dzieciom produkty do panierowania. Wspólnie przyprawcie rybę, a następnie obtaczajcie w jajku oraz bułce tartej i układajcie na blaszce. W międzyczasie pokrój warzywa, polej olejem rzepakowym, posyp przyprawami i wspólnie z dziećmi ułóżcie je na blaszce. Piecz całość w 180°C przez 35-40 minut w zależności od wielkości kawałków.

Czekoladowe kule mocy

 Składniki:

  • 10 namoczonych daktyli,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • wiórki kokosowe do obtoczenia.

Przygotowanie: Daktyle, płatki owsiane, kakao i masło orzechowe zmiksujcie w blenderze – jeśli potrzebujecie, dodajcie trochę wody spod daktyli. Masę obtaczajcie w wiórkach kokosowych. 

Roladki z tortilli

Składniki:

  • tortille,
  • serek śmietankowy,
  • łosoś/szynka/ser,
  • ulubione warzywa, np. ogórek, rukola, sałata, rzodkiewki.

PrzygotowanieTortille posmarujcie serkiem i ułóżcie dodatki. Całość zwińcie w rulony i pokrójcie na mniejsze kawałki. 

Świetnie sprawdzą się też przepisy na zupy krem , a szczególnie część poświęcona dodatkom. Możecie też przygotować najprostszą drożdżówkę świata. A jeśli do przepisów wykorzystasz warzywa i połączysz to z edukacją i oswajaniem, to jest to jeden ze sposobów dla dzieci, które nie jedzą warzyw

A Ty? Masz jakieś ulubione przepisy do gotowania z dziećmi?

Wszystko co musisz wiedzieć o plackach, gofrach i naleśnikach!

Spis treści

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

ALICJA GOLONKA

Alicja Golonka

Jestem dietetyczką kliniczną i mamą dwóch córek. Pomagam kobietom zdjąć presję z idealnego gotowania i karmić rodzinę zdrowo – bez stresu, wyrzutów sumienia i spędzania godzin w kuchni. Wiem, jak to jest czuć się przytłoczoną codziennym pytaniem „co na obiad?”. Dlatego pokazuję, jak gotować prościej, mądrzej i z większym luzem.

Co czytasz jako następne?
Scroll to Top